Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
“Varlık Barışı”nı da içeren Kanun Tasarısı TBMM’ye sunuldu. PDF Yazdır e-Posta
26 Nisan 2013
Image

“Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” 24 Nisan 2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunuldu. Tasarı’nın 12. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’na geçici 85. maddenin eklenmesi öngörülmektedir

1. Yurtdışında bulunan para, menkul kıymet ve gayrimenkullerin bildirimi ve beyanı

Kamuoyunda “Varlık Barışı” olarak bilinen düzenlemede, gerçek veya tüzel kişilerce 22 Nisan 2013 tarihi itibarıyla sahip olunan ve yurtdışında bulunan;

- Para,

- Altın,

- Döviz,

- Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile 

- Taşınmazların (Varlığı kanaat verici bir belge ile ispat edilen),

31 Temmuz 2013 tarihine kadar TL cinsinden rayiç bedelle banka veya aracı kurumlara bildirilmesi ya da vergi dairelerine beyan edilmesine ilişkin hüküm yer almaktadır.

Maddenin devamında bildirilen veya beyan edilen bu kıymetlerin bilanço ve işletme esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek erbabı tarafından nasıl kayıtlara alınacağına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden % 2 oranında vergi tarh edilecektir. Bu verginin tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

Banka ve aracı kurumların ise kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak % 2 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın 15. günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulundukları vergi dairesine beyan etmeleri ve aynı sürede ödemeleri gerekmektedir.

Bildirim ve beyana konu edilen varlıkların üzerinden amortisman ayrılamayacaktır. Ayrıca bu varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararların da gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider veya indirim olarak kabul edilmesi de mümkün değildir.

Tasarıda bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamayacağı belirtildikten sonra, Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra diğer nedenlerle başlatılan 2013 yılı öncesi dönemlere ilişkin vergi incelemelerinde gelir, kurumlar ve KDV yönünden tespit edilen matrah farkından, beyan edilen varlıkların değerinin düşülmesine ilişkin düzenlemeye yer verilmektedir.

2. Yurtdışından elde edilen kazançlara ilişkin geçici istisna

Tasarı’nın 12. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 85. maddenin 10. fıkrası uyarınca, yurtdışından sağlanan kazançların, belli bir tarihe kadar yurda getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmesi öngörülmektedir. Bu kazançların bazıları aslında Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca belli şartlarla kurumlar vergisinden müstesnadır. Ancak 5. madde uyarınca bu kazançların istisna olarak değerlendirilebilmesi için birçok şartın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Söz konusu düzenleme ile bu şartlardan belli bir tarihe kadar Türkiye’ye transfer şartı hariç, diğer şartlar geçici olarak kaldırılmaktadır.

Buna göre tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların 31 Ekim 2013 tarihine kadar elde ettikleri kazançları da dahil olmak üzere;

a. Kanuni ve iş merkezi Türkiye’ de bulunmayan kurumların iştirak hisselerinin satışından doğan kazançları,

b. Kanuni ve iş merkezi Türkiye’ de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançları,

c. Yurtdışında bulunan işyeri veya daimi temsilcisi aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançları,

bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2013 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacaktır.

Maddenin devamında ayrıca tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların, kanuni ve iş merkezi Türkiye’ de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançlarının da, 31 Aralık 2013 tarihine kadar Türkiye’ ye transfer edilmiş olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacağı hükmü yer almaktadır.

3. Yürürlük

Tasarı’nın yürürlük maddesi uyarınca yukarıdaki düzenlemeler Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir. E&Y

Söz konusu Tasarı metnine ulaşmak için tıklayınız....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.