Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otomotiv ve Enerji Sektörleri İçin Yeni Teşvik Düzenlemeleri PDF Yazdır e-Posta
25 Şubat 2013
Image

15 Şubat 2013 tarih ve 28560 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlülüğe giren 2013/4288 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile otomotiv ve elektrik üretimi yatırımlarında uygulanan yatırım teşviklerinde yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile öncelikli yatırım olarak sınıflandırılacak otomotiv sektörü yatırımlarının, mevcut teşvik unsurlarının yanında ilave destek unsurlarından faydalanması mümkün hale gelmiştir. Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalara 15.02.2013 tarih ve 2013/18 sayılı Vergi Bültenimizde yer verilmiştir.

Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılan diğer düzenlemeleri aşağıda özetlenmiştir.

1. Elektrik Üretimi Yatırımları Öncelikli Yatırım Konuları Arasına Alınmıştır

2013/4288 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen geçerli bir maden işletme ruhsatı ve izni kapsamında 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 2. maddesinin 4-b grubunda yer alan madenlerin girdi olarak kullanıldığı elektrik üretimi yatırımları öncelikli yatırım konuları arasında sayılmıştır. Maden Kanunu’nun söz konusu maddesinde belirtilen madenler; Turba, Linyit, Taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı, Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla) madenleridir.

Bu düzenleme sonucunda, öncelikli yatırım olarak kabul edilen söz konusu yatırımlar için teşvik unsurları aşağıdaki şekilde olmuştur (Yatırımın 6. Bölgede olması halinde 6. Bölge destekleri uygulanmakta olup, aşağıdaki oran ve süreler uygulanmayacaktır):

a) Vergi İndirimi

Yatırımın başlangıç tarihi de dikkate alınarak, 2013/4288 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen elektrik üretimi yatırımları için vergi indirimi uygulaması aşağıdaki gibi olacaktır:

Yatırımın Başlangıç Dönemi

Yatırıma Katkı Oranı (%)

KV İndirim Oranı (%)

Kazançlara Uygulanacak KV Oranı (%)

31.12.2013 Öncesi

40

80

4

01.01.2014 Sonrası

30

70

6

b) Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

Yatırımın başlangıç tarihi de dikkate alınarak, 2013/4288 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen elektrik üretimi yatırımları için sağlanacak sigorta primi işveren hissesi desteğinin uygulama süresi ve azami destek tutarları aşağıdaki gibi olacaktır:

Yatırımın Başlangıç Dönemi

Destek Süresi (Yıl)

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinin Sabit Yatırım Tutarına Oranı (%)

31.12.2013 Öncesi

7 Yıl

35

01.01.2014 Sonrası

6 Yıl

35

c) Faiz Desteği

Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında sağlanacak faiz desteklerine ilişkin koşullar saklı kalmak kaydıyla; 2013/4288 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince öncelikli yatırım sınıfına girecek elektrik üretimi yatırımları için bankalardan kullanılan en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için aşağıdaki destekler sağlanacaktır:

Azami 700.000 TL ile sınırlı olmak üzere, Türk Lirası Krediler için ödenen faizlerin 5 puanı,

Azami 700.000 TL ile sınırlı olmak üzere, Döviz Krediler için ödenen faizlerin 2 puanı

Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

2. 19.06.2012 Tarihi Öncesi Lisans Alınmış Doğalgaza Dayalı Elektrik Üretimi Yatırımları Teşvik Kapsamına Alınmıştır

Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/3305 sayılı Kararın Ek-4 sayılı "TEŞVİK EDİLMEYECEK VEYA TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLİ YATIRIM KONULARI" başlıklı ekinin I/B/4 sırası değiştirilerek, 19.06.2012 tarihinden önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan lisansı alınmış yatırımlarla sınırlı olarak, doğalgaza dayalı elektrik üretimi yatırımları teşvik kapsamına alınmıştır.

2012/3305 sayılı Kararın Ek-4 sayılı "TEŞVİK EDİLMEYECEK VEYA TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLİ YATIRIM KONULARI" başlıklı ekinin I/B/4 sırasının eski ve yeni şekli aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Düzenlemenin Eski Şekli

Düzenlemenin Yeni Şekli

4 - Doğalgaza dayalı elektrik üretimi yatırımları.

4 - Doğalgaza dayalı elektrik üretimi yatırımları (19/6/2012 tarihinden önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan lisansı alınmış yatırımlar hariç).

3. Sübvansiyonlu Kredi Desteğinden Yararlanan Yatırımların Faiz Desteği Dışındaki Desteklerden Yararlanması Olanaklı Hale Gelmiştir

Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/3305 sayılı Kararın 29. maddesi değiştirilerek, sübvansiyonlu kredi desteğinden yararlanan yatırımların faiz desteği dışındaki desteklerden yararlanması olanaklı hale getirilmiştir.

Maddenin eski ve yeni şekli aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Düzenlemenin Eski Şekli

Düzenlemenin Yeni Şekli

29 – (1) Bu Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamaz. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanılan veya yararlanılacak yatırım harcamaları için, bu Karar kapsamındaki desteklerden yararlanmak üzere Bakanlığa müracaat edilemez. Bu madde hükmüne aykırı davranılması halinde, bu Karar kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır.

29 – (1) Bu Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamaz. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanılan veya yararlanılacak yatırım harcamaları için, bu Karar kapsamındaki desteklerden yararlanmak üzere Bakanlığa müracaat edilemez. Bu madde hükmüne aykırı davranılması halinde, bu Karar kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır. Ancak, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sadece sübvansiyonlu kredi desteğinden yararlanan yatırımlar, bu Karar kapsamında faiz desteği dışındaki diğer destek unsurlarından yararlandırılabilirler.

4. Geçerlilik Tarihi

2013/4288 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı hükümleri 19.06.2012 tarihinden sonra yapılacak yatırım harcamaları için geçerli olabilecektir. pwc

İlgili Bakanlar Kurulu kararına aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.