Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthal edilen mallara ilişkin satıcı firma tarafından düzenlenen “credit note”larla ilgili KDV düzeltmesi hakkında özelge PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2013
Image

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 35. maddesinde matrah ve indirim tutarının değişmesi durumunda KDV uygulaması hakkında düzenleme yer almaktadır. Söz konusu hüküm uyarınca; malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik meydana geldiği hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirime hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin meydana geldiği dönem içinde düzeltir.

2012 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen özelgeler’ de, fiili ithalat tarihinden sonra ithalatçı firma lehine bir fiyat indirimi gerçekleşmesi halinde, yurt dışı firmalar tarafından yapılan indirimler nedeniyle işlemin matrahında değişiklik vuku bulduğu ve işlemin matrahında yaşanan bu değişikliğin KDV Kanunu'nun 35. maddesine göre düzeltilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Söz konusu özelgelerde düzeltme işleminin, matrahta değişikliğin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinde fazladan indirilen tutarın, "ilave edilecek KDV" satırında beyan edilmek suretiyle yapılacağı görüşüne yer verilmiştir.

Ancak ilave edilecek KDV sütununa yazılmak suretiyle ödenecek olan bu KDV müşterilerden tahsil edilemeyeceği için, söz konusu KDV'nin indirim konusu yapılıp yapılmayacağına yönelik herhangi bir açıklama bulunmaması uygulama ile ilgili tereddütlere neden olmaktaydı.

Gelir idaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 18 Şubat 2013 tarihli ve 39044742-130-206 sayılı özelgesi ile İdare konu hakkındaki görüşünü açıklamıştır.

Bahsi geçen özelgede, Gelir İdaresi Başkanlığının fiyat farkları hakkındaki son görüşü ile paralel şekilde, fiili ithalat tarihinden sonra yurt dışındaki firmaların alış iskontosu nedeniyle göndereceği "credit note" belgesine istinaden ithalatçı firma lehine bir fiyat indirimi yapması durumunda, yapılan indirimler nedeniyle işlemin matrahında değişiklik vuku bulduğu ve bu değişikliğin Kanun'un 35. maddesi hükümlerine göre düzeltilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Söz konusu düzeltmenin; matrahta değişikliğin vuku bulduğu vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinde, fazladan indirilen tutarın, "ilave edilecek KDV" satırında beyan edilmek suretiyle yapılacağı yinelenmiştir.

Ancak söz konusu özelgede yer verilen "… düzeltme sonucu ‘ilave edilecek KDV' satırında beyan edilen KDV tutarının indirim hesaplarına alınması mümkün bulunmaktadır." ifadesi ile KDV Kanunu'nun 35. maddesinin uygulanmasında yaşanan tereddütlere son verilmiştir.

Özelgede, fiili ithal tarihinden sonra gelen fiyat farkları veya alış iskontolarına yönelik düzeltilen KDV'nin, değişikliğin vuku bulduğu dönem beyannamesinde hem ilave edilecek hem de indirilecek KDV olarak beyan edilebileceği belirtilmiştir.

Böylece, fiyat farklarına (credit note) ilişkin KDV düzeltmesi yapılmasının mükellefin üzerinde bir maliyet olarak kalmasının önüne geçilebilecektir. E&Y

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.