Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat 2013/6) PDF Yazdır e-Posta
24 Ekim 2013
Image


Mevzuatın Adı/Sayısı:

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİ (İHRACAT: 2006/12)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (İhracat 2013/6)

Amacı/Kapsamı:

Dahilde İşleme Rejimi Tebliği' nde değişiklik yapılması hk.

Mevzuatın Yayım Tarihi:

09.10.2013 tarihli, 28790 sayılı Resmi Gazete

Düzenlemeyi Yapan Kurum:

Ekonomi Bakanlığı

Yürürlük Tarihi

Yayımı Tarihinde Yürürlüğe girer

 

 

Açıklama/Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

1.2006/12 Sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği “Ek Süre Müracaatı” başlıklı 21' inci Madde' sinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Firmaların;

a) 22 nci maddenin birinci fıkrası hükmüne istinaden dahilde işleme izin belgelerine ek süre almak için, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa,

b) 22 nci maddenin ikinci fıkrası hükmü çerçevesinde belgeli performanslarına istinaden dahilde işleme izin belgelerine ek süre almak için, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa,

c) 22 nci maddenin beşinci fıkrası hükmüne istinaden proje süresine ilişkin dahilde işleme izin belgelerine ek süre almak için, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa,

ç) 22 nci maddenin beşinci fıkrası hükmüne istinaden proje süresine ilişkin dahilde işleme iznine ek süre almak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca belirlenen uygulama esasları çerçevesinde, izne ilişkin beyanname aslı, gerçekleştirilen ihracata ilişkin liste ve bu listede yer alan gümrük beyannamelerinin iznin ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılacağına ve bu bilgilerin doğruluğuna dair taahhütname ile birlikte en geç izin süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay içerisinde ilgili gümrük idaresine,

müracaat etmeleri gerekir.”

Bu düzenlemeyle, Dahilde İşleme Belgesi süresi dolumundan itibaren Bakanlık' a elektronik ortamda yapılacak müracaatların süresi 1 (ay)' dan 3 (ay)' a çıkarılmıştır.

2. Aynı Tebliğ' in “ Ek Süre Müracaatının Değerlendirilmesi” başlıklı 22' inci Maddesi' nin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Dahilde işleme izin belgesi kapsamında gerçekleştirilen ihracat değerinin belge ihracat taahhüdü değerine oranının en az % 25 olması halinde (komple tesis veya gemi inşasına ilişkin düzenlenen belgelerde üretimin % 25’inin tamamlandığının belgelenmesi halinde) dahilde işleme izin belgesine belge orijinal süresinin yarısı kadar ek süre verilebilir.”

 

Bu düzenlemeyle, belge orjinal süresinin yarısı kadar ek süresi verilmesi için gerçekleştirilmesi gereken minimum Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında gerçekleştirilen ihracat değerinin belge ihracat taahhüdü değerine oranı %50' den %25' e düşürülmüştür.

3. Aynı Tebliğ' in “Haklı Sebep Hallerine İlişkin Müracaat” başlıklı 23' üncü Madde' sinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirimiştir.

“a) Dahilde işleme izin belgesi ile ilgili olarak, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlık' a,” müracaat etmeleri gerekmektedir.''

Bu düzenleme ile firmaların haklı sebep hallerinden yararlanabilmesi belge süresi sonundan itibaren Bakanlık' a yapacakları müracaat süresi 1 (ay)' dan 3 (ay)' a çıkarılmıştır.

4. Aynı Tebliğ' in ''Haklı Sebep Hallerinin Değerlendirilmesi'' başlıklı 24' üncü Madde' sinin 2. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) İlgili firmanın izin kapsamında gerçekleştirdiği üretim ve işleme faaliyeti veya taahhüt edilen ihracatın tamamını ihmal veya kusur olmaksızın gerçekleştirememesi halinde, izin kapsamında gerçekleştirilen işleme faaliyeti ve üretimin veya ihracatın izin ihracat taahhüdüne oranının en az % 25 olması kaydıyla, ilgili izne orijinal izin süresinin yarısı kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilebilir.”

Bu düzenleme ile orjinal izin süresinin yarısı kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilmesi için gerçekleştirilmesi gereken minimum işleme faaliyeti ve üretimin veya ihracatın izin ihracat taahhüdüne oranı %50' den %25' e düşürülmüştür.

5. Aynı Tebliğ' in ''Dahilde İşleme İzin Belgelerinin Kapatılması İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler'' başlıklı Ek-3' ünün 6. maddesi ve listede (**) işareti ile gösterilen maddelerin açılaması aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

6- Ekspertiz raporu (Belge süresi içerisinde alınmış, üzerinde ilgili dahilde işleme izin belgesinin tarih ve sayısı belirtilmiş, ilgili en az iki mühendis tarafından imzalanmış ve ilgili birimin yetkilileri tarafından tasdik edilmiş)

Bu düzenleme ile Ekspertiz raporu üzerinde ilgili dahilde işleme izin belgesinin tarih ve sayısınında olması gerektiği belirtilmiştir.

(**): Dahilde İşleme İzin Belgesi özel şartlar bölümünde yer alması veya gerek görülmesi halinde istenir. Belge kapsamındaki üretimin kapasite raporu konusu üretimden farklılık gösteren özel bir üretim olması durumunda ekspertiz raporu düzenlenir ve bu durum ekspertiz raporunda belirtilir. Ayrıca, belge kapsamındaki ekspertize konu her bir ithal girdi ile her bir işlem görmüş üründen en az bir numunenin alınması veya numune alınmasının mümkün bulunmadığı durumlarda firma tesisinde inceleme yapılması gerekmekte olup; bu numuneler veya incelenen eşya ile ilgili ithalata ve ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin tarih ve sayılarının ekspertiz raporunda belirtilmesi gerekmektedir. Ekspertiz raporuna konu olan eşyadan alınacak numunenin veya numune alınmasının mümkün bulunmadığı durumlarda firma tesisinde yapılacak incelemenin belge süresi içerisinde yapılması, bu durumun ilgili kurumun yetkilileri tarafından belge süresi içerisinde tasdik edilmiş bir yazıyla (ekspertiz raporu ekinde sunulan) tevsik edilmesi ve numune alınması veya yerinde yapılan incelemeye ilişkin yazı tarihi ile ekspertiz raporunun düzenleme tarihi arasında azami 3 (üç) aylık bir sürenin olması halinde, ekspertiz raporunun belge süresi içerisinde alınması şartı aranmaz.

6. Aynı Tebliğ' in ''Dahilde İşleme İzninin Kapatılması İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler'' başlıklı Ek-4' ünün (**) işareti ile gösterilen maddelerinin açıklaması aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(**): Dahilde İşleme İzni kapsamında ihraç edilen işlem görmüş ürünün ithal edilen eşyadan elde edilmediğine ilişkin karinelerin bulunması halinde istenir. İzin kapsamındaki üretimin kapasite raporu konusu üretimden farklılık gösteren özel bir üretim olması durumunda ekspertiz raporu düzenlenir ve bu durum ekspertiz raporunda belirtilir. Ayrıca, izin kapsamındaki ekspertize konu her bir ithal girdi ile her bir işlem görmüş üründen en az bir numunenin alınması veya numune alınmasının mümkün bulunmadığı durumlarda firma tesisinde inceleme yapılması gerekmekte olup; bu numuneler veya incelenen eşya ile ilgili ithalata ve ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin tarih ve sayılarının ekspertiz raporunda belirtilmesi gerekmektedir. Ekspertiz raporuna konu olan eşyadan alınacak numunenin veya numune alınmasının mümkün bulunmadığı durumlarda firma tesisinde yapılacak incelemenin izin süresi içerisinde yapılması, bu durumun ilgili kurum yetkilileri tarafından izin süresi içerisinde tasdik edilmiş bir yazıyla (ekspertiz raporu ekinde sunulan) tevsik edilmesi ve numune alınması veya yerinde yapılan incelemeye ilişkin yazı tarihi ile ekspertiz raporunun düzenleme tarihi arasında azami 3 (üç) aylık bir sürenin olması halinde, ekspertiz raporunun izin süresi içerisinde alınması şartı aranmaz. 

İlgili mevzuatlar ve eklerine link yardımıyla ulaşabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.