Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
24.11.2012 tarih ve 28477 sayılı Resmi Gazete’de ‘Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar (Seri:VII, No:10) Tebliğ’inde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri:VII, No:44) yayımlanmıştır. PDF Yazdır e-Posta
27 Kasım 2012

Yayımlanan tebliğin 1. Maddesi ile 19/12/1996 tarihli ve 22852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: VII, No:10 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 4. Maddesinin birinci fıkrasının (iv) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. İlgili madde ile fonların portföylerine işletmek amacıyla alacakları varlıklar yeniden düzenlenmiştir.

 “iv) Kurulca uygun görülen diğer sermaye piyasası araçları, repo, ters repo, future, opsiyon ve forward sözleşmeleri ile kira sertifikaları,”

• Yayımlanan tebliğin 4. Maddesi ile 19/12/1996 tarihli ve 22852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: VII, No:10 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin ‘Fon Kurma Limitini’ düzenleyen 11. Maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Fon kuruluş ve tutar artırımı başvurularında bir kurucuya ait mevcut tüm fonların toplam değerleri toplamının kurucunun Kurula gönderilen bağımsız denetimden geçmiş son mali tablosunda yer alan özkaynakları toplamının 30 katını aşmaması şartı aranır.”

• Yayımlanan Tebliğ’in 11. Maddesi ile 19/12/1996 tarihli ve 22852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri:VII, No:10 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 36. Maddesi’nin 3. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Fonların birim pay fiyatının günlük olarak hesaplanması ve ilan edilmesi esastır. İçtüzüklerinde hüküm bulunmak kaydı ile aynı gün içinde iki fiyat açıklanabilir. Diğer fon türlerinden farklı olarak, serbest yatırım fonlarının pay fiyatları en az ayda bir kere hesaplanmak ve fon yatırımcılarına bildirilmek; garantili yatırım fonlarının ve koruma amaçlı yatırım fonlarının pay fiyatları ise en az ayda iki kere hesaplanmak ve ilan edilmek zorundadır. Kurul yatırım fonu katılma payı fiyatının günlük olarak hesaplanmasına ve açıklanmasına bu fıkrada belirtilen haller dışında da istisna getirebilir. Likit fonlar ve kısa vadeli tahvil ve bono fonları dışındaki fonlarda, katılma payı alım satımlarında içtüzük ve izahname hükümleri uyarınca verilen alım satım emirleri, emrin verilmesini takip eden ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Likit fon ve kısa vadeli tahvil ve bono fonlarında ise, alım satım emirleri en son ilan edilen birim pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilir. Bununla birlikte, fon içtüzüklerinde belirtilmek koşuluyla, likit fon ve kısa vadeli tahvil ve bono fonlarında katılma payı alım satım işlemleri farklı pay fiyatı üzerinden gerçekleştirilebilir. Serbest yatırım fonlarının içtüzüklerinde, katılma paylarının fona iadesi için pay fiyatlarının ilan süresinden daha farklı ve uzun süreler belirlenebilir.”

• Yayımlanan tebliğin 14. Maddesi ile 19/12/1996 tarihli ve 22852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri: VII, No:10 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 42/A. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 42/A – Fon sepeti fonları için aşağıdaki hükümlere uyulması gerekmektedir.

a)Tek bir yatırım fonuna ait katılma paylarının değeri fon portföyünün %25’ini aşamaz.
b Diğer fon sepeti fonlarına yatırım yapamaz.
c)Fon portföyüne alınan yatırım fonu katılma payları veya borsa yatırım fonu katılma payları, bu paylarıçıkaran fonun toplam pay sayısının %20’sini aşamaz.
d)Kurucu, yönetici ve yönetim veya sermaye bakımından bunlarla doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılıolanlar tarafından kurulan veya yönetilen fonların katılma paylarının fon sepeti fonu portföyüne dahil edilmesi halinde fon sepeti fonu tarafından bu fonlara giriş ya da çıkış komisyonu ödenemez.
e)Fon portföyüne, Kurul kaydında bulunan katılma paylarının dahil edilmesi esastır. ġu kadar ki yabancı borsalarda işlem gören borsa yatırım fonlarının katılma payları Kurul kaydına alınma Ģartı aranmaksızın fon portföyün ealınabilir.
 

Fon sepeti fonunda yer alan serbest yatırım fonlarına ait katılma paylarının değerinin, fon toplam değerinin %10’unu geçmesi halinde, bu fon sepeti fonları Tebliğde serbest yatırım fonları için belirlenen hükümlere tabi olurlar. Birinci fıkradaki hükümler bu fon sepeti fonları için uygulanmaz.

Fon sepeti fonlarında, portföye alınacak yatırım fonları için ödenen yönetim, giriş ve çıkış ücretleri bu Tebliğin 49/A maddesi kapsamında belirlenen toplam gider oranının hesaplanmasında fon sepeti fonunun bir gider kalemi olarak ayrıca dikkate alınır.”
İlgili Tebliğ’in tam metni ekte yer almaktadır.kpmg

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.