Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sağlık ve eğitimde yüzde 10 sınırı var PDF Yazdır e-Posta
12 Mart 2013

Image

Gelir Vergisi’ni beyan ederken birtakım özel giderleri indirime tabi tutmak mümkün.

Bunlar arasında, gelirin yüzde 10’unu geçmemek şartıyla sağlık, eğitim ve BES harcamaları da var.

'Kira'da indirime tabi giderler çok

Kira beyannamesi verirken, gerçek gider yöntemini seçenler aşağıdaki giderleri de indirime tabi tutabilir:

* Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

* Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

* Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

* Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

* Amortismanlar (Evin değerinin %2'si)

* Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

* Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

Gider belgesinin saklanması şart

Gerçek giderlere ilişkin belgelerin beyanname ile vergi dairesine verilmesine gerek yok. Ancak gerek vergi dairesince gerek inceleme elemanlarınca istenmesi halinde ibrazı için 5 yıl saklanması zorunlu.

İstisna tutarı

Gerçek gider yönteminin seçilmesi ve konut kira gelirlerine uygulanan istisnadan yararlanılması durumunda, gerçek gider tutarının istisnaya isabet eden kısmı, gayri safi hasılattan indirilemeyecek.

Örnek: Zeynep Hanım sahibi olduğu konutu 2012'de kiraya verip 15 bin lira kira aldı. Başka geliri bulunmayan mükellef gayrimenkulü ile ilgili olarak, 3 bin 500 lira harcama yaptı. İstisna düşülmüş kira geliri 12 bin liradır. Zeynep Hanımın indirilebilecek gider tutarı (3.500 x 12.000)/15.000=2.800 liradır.

Sağlık ve eğitimde yüzde 10 sınırı var

Gelir vergisini beyan ederken bir takım özel giderleri indirime tabi tutmak mümkün. Bunlar arasında, gelirin yüzde 10'un geçmemek şartıyla sağlık, eğitim ve BES harcamaları da var

Vergi beyannamesi ile bildirilen gelirden indirilebilecek özel harcamalar da mükellef açısından önem taşıyor. Bu kapsamda eğitim ve sağlık harcamaları ile bazı bağış ve yardımlar, sigorta primleri gibi ödemeler indirim konusu yapılabiliyor.

Belgelemek önemli

Beyan edilen gelirin yüzde 10'unu aşmamak ve belgelendirmek kaydıyla eğitim (okul veya dershanenin mükellef olması gerekiyor) ve sağlık harcamaları gelirden indirilebilir.

Örnek: Doktor Yaman Bey 2012'de serbest meslek kazancı faaliyeti sonucu 200 bin lira vergiye tabi kazanç elde etmiş, aynı yıl çocuklarının özel okul ücreti olarak 56 bin lira ödemiştir. Buna göre 200 bin liranın yüzde 10'u 20 bin lira olduğundan, eğitim harcamasının 20 bin lirası matrahtan düşülebilecektir. Aynı şekilde sağlık harcamaları da gelirden indirilebilir. Mesela eşiniz adına özel bir hastaneye ödediğiniz sağlık harcama tutarını da bu kapsamda indirim konusu yapabilirsiniz.

BES de indirilebilir

Şahsın kendisi, eş ve çocuklar için ödenen bireysel emeklilik sistemi (BES) katkı payları hem ücret gelirinden, hem beyanname ile bildirilen gelirden, 2012 yılı için yıllık 10 bin 962 lirayı aşmamak kaydıyla indirim konusu yapılabilir. Fakat indirim ücret veya beyan edilen gelirin yüzde 10'u ile sınırlı.

Örnek: Mümtaz Bey 90 bin lira ticari kazanç beyan etmiş; eşi için açtığı BES hesabına yıllık 10 bin lira katkı payı ödemiştir. Bu durumda katkı payının 9 bin lirası indirilecek ve 81 bin lira üzerinden vergi hesaplanacak.

Bağış yapan avantajlı

Okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezleri inşaası ya da faaliyetlerinin devamı için yapılan bağış ve yardımların tamamı indirim konusu yapılabilir.
Ayrıca şu tür bağış ve yardımlar beyannamede indirilebilir:

* Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacaklar,

* Amatör spor dalları için tamamının, profesyonel spor dalları için yarısı,

Vakıf üniversiteleri

* Vakıf üniversiteleri de dahil olmak üzere yüksek öğretim kurumlarına yapılan bağış ve yardımlar,

* Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik fonuna yapılan bağış ve yardımlar,

* Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna yapılan ayni ve nakdi bağışlar,

* İlköğretim kurumlarına yapılan nakdi bağışların tamamı,

* Rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler ve Diyanet İşleri denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislere yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı.

* Türkiye Kızılay Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti'ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı. İsmail Kökbulut

 

http://ekonomi.bugun.com.tr/saglik-ve-egitimde-yuzde-10-siniri-haberi/226016/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.