Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İade Talep Başvurularına İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği PDF Yazdır e-Posta
21 Ekim 2013
Image

Vergi kanunları gereği iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle nakden veya mahsuben talep edilecek iadelerin başvuru prosedürüne ilişkin açıklama ve düzenlemelerin yer aldığı 429 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 10.10.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Tebliğde yer alan düzenleme ve açıklamalara göre;

- İade hakkı doğuran işlemler nedeniyle nakden veya mahsuben yapılacak iade talepleri, Gelir İdaresi Başkanlığının internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda, Tebliğ ekindeki yer verilen standart dilekçeler kullanılarak yapılacaktır.

- İade talep dilekçeleri, internet vergi dairesi şifresi kullanılmak suretiyle mükellefler veya mükelleflerce yetkilendirilecek meslek mensubu vasıtasıyla elektronik ortamda gönderilecektir.

- Aynı standart dilekçeyle hem mahsuben hem de nakden iade talebinde bulunabilecek, bu durumda mahsuben iadesi talep edilen tutar için mahsuben iadenin şartları, nakden iadesi talep edilen tutar için nakden iadenin şartları aranacaktır.

- Dilekçelere eklenmesi gereken belgeler elektronik olarak eklenecek, elektronik olarak verilmesi mümkün olmayanlar ise vergi dairesine evrak kayıt numarası/iade dosya numarası belirtilmek suretiyle teslim edilecektir.

- İade taleplerini elektronik olarak yapmak zorunda olan mükelleflerin iade taleplerini elektronik olarak yapmamaları durumunda iade talepleri dikkate alınmayacaktır.

- Tebliğe ekli (6) numaralı iade talep dilekçesi ile yapılacak iade taleplerinin ilgili vergi dairesine yazılı olarak başvurulmak suretiyle veya elektronik olarak yapılması mümkündür. Tebliğ eki (6) numaralı dilekçe ile yapılacak iade talepleri esas olarak; GVK, KVK, KDV ve ÖTV dışındaki vergilere ilişkin iade talepleridir.

- Verilmesi gereken beyannamelerden hiçbirini elektronik ortamda verme zorunluluğu bulunmayan mükellefler, iade taleplerini elektronik ortamda yapabilecekleri gibi, standart iade talep dilekçelerini kullanarak vergi dairesine de başvurabilirler.

- Mahsuben ve/veya nakden iade talebi, muhasebe işlem fişinin düzenlenmesinden önce verilecek yeni bir dilekçe ile değiştirilebilecek veya iade talebinden vazgeçilebilecektir. Bu talep de yine Tebliğ ekinde yer alan standart dilekçeyle yapılacaktır.

 

İlgili Genel Tebliğe aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 429)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.