Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6456 Sayılı Kanun’un Vergi Düzenlemeleri PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2013
Image

Bazı vergi kanununda da değişiklik öngören 03.04.2013 tarih ve 6456 sayılı “Kamu Finansmanı Ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 18.04.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

6456 sayılı Kanun’la esas olarak, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna, Hazine Müsteşarlığı varlık kiralama şirketlerine ve bu şirketler tarafından ihraç edilen kira sertifikalarına, Fonların fonu gibi üst fonlara kaynak sağlanmasına, Çalışanları Tasarrufa Teşvik Hesabına, sigortacılığa ve bu konularla ilgili vergisel düzenlemeler yapılmaktadır.

Yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte 61 maddeden oluşan 6456 sayılı Kanun’un 15 maddesinde vergi ile ilgili düzenleme bulunmaktadır.

6456 sayılı Kanun’larla yapılan ve vergi uygulamacılarını ilgilendiren bazı düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

- 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 7/A maddesi kapsamında kurulan ve tamamı Hazine Müsteşarlığına ait olan varlık kiralama şirketleri, Vergi Usul Kanunu ve diğer ilgili mevzuat kapsamında; defter tutma, fatura düzenleme ve beyanname verme gibi yükümlülüklerden muaf tutulmuştur. Düzenleme 29.06.2012 tarihinden geçerli olmak üzere 18.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

- Hazine Müsteşarlığı varlık kiralama şirketince ihraç edilen kira sertifikalarının, Müsteşarlıkça ihraç edilen diğer menkul kıymetlerde olduğu gibi vergi istisnalarından yararlanmaları sağlanmıştır. Bu çerçevede örneğin, varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilecek kira sertifikaları ile ihraca ilişkin işlemler ve düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden ve harçlardan istisna tutulacaktır. Düzenleme 29.06.2012 tarihinden geçerli olmak üzere 18.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

- Hazine Müsteşarlığı varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen kira gelirleri ve vade sonunda lehe alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesna tutulmuştur. Düzenleme 29.06.2012 tarihinden geçerli olmak üzere 18.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

- Avrupa Topluluğu Sözleşmeleri çerçevesinde sağlanan hibelerin özel bir fon hesabında tutularak, gelir ve kurumlar vergisine tabi tutulmaması öngörülmektedir. Düzenlemeye göre, bu hibelerle gerçekleştirilecek projelere ilişkin olarak fondan yapılan harcamalar, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınmayacak, proje sonunda harcanmayan ve iade edilmeyen tutar ise gelir kaydedilecektir. Düzenleme 18.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

- Harçlar Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, “elektrik üretimi lisans harcı” ihdas edilmiştir. Düzenlemeye göre, kamu kuruluşları hariç olmak üzere; özelleştirme bedeli, lisans ihale bedeli ve su kullanım bedeli ödemeksizin hidrolik kaynaklara dayalı elektrik üretim faaliyetinde bulunanların, her yıl için, bu faaliyetlerden elde ettikleri bir önceki yıl gayrisafi iş hâsılatı üzerinden binde 15 oranında harç ödemeleri öngörülmüştür. Düzenlemeye göre elektrik üretimi lisans harçları her yıl kurumlar vergisi beyannamesi verme süresi içinde verilen bildirim üzerine tahakkuk ettirilecek, mayıs ayı içinde ödenecektir. Düzenleme 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir.

- Hazine Müsteşarlığı varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikalarına konu olan bina, arazi ve arsalar, tekrar ilgili kurumlara iade edileceği gerekçesiyle emlak vergisinden muaf tutulmuştur. Düzenleme 29.06.2012 tarihinden geçerli olmak üzere 18.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

- 4632 Sayılı Kanunun Geçici 1’inci maddesinde; üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketleri nezdindeki birikim ve taahhütlerin bireysel emeklilik sistemine aktarımına ve aktarım esnasında uygulanacak istisnalara ilişkin düzenlemeler mevcuttur. Bu maddenin beşinci fıkrasına kanunun yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girmek üzere yeni bir düzenleme eklenmiştir.

Bu düzenlemeye göre; yukarıdaki kuruluşlardan aktarım yapan bir katılımcı aktarım tarihinden itibaren üç yıl içinde maluliyet ve ölüm haricindeki bir nedenle aktardığı birikimlerin bir kısmını alırsa veya tamamını alarak sistemden çıkarsa aktarım nedeniyle istisnadan yararlandığı tutar üzerinden %3,75 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır.

Düzenleme 18.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

- Hazine Müsteşarlığı varlık kiralama şirketleri kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur. Düzenleme 29.06.2012 tarihinden geçerli olmak üzere 18.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz. pwc

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (03.04.2013 tarih ve 6456 sayılı)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.