Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6455 Sayılı Kanun Gümrük Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun PDF Yazdır e-Posta
05 Nisan 2013
Image

Bazı vergi kanununda da değişiklik öngören “Gümrük Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 28.03.2013 tarihinde 6455 sayılı Kanun olarak yasalaşmıştır. Kanun’un kısa sürede Cumhurbaşkanlığınca onaylanarak yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Yürütme ve yürürlük maddeleri ile birlikte 91 maddeden oluşan Kanun’un 3 maddesi çeşitli vergi düzenlenmelerini içermektedir. Bunun yanında başka kanunlarda yapılan bazı düzenlemeler de vergi uygulamacılarını doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendirmektedir.

Kanun’la yapılan ve vergi uygulamacılarını ilgilendiren bazı düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

1. Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenleme

6455 sayılı Kanun’la Vergi Usul Kanunu’na eklenen 153/A maddesiyle, münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiği tespit edilip mükellefiyeti terkin edilenlerin yeniden mükellefiyet tesis ettirmek istemeleri halinde uygulanacak prosedür düzenlenmiştir.

Yapılan düzenlemeye göre, bu durumda olanların yeniden mükellefiyet tesisinde;

- Tüm vergi borçlarının ödenmiş olması,

- Belirlenen tutarda teminat verilmiş olması,

koşulları aranacaktır.

Yapılan düzenlemeyle ayrıca, yukarıda durumları tanımlanan mükelleflerin, fiillerine iştirak eden meslek mensuplarıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştır.

2. Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile Kanun’a ekli (I) sayılı listedeki mallardan; 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelenlerinin tabii afetler, bulaşıcı hastalıklar ve benzeri olağanüstü durumlarda genel ve katma bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve bunların teşkil ettikleri birliklere bedelsiz teslimi ÖTV’den istisna edilmiştir.

6455 sayılı Kanun’un 32. maddesi ile bu istisna hükmüne: “5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 16/A maddesi uyarınca tasfiyelik hale gelenlerinin bu bentte sayılanlara bedelsiz teslimi” de eklenmiştir.

Böylece ÖTV Kanunu eki (I) sayılı listede yer alan akaryakıtlar, L.P.G, doğalgaz, solventler, bazyağ ve madeni yağlardan Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan suçların veya kabahatlerin konusunu oluşturmaları dolayısıyla müsadere edilenlerin veya mülkiyeti kamuya geçirilenlerin, aynı Kanun’un 16/A maddesi uyarınca tasfiyesine karar verilerek genel ve katma bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve bunların teşkil ettikleri birliklere bedelsiz tesliminde ÖTV uygulanmayacaktır.

Maddede yapılan düzenlemeyle ayrıca daha önce “katma bütçeli daire” olan ibare de “özel bütçeli idare” olarak değiştirilmiştir.

Öte yandan 6455 sayılı Kanun’un 33. maddesi ile ulusal marker ve bandrol uygulamalarına aykırı mal bulunduranlar adına cezalı ÖTV tarhiyatı yapılmasına ilişkin Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinin 4. fıkrası, ulusal marker ve bandrol uygulamasına aykırı mal bulunduranlara uygulanacak yaptırımlar itibariyle iki fıkra haline getirilmiştir.

4. fıkrada, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 18. maddesinin verdiği yetki uyarınca kullanılma zorunluluğu getirilen ulusal markeri bulunmayan ya da standartlara uygun olmayan ÖTV’ ye tabi malları bulundurduğu tespit edilenler adına, malların tespit tarihindeki miktarı üzerinden ÖTV Kanununun 11. maddesindeki esaslara göre resen ÖTV tarh edilmesi, bu tarhiyata ayrıca vergi ziyaı cezası uygulanması öngörülmektedir. Maddenin eski hali, bu şekilde mal bulundurduğu tespit edilen “işyeri” adına cezalı tarhiyat yapılacağı şeklindeydi. Bu değişiklikle söz konusu malların bir işyerinde bulunması şartı kaldırılmış, dolayısıyla vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın özel veya tüzel kişilere, resmi kuruluşlara ait olan bina, ev, sokak, bahçe, arazi gibi mahallerde, araçların depolarında bulunan ulusal markere aykırı mallar için de cezalı tarhiyat yapabilme imkanı doğmuştur.

ÖTV Kanunu’nun 13. maddesine eklenen 5. fıkrada, Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinin verdiği yetki uyarınca kullanılma zorunluluğu getirilen özel etiketi veya işareti olmayan ÖTV’ye tabi malların bulundurulduğunun tespit edilmesi halinde, müteselsilen sorumlu olmak üzere, bu malları bulunduranlar ile ithal veya imal edenlerden herhangi biri adına, malların tespit tarihindeki emsal bedeli veya miktarı üzerinden resen cezalı tarhiyat yapılması öngörülmüştür. Bu hüküm daha önce, bandrolü olmayan ÖTV’ye tabi malları bulunduran işyeri sahibi adına tespit tarihindeki emsal bedel veya miktarı üzerinden resen cezalı ÖTV tarhiyatı yapılması şeklindeydi.

Buna göre söz konusu hükümde yapılan değişiklikle, özel veya tüzel kişi ya da kamu kurumu olup olmadığına bakılmaksızın, evde, sokakta, arazide, taşıt araçlarında, hatta üzerinde bandrolsüz tütün mamulü veya alkollü içki bulunduranlar adına cezalı ÖTV tarhiyatı yapılması mümkün hale gelmiştir.

Ancak asıl önemli değişiklik, bandrolsüz mallar kimde bulunursa bulunsun, bunları üreten veya ithal edenler de müteselsil sorumluluk kapsamında cezalı tarhiyata muhatap tutulabilecektir.

3. Diğer Düzenlemeler

a) Defter Tasdik Süreleri

6455 sayılı Kanun’un 78. maddesiyle Türk Ticaret Kanunu’nun 54. maddesi değiştirilerek;

- Yevmiye defterinin kapanış onayının, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar,

- Yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayının ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar,

yaptırılması öngörülmektedir.

Bu düzenlemeyle, yevmiye defterinin üçüncü ayın sonuna kadar olan kapanış onay tarihi altıncı aya uzatılmaktadır. Yevmiye defterinin kapanış onayına ilişkin hüküm, 01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla 2012 yılı yevmiye defterinin kapanış onayı Haziran 2013 sonuna kadar yaptırılabilecektir.

Değişiklikle, yönetim kurulu karar defterinin üçüncü ayın sonuna kadar olan kapanış onay tarihi birinci ayın sonuna çekilmektedir. Bu düzenleme Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girecek olup, 2012 yönetim kurulu karar defteri açısından durumu değiştirmemektedir.

b) Anonim Şirketlerin Denetimi

Kanun’un 80. maddesiyle Türk Ticaret Kanunu’nun 397. maddesi değiştirilerek, bağımsız denetim kapsamına girmeyen anonim şirketler için denetim zorunluluğu getirilmiştir.

Denetime ilişkin usul ve esaslar ile bu fıkra uyarınca denetim yapacak denetçilerin niteliklerine, uyacakları etik ilkelere, görev ve yetkilerine, seçilmelerine, görevden alınmalarına veya ayrılmalarına; denetimin ve denetim raporlarının içeriğine ve raporun genel kurula sunulmasına ilişkin hususlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecektir.

Yapılan düzenlemeye göre, denetime tabi olduğu halde söz konusu denetimi yaptırmayanların finansal tabloları ve yönetim kurulu yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş hükmünde olacaktır.

NOT: 6455 sayılı Kanun henüz Resmi Gazetede yayımlanmamış ve dolayısıyla yürürlüğe girmemiştir. Kanun’un yayımı ayrıca duyurulacaktır. pwc

Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.