Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
e-Fatura Uygulaması Özel Entegrasyon Yöntemi ile ilgili Kılavuzda Yer Alan Değişiklikler ve e-Fatura Uygulamasına Elektronik Başvuru PDF Yazdır e-Posta
07 Ağustos 2013
Image

e-Fatura uygulaması kapsamında, özel entegrasyon yöntemini kullanacak firmalar için, 01.09.2013 tarihine kadar herhangi bir özel entegratör aracılığıyla kullanıcı hesabı e-Fatura Uygulamasına tanımlanmasının süresi, 31.12.2013 olarak değiştirilmiştir. Ayrıca, e-Fatura uygulamasına Başvuru sürecini kısaltmak adına Elektronik Başvuru seçeneği eklenmiştir.

e-Fatura Uygulaması, Özel Entegrasyon Yöntemi ile ilgili Kılavuzda Yer Alan Değişiklikler

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 01.08.2013 tarihinde "e-Fatura Uygulaması Başvuru Kılavuzu" nda, yaptığı değişikliğe göre; 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükelleflerin 01.09.2013 tarihine kadar herhangi bir özel entegratör aracılığıyla kullanıcı hesabı e-Fatura Uygulamasına tanımlanmasının süresi, 31.12.2013 olarak değiştirilmiştir.

Bu hükümler kapsamında mükelleflerin, 01/09/2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na yazılı olarak başvurma ve 31/12/2013 tarihine kadar e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmaktadır.

Kılavuzda gerçekleştirilen diğer değişikliler ile;

- Özel entegratör aracılığıyla e-Fatura Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin kullanıcı hesapları özel entegratör aracılığıyla e-Fatura Uygulamasına tanımlanana kadar kullanıcı hesaplarının aktive edilmeyeceği,

- Bilgi işlem sistemlerinin entegrasyon yöntemi ile entegre edilmesi suretiyle e-Fatura Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin entegrasyon çalışmaları tamamlanana kadar portal hesaplarının aktive edilmeyeceği,

- Mükelleflerin istemeleri halinde yöntemler arası her zaman geçiş yapabilecekleri,

hükme bağlanmıştır.

e-Fatura Uygulamasına Elektronik Başvuru

Bildiğiniz gibi e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerin hangi yöntem ile başvuruyor olursa olsun 1 Eylül 2013 tarihine kadar başvurusunu tamamlaması gerekmektedir. Ayrıca bu mükelleflerin uygulamadan 2013 takvim yılı içerisinde faydalanmaya başlaması da zorunludur.

Bugüne kadar başvurular fiziki evrak teslimi ile Gelir İdaresi'ne yapılmaktaydı. Bu başvurular için Gelir İdaresi'nden onay gelmesi ve TUBITAK mali mühür üretim sürecinin tamamlanması çok uzun bir süreç olduğundan, Gelir İdaresi süreci daha kısa ve verimli hale getirecek olan "Elektronik Başvuru" yöntemini kullanıma açmıştır.

Genel olarak Elektronik Başvuru

Elektronik fatura uygulamasına elektronik ortamda başvuru yapmak isteyen mükelleflerin veya temsilcilerinin www.efatura.gov.tr adresindeki e-fatura başvuru bağlantısına tıklayarak gerekli formları doldurup onaylamaları gerekmektedir. Formları doldurmak için www.efatura.gov.tr internet adresi Başvurular kısmında yer alan Elektronik Başvuru Rehberi ve Hızlı Rehberden yararlanılabilir.

Elektronik olarak Başvuru Formu doldurulduğunda başvurunun tamamlanması 3 şekilde olabilmektedir.

E-İmzalı Başvuru: 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun dördüncü maddesinde tanımlanan elektronik imzanın kullanıldığı başvuru yöntemidir.

Islak İmzalı Başvuru: Başvuru formunun PDF çıktısı alındıktan sonra formda belirtilen Kurum İmza Yetkilisi tarafından imzalandığı başvuru yöntemidir. İmzalanan Başvuru Formu imza sirküleri ile birlikte Kamu Sertifikasyon Merkezi TÜBİTAK Yerleşkesi P.K. 74, Gebze 41470 Kocaeli adresine gönderilmelidir.

Mobil İmzalı Başvuru: Cep telefonu ve GSM SIM kart kullanılarak 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuata uygun olarak ıslak imza niteliğinde güvenli bir biçimde elektronik imza işlemi yapılmasına imkân sağlayan mobil imzanın kullanıldığı başvuru yöntemidir.

Yöntemlere Göre Elektronik Başvuru

Aşağıda elektronik başvuru sürecinin yöntemlere göre detaylandırılmış halini bulabilirsiniz.

a) Portal Yöntemi ile Elektronik Başvuru

e-Fatura Portal uygulamasını kullanmak isteyen mükellefler dolduracakları başvuru formundaki Başvuru Yöntemi alanında “Portal Yöntemi”ni seçeceklerdir. TÜBİTAK -KamuSM tarafından mali mühür sertifikası üretilen ve şifreleri teslim edilen mükelleflerin kullanıcı hesapları Başkanlık tarafından aktive edilecek ve mükellefe başvuru formunda belirtilen e-posta hesabı üzerinden bilgi verilecektir.

b) Özel Entegrasyon Yöntemi ile Elektronik Başvuru

Uygulamayı Başkanlıktan özel entegrasyon izni almış mükelleflerin bilgi işlem sistemi vasıtasıyla kullanmak isteyen mükellefler, dolduracakları başvuru formundaki Başvuru Yöntemi alanında“e-Fatura Özel Entegrasyon Yöntemi” ni seçeceklerdir. TÜBİTAK - KamuSM tarafından mali mühür sertifikası üretilen ve şifreleri teslim edilen mükellefler Başkanlıktan özel entegrasyon izni almış kurumlarla anlaşmak suretiyle başvuru yaparak uygulamaya dahil olabileceklerdir. Başkanlıktan özel entegrasyon izni alan kurumlar www.efatura.gov.tr internet adresinde yayınlanmaktadır.

e-Fatura uygulaması kapsamında fatura oluşturma, gönderme ve alma işlemlerini özel entegratör aracılığıyla gerçekleştirmek isteyen mükelleflerin kullanıcı hesapları özel entegratör tarafından tanımlanana kadar aktive edilmeyecektir. 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükelleflerden e-fatura başvurusunu yapmış ancak 31.12.2013 tarihine kadar herhangi bir özel entegratör aracılığıyla kullanıcı hesabı e-Fatura Uygulamasına tanımlanmamış mükelleflerin 31.12.2013 tarihi itibariyle portal hesapları aktive edilecektir.

c) Entegrasyon Yöntemi ile Elektronik Başvuru

Uygulamayı entegrasyon yöntemi ile kullanmak isteyen mükellefler dolduracakları başvuru formundaki Başvuru Yöntemi alanında “Entegrasyon Yöntemi” ni seçeceklerdir. TÜBİTAK - KamuSM tarafından mali mühür sertifikası ve şifreleri teslim edildikten sonra mükellefler www.efatura.gov.tr adresinden Entegrasyon İşlemleri bölümünden BİS Raporu ve test tanım formunu elektronik ortamda doldurarak göndereceklerdir.

Doldurulan BİS Raporu ve Test Tanım Formu Başkanlık tarafından kontrol edilecektir. Test Tanım Formu ve BİS Raporu uygun bulunan mükelleflere entegrasyon çalışmalarına başlama izni verilecek ve test hesapları tanımlanacaktır. Test Tanım Formu ve BİS Raporu’nda eksiklik ve/veya hata olan mükelleflere hata ve/veya eksikliklerin giderilmesi için başvuru formunda belirtilen e-posta adresine elektronik posta gönderilecektir. Hata ve/veya eksiklikleri giderilen test tanım formu ve BİS raporu yeniden aynı yöntemle entegrasyon işlemleri bölümünden Başkanlık sistemine iletilecektir.

e-Fatura uygulaması kapsamında fatura oluşturma, gönderme ve alma işlemlerini entegrasyon usulü ile gerçekleştirmek isteyen mükelleflerin entegrasyon çalışmaları tamamlanana kadar kullanıcı hesapları aktive edilmeyecektir. 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile zorunluluk getirilen mükelleflerden e-fatura başvusunu yapmış ancak 2013 yılının sonuna kadar entegrasyonlarını tamamlamamış olmaları halinde 31.12.2013 tarihi itibariyle portal hesapları aktive edilecektir. Entegrasyon çalışmalarına başlama izni verilmeyen mükellefler, uygulamayı e-Fatura Portalı üzerinden kullanmaya devam edecekler veya Başkanlıktan izin alan özel entegratörlerle anlaşma yapabileceklerdir.

Entegrasyon testlerini www.efatura.gov.tr internet adresinde yayınlanan kılavuzlara göre başarı ile tamamlayan mükelleflerin canlı tanım formlarını entegrasyon işlemleri bölümünden başkanlık sistemine göndermeleri gerekmektedir.

Testlerini başarı ile tamamlayan ve canlı tanım formlarını Başkanlık sistemine yükleyen mükelleflere, elektronik fatura uygulamasını bilgi işlem sisteminin entegrasyonu yöntemi ile kullanmak için Başkanlıkça izin verilecektir. pwc

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.