Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Filipinler’e yapılacak ilaç yardımlarının gider yazılması ve KDV indirimi hususu PDF Yazdır e-Posta
21 Kasım 2013
http://webcdn.aa.com.tr/webdocs/625x424xc/content_new/161/20131110091716enepa03943569-1384075036hr-jpg20131110132533.jpg

Maalesef asrın felaketi Filipinler'de yaşanan kasırga sonucunda binlerce insan hayatını kaybetmiş durumda. Tüm dünya bu felaketin yarasını sarmak amacıyla yardım kampanyaları başlatmış bulunmaktadır. Türkiye’den de bir çok kurum ve kuruluş bu felaketten zarar görenlere yardım için tüm çabayı göstermektedir.

İlaç şirketleri olarak da muhtemelen bu bölgedeki afetzedeler için gerekli olan ilaçların Başbakanlık aracılığıyla gönderilmesi gündemdeki konulardan biri olduğu düşüncesindeyiz.

Bu bültenimizde afetzedeler için yapılacak ilaç ve benzeri ayni bağışların muhasebe işlemleri, Kurumlar Vergisi matrahından indirim yoluyla gider olarak dikkate alınması ve KDV indirimi konularında sizlere bilgilendirmeyi amaçladık.

Kurumlar Vergisi Kanunun 10. Maddesinin 1-g bendi kapsamında Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığı ile makbuz karşılığı yapılan aynî ve nakdî bağışların tamamı, Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirimi yapılabilir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, söz konusu bağışların KV matrahından indirim yoluyla gider yazılması gerektiğinden şirketlerin ilgili dönemde en az yapılan bağış kadar KV matrahının olması gerekmektedir. Aksi halde kayıtlarda gider olarak kaydedilecek olan bu teslimler Kurumlar Vergisi beyannamesi üzerinde vergisel yönden fiilen indirimi yapılamayacaktır.

Ayrıca, KDV Kanunun 17. Maddesi kapsamında yapılacak olan bu teslimlerin KDV tabi olmayacağı açıktır. Ancak bu istisna tam istisna kapsamında olmayıp kısmi istisna kapsamındadır. Yani yapılacak olan teslimlerle ilgili olarak alım ve üretim aşamasında evvelce indirim konusu yapılan KDV tutarlarının indirimden çekilerek ilgili bağış hesabına gider olarak kaydedilmesi gereklidir.

Afetzedeler için yapılacak olan bu bağışların yukarıdaki gibi vergisel yönden değerlendirilmesi için Bakanlar Kurulunca yardım kararının alınması gereklidir. Ayrıca yardımın Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığında yapılması gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Konuyla ilgili kararın yakında çıkması beklentisi içinde olduğumuzu da ayrıca bilgilerinize sunarız.

Başbakanlık dışında Kızılay’a da yapılacak makbuz karşılığındaki nakit yardımların tamamı, ayni yardımların (ilaç gibi) ise sadece kurum kazancının %5’iyle sınırlı olan kısmı Kurumlar Vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmek suretiyle kurum kazancından indirimi mümkün olacaktır.

Bir diğer yöntem olarak da genel bütçeli bir idare olan Sağlık Bakanlığına yapılacak olan makbuz karşılığındaki nakdi ve ayni yardımlar da yine Kızılay’a yapılanlar gibi kurum kazancının %5’iyle sınırlı olan kısmı Kurumlar Vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmek suretiyle kurum kazancından indirimi mümkün olacaktır.

Kızılay ve Sağlık Bakanlığına yapılabilecek olan ayni yardımlar için de daha önce indirim konusu yapılmış olan KDV tutarları düzeltilecek ve yukarıda bahsedilen esaslarda gider olarak dikkate alınacaktır. pwc

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.