Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK ile sözleşmesi olmayan sağlık hizmeti sunucularından alınan analık sigortası ile ilgili istirahat raporlarının geçerliliği için aranılan onay şartı kaldırılmıştır. PDF Yazdır e-Posta
01 Ekim 2013
Image

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin “Sigortalılara Verilecek Olan İstirahatler” başlıklı 39 uncu maddesinin birinci fıkrasında, “İstirahat raporlarının Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi şarttır. Kurumla sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen ve istirahat süresi 10 günü geçmeyen raporlar, Kurumla sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü aşan raporlar ise Kurumla sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onandığı takdirde geçerli olur” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki düzenleme uyarınca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmesi olmayan sağlık hizmet sunucularından iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık tanısı ile istirahat raporu alınması durumunda, istirahat süresi 10 günü geçmeyen raporların, SGK ile sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü aşan raporların ise SGK ile sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onaylanması halinde sosyal güvenlik mevzuatı açısıdan geçerli kabul edilmekteydi.

Bu defa, 1 Ekim 2013 tarihli, 28782 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesinin birinci fıkrasına “Ancak, analık sigortasından düzenlenen istirahat raporları için onay şartı aranmaz.” şeklinde cümle eklenmiş olup, bu düzenleme yayımı tarihinde de yürürlüğe girmiştir.

Bu düzenleme uyarınca, SGK ile sözleşmesi olmayan sağlık hizmeti sunucularından analık sigortası ile ilgili istirahat raporu alınması halinde, bu istirahat raporları SGK ile sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu hekimi veya sağlık kurulu onayı olmadan geçerli kabul edilecektir.

Yeni düzenleme, analık sigortasından düzenlenen istirahat raporlarını kapsadığından, SGK ile sözleşmesi olmayan sağlık hizmet sunucularından iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık tanısı ile istirahat raporu alınması halinde, bu raporların geçerli olabilmesi için önceden olduğu gibi yönetmelikte belirtildiği şekilde onay işlemi yaptırılması gerekmektedir.

İlgili Yönetmelik metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.