Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Finansal kiralama kapsamında yapılacak satıp geri kiralama işlemlerinde katma değer vergisi ve kurumlar vergisi istisnası. PDF Yazdır e-Posta
19 Haziran 2013
Image

"Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" 14 Haziran 2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Söz konusu Kanun Teklifi satıp geri kiralama işlemlerine ilişkin katma değer vergisi ve kurumlar vergisi istisnası düzenlemeleri içermektedir.

1. Katma değer vergisi istisnası

Teklifin 28. maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin dördüncü fıkrasına eklenen (y) bendi ile satıp geri kiralama işlemlerinde katma değer vergisi istisnası getirilmesi öngörülmektedir. Kanun teklifinin yasalaşması durumunda, finansal kiralama şirketlerinin bizzat kiracıdan satın alıp geriye kiraladığı taşınmazların mülkiyetinin sözleşme süresi sonunda kiracıya devredilecek olması koşuluyla kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devri işlemleri katma değer vergisinden istisna olacaktır. Kanun Teklifi' nin ilgili maddesi aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.

"y) 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında; finansal kiralama şirketlerince bizzat kiracıdan satın alınıp geriye kiralanan taşınmazlara uygulanmak üzere ve kiralamaya konu taşınmazın mülkiyetinin sözleşme süresi sonunda kiracıya devredilecek olması koşulu ile kiralanmaya konu taşınmazların kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devri.

2. Kurumlar vergisi istisnası

Teklifin 32. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin birinci paragrafındaki parantez içi hükmünün değiştirilmesi ve söz konusu değişiklik ile satıp geri kiralama işlemlerine kurumlar vergisi istisnası getirilmesi öngörülmektedir.

Buna göre; Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında taşınmazların geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla finansal kiralama şirketlerine satışı ile bu taşınmazların finansal kiralama şirketlerince tekrar devralındığı kuruma satışından doğan kazançların tamamı kurumlar vergisinden istisna olacak ve bu taşınmazlar için en az iki tam yıl aktifte bulunma şartı aranmayacaktır. Kanun Teklifi'nin ilgili maddesi aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.

" (Taşınmazların; kaynak kuruluşlarca, kira sertifikası ihracı amacıyla varlık kiralama şirketlerine satışı ile 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla, finansal kiralama şirketlerine satışı ve varlık kiralama ile finansal kiralama şirketlerince taşınmazın devralındığı kuruma satışından doğan kazançlar için bu oran %100 olarak uygulanır ve bu taşınmazlar için en az iki tam yıl süreyle aktifte bulunma şartı aranmaz. Ancak, söz konusu taşınmazların, kaynak kuruluş tarafından veya kaynak kuruluşça kira sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilememesi hali hariç olmak üzere, varlık kiralama veya finansal kiralama şirketi tarafından üçüncü kişi ve kurumlara satılması durumunda, bu taşınmazların kaynak kuruluştaki varlık kiralama veya finansal kiralama şirketine devirden önceki kayıtlı değeri ile anılan kurumlarda ayrılan toplam amortisman tutarı dikkate alınarak satışı gerçekleştiren kurum nezdinde vergilendirme yapılır.)."

3. Yürürlük

Teklif' in yürürlük maddesi uyarınca yukarıdaki düzenlemeler Kanun'un yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir. E&Y

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.