Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir İdaresi finansal kiralama işlemlerinde %1 oranında KDV uygulamasına ilişkin görüş bildirdi. PDF Yazdır e-Posta
20 Aralık 2013
Image

1 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2013/5595 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Finansal Kiralama Kanunu kapsamında finansal kiralamaya konu olmak üzere, finansal kiralama şirketlerine teslim edilen ve finansal kiralama şirketleri tarafından kiralanan veya teslim edilen bazı makine ve teçhizata % 1 oranında KDV uygulamasının kapsamı genişletilmiştir.

2013/5595 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda söz konusu değişikliklerin Karar'ın yayımını izleyen gün (2 Aralık 2013) yürürlüğe gireceğine ilişkin düzenleme yer almaktadır. Bunun dışında söz konusu Karar'da 2 Aralık 2013 tarihinden itibaren yapılan finansal kiralama sözleşmelerine yönelik bir belirleme yapılmamıştır.

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği tarafından 4 Aralık 2013 tarihinde yukarıda yer verilen KDV oranı değişikliğinin sadece 2013/5595 sayılı Karar'ın yayımı tarihinden sonra düzenlenecek finansal kiralama sözleşmelerine yönelik olarak uygulanıp uygulanmayacağı hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yazılı görüş talep edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 17.12.2013 tarihinde Birliğe gönderilen yazının sonuç bölümünde, finansal kiralama işlemlerine ilişkin olarak 2013/5595 sayılı Karar ile belirlenen yeni KDV oranlarının söz konusu Kararın yayımını izleyen günden itibaren düzenlenecek finansal kiralama sözleşmelerinde uygulanması gerektiği yönünde görüş bildirilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yukarıda yer verilen görüşü kapsamında finansal kiralama işlemlerine ilişkin olarak 2013/5595 sayılı Karar ile belirlenen yeni KDV oranlarının 2 Aralık 2013 tarihinden itibaren düzenlenecek finansal kiralama sözleşmeleri kapsamında finansal kiralama şirketlerine yapılacak mal teslimleri, finansal kiralama şirketleri tarafından kiracılara yapılacak mal teslimleri ve düzenlenecek kira faturalarında uygulanması gerekmektedir. E&Y

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.