Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2014 Yılı Programından Vergi ve Muhasebeyle İlgili Özet Bilgiler PDF Yazdır e-Posta
07 Kasım 2013
Image

2014-2016 dönemi için uygulanacak Orta Vadeli Mali Program’da yer alan vergi, finans ve muhasebe ile ilgili konular, 09.10.2013 tarih ve 2013/83 sayılı Vergi Bültenimizde özetlenmiş, Programın ilk uygulama yılı olan 2014 Yılı Programının da izleyen günlerde yayımlanmasının beklendiği belirtilmişti.

Videolu izlemek için aşağıdaki Resmi tıklayınız.

http://i1.ytimg.com/vi/gQAFB1UFuaA/mqdefault.jpg

 

Beklenen 2014 Yılı Programı 02.11.2013 tarih ve 28809 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

2014 Yılı Programında, Kalkınma Planında belirlenen maliye politikası başlıkları esas alınarak, 2014 yılında alınacak tedbirlere, bu çerçevede yapılacak işlemlere ve belirlenen takvime yer verilmiştir.

Aşağıda, Programda yer alan kamu gelir politikası temel ilkeleri ile vergi, finans ve muhasebe ile ilgili konular, Program sistematiğine bağlı kalmaksızın özetlenmiştir.

1. Kamu Gelir Politikası

- Vergi politikası, üretim faktörlerinin etkin dağılımını sağlamaya yönelik olarak kullanılacaktır.

- Temel vergi mevzuatı; ekonomik ve sosyal politikalar çerçevesinde sade ve uyum sağlanabilir hale getirilecek şekilde yeniden yazılacaktır.

- Vergilemenin daha adil olmasını ve mali fonksiyonunu yerine getirmesini sağlayacak şekilde vergi tabanı genişletilecektir.

- Kamu harcamalarının etkinleştirilmesiyle elde edilecek tasarruf ve tahsis edilecek ilave kaynaklar; büyümeyi destekleyecek yatırım harcamalarında, teşviklerde ve Ar-Ge desteklerinde kullanılacaktır.

- Vergiye gönüllü uyumun artırılması ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasıyla sağlanacak ilave kaynaklar, işlem vergilerinin düşürülmesi başta olmak üzere üretim ve istihdamı teşvik ederek büyümeye katkı sağlayacak şekilde değerlendirilecektir.

- Yerel yönetimlerin mali imkânlarını güçlendirmek için kentsel rantların değerlendirilmesi ve emlak vergisi dâhil olmak üzere yerel yönetim öz gelirleri artırılacaktır.

- Ar-Ge desteklerinde koordinasyon sağlanacak ve mevcut destek programları etki analizi çalışmaları yapılarak gözden geçirilecektir. Ar-Ge faaliyetleri, öncelikli alanlarda oluşturulacak ortak hedefler çerçevesinde, ticarileştirmeyi de içerecek şekilde piyasa şartları gözetilerek bütünsellik içinde desteklenecektir.

- Başta enerji ve imalat sanayi olmak üzere tüm sektörlerde, doğal kaynakların etkin kullanımını ve çevresel bozulmaların önlenmesini sağlayacak temiz teknolojiler ile katma değeri yüksek yeşil ürünler geliştirilmesine yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri desteklenecektir.

- KOBİ’lerin Ar-Ge, yenilik ve ihracat kapasiteleri geliştirilerek uluslararasılaşma düzeyleri artırılacaktır.

- Vergi muafiyeti ve kamu yararı statülerinin tanımı ile kriterleri uluslararası standart ve uygulamalara uygun şekilde yeniden düzenlenecektir.

- İşgücüne ve istihdama katılımın artırılması amacıyla iş ve aile yaşamını uyumlaştırma politikaları hayata geçirilecek ve istihdam teşvikleri etkinleştirilecektir.

2. 2014 Yılı Faaliyetleri ve Faaliyet Takvimi

Faaliyet

Süre

Vergi Usul Kanunu’nun revize edilmesi

Mükellef hakları ve vergi idaresinin bu haklar karşısındaki yükümlülüklerinin kanunda ayrıntılı olarak belirtilmesinin sağlanması.

Vergi uygulamalarında öngörülebilirliğin artırılması için mevzuat değişikliklerinin uygulamaya konulmadan makul bir süre önce yayımlanmasını sağlamaya yönelik düzenlemelerin yapılması.

Aralık sonu

Vergi kanunlarındaki istisna, muafiyet ve indirimlerde revizyonlar yapılması

Katma Değer Vergisi Kanunu ve Damga Vergisi Kanunundaki istisna, muafiyet ve indirimlerin kademeli olarak revize edilmesi.

Aralık sonu

Katma değeri yüksek üretimin artırılması için Ar-Ge'ye yönelik teşviklerin etkinliğinin artırılması

Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunlarla ilgili uygulama birliğinin sağlanması.

Aralık sonu

Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu’nun gözden geçirilerek yatırımcılar üzerindeki mali yüklerin hafifletilmesi

Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu’nda gerekli düzenlemelerin yapılması.

Aralık sonu

e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter uygulamalarının hayata geçirilmesi ve mevcut uygulamaların geliştirilmesi

Fatura ve diğer belgelerin elektronik ortamda arşivlenmesine imkân tanıyacak teknik ve hukuki altyapının oluşturulması.

e-bilet uygulamasının kapsamının genişletilerek etkinlik biletlerinin de elektronik ortamda düzenlenebilmesinin sağlanması.

e-Arşiv uygulaması tebliğinin yayımlanması ve sisteme geçen mükelleflerin periyodik raporlarının analiz edilmesi.

Aralık sonu

Vergilemede mükellef hizmetlerinin etkinleştirilmesi

Beyanname, bildirim ve formların gözden geçirilmesi, gerekli düzenlemeler yapılarak mükellefin işlem yükünün azaltılması.

Aralık sonu

Yerel yönetim özgelirlerinin artırılması

Kentsel rantların değerlendirilmesi ve emlak vergisi dâhil olmak üzere yerel yönetimlerin özgelirlerini artıracak yasal düzenlemelerin yapılması.

Aralık sonu

İşletmelere ve girişimcilere sağlanan Ar-Ge, yenilik ve işbirliği desteklerinin miktarının artırılması

KOBİ’lere sağlanan Ar-Ge ve yenilik desteklerinin etkinleştirilerek yaygınlaştırılması.

KOBİ’lerin Ar-Ge talebini artıracak faaliyetlerin sürdürülmesi.

Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik üniversite-kamu-iş dünyası üçlüsünü kapsayan işbirliklerinin yaygınlaştırılmasının sağlanması.

Aralık sonu

Kamu yararı statüsünün kazanılması, sürdürülmesi ve geri alınmasına ilişkin mevzuatın ve uygulamanın iyileştirilmesi

Kamu yararı müessesesinin mevzuatta tanımının net bir şekilde yapılması, kamu yararı statüsünün verilmesine yönelik süreçlerin objektif, şeffaf ve uluslararası standartlarla paralel kriterler içerecek şekilde düzenlenmesi, kamu yararına çalışan derneklerin faaliyet ve işlemlerinde hesap verebilirliğin ve şeffaflığın sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması, denetimlerin etkin hale getirilmesi.

Aralık sonu

İstihdamı teşvik düzenlemelerinin sade ve etkin bir yapıya kavuşturulmasına yönelik olarak etki analizi çalışması yapılması

Çeşitli düzenlemelerle farklı süre ve oranlarda uygulanan istihdam teşviklerinin, daha anlaşılır ve bütüncül bir biçimde uygulanmasına ve bu teşviklerden yararlanmanın kolaylaştırılmasına olanak sağlayacak basit, anlaşılır bir düzenleme yapılması.

Aralık sonu

Bankalarla protokol yapılarak SGK alacaklarının e-hacizle takip ve tahsil edilmesinin sağlanması

Bankalarla gerçekleştirilen protokoller çerçevesinde borçlunun banka mevduat hesabına elektronik ortamda haciz konulabilmesine yönelik bilgi işlem altyapısının oluşturulması.

Mart sonu

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2013 - 2014 Teknik Komite Eylem Planlarının, öngörülen takvim doğrultusunda uygulanması

- Damga Vergisi ve Harçlar Kanunu’nun bazı hükümlerinin gözden geçirilmesi

- Vergi Usul Kanunu’nun 153/A maddesinin gözden geçirilmesi

- Sınai mülkiyet haklarının ticarileştirilmesine yönelik teşvik imkânlarının artırılması

- AR-GE'ye yönelik teşviklere ilişkin hususların gözden geçirilmesi

- Katma değer vergisi iadelerine ilişkin uygulamaların iyileştirilmesi

Haziran sonu

İlgili Program metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz. kaynak; pwc

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.