Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maaşların yarısı asgari ücretten yatınca Maliye inceleme başlattı PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2012
http://cdncms.zaman.com.tr/2012/11/02/atm.jpg

Türkiye’de çalışanların yüzde 47’sinin maaşının asgari ücret üzerinden beyan edildiği ortaya çıktı. Maliye, vergi kaybını önlemek için SGK’ya yapılan bildirimler ile bankaya yatan maaşları vergi dairesine verilen ücret beyannameleri ile karşılaştıracak. Yanlış beyanda bulunanlardan ödemedikleri vergi talep edilecek.

Maliye, özel sektörde çalışanların maaşının doğru beyan edilip edilmediğini araştırıyor. Ağustos 2012 itibarıyla ücretli çalışan 13,2 milyon kişiden 6,3 milyonunun geliri asgari ücretten beyan ediliyor. Çalışanların yüzde 47’sinin asgari ücretten gösterildiğini tespit eden Maliye, vergi kaçağını önlemek için çalışma başlattı. Gelir İdaresi bürokratları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ortak çalışma yürütecek. Önce şirketlerin SGK’ya yaptıkları bildirim ile vergi dairesine verilen ücret beyannameleri karşılaştırılacak. İşletmelerden hangi çalışan için ne kadar ödeme yaptıklarını göstermeleri talep edilecek. İkinci aşamada bankaya personelin hesabına yatırılan paraların kaynağı yazılımla kontrol edilecek. Elden ödeme yapılan çalışanın kredi kartı harcamasına bakılacak. Yanlış beyanda bulunduğu tespit edilen patronlardan ödemedikleri vergi talep edilecek.

Asgari ücret beyanında doğru tespitin en kolay yolunun banka kayıtları üzerinden gitmek olduğuna dikkat çeken üst düzey bir Maliye yetkilisi, İdare’nin bilgisayar ortamında tüm verilere erişmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti. Çapraz denetimler sonucunda yanlış beyanda bulunanlardan ödemedikleri vergi talep edilecek. Örneğin 2 bin TL maaş alan ancak geliri 740 lira gösterilen kişinin çalıştığı işyerinden aradaki farkın vergisi istenecek. Çalışmaların doğru beyanların verilmesine yönelik devam ettiğini aktaran Maliye kaynakları, avukat ve doktor gibi serbest meslek kazancı elde edenlere yönelik denetimlerin de artırılacağını aktardı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’na ilişkin görüşmelerde verdiği bilgilere göre Ağustos 2012 itibarıyla ücretli çalışan 13 milyon 194 bin 783 kişiden 6 milyon 264 bin 123’ünün geliri asgari ücretli olarak beyan ediliyor. Bu verilere göre Türkiye’de çalışanların yüzde 47’si asgari ücret üzerinden beyan ediliyor.

Maliye Bakanı Şimşek, önceki gün milletvekillerinin bütçeye ilişkin sorularına cevap verdi. 6111 sayılı kanunla yapılandırılan prim alacak tutarının sorulması üzerine Bakan Şimşek, yasa kapsamında 5 milyon 241 bin 542 mükellefin başvuruda bulunduğunu, 6 milyon 179 bin 441 dosyanın da yapılandırıldığını bildirdi. Şimşek’in verdiği bilgilere göre yeniden yapılandırılan toplam miktar 39 milyar 375 milyon lira. Ekim 2012 tarihi itibarıyla tahsilat 19 milyar 759 milyon lira. Yapılandırma çerçevesinde bütçeye 2013 yılında katkı olarak öngörülen rakam ise 700 milyon lira. Maliye Bakanı Şimşek, zam paketinin sorulması üzerine bunun 2012 bütçesine etkisinin 2,6 milyar lira, 2013 yılına etkisinin ise 10 milyar lira olacağını bildirdi.

5 yıllık vergi kolaylığı

Büyükşehir Yasa Tasarısı’nın bütçeye etkisi konusundaki bir soru üzerine Şimşek, söz konusu yasanın, geçmesi halinde 2013 yılına etkisinin 610 milyon lira olacağını açıkladı. Söz konusu etki 2014 yılında 3 milyar 727 milyon lira, 2015 yılında ise yaklaşık 4 milyar 100 milyon lira olacak. Bakan Şimşek,  söz konusu tasarıda yer alan düzenlemeyle 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre tahsil edilen vergi ve harçların (ilan, reklam vergisi, eğlence vergisi, elektrik ve havagazı tüketim vergisi, yangın sigortası vergisi, haberleşme, çevre ve temizlik vergisi...vs) 5 yıl süreyle alınmayacağını söyledi.

http://www.zaman.com.tr/ekonomi/maaslarin-yarisi-asgari-ucretten-yatinca-maliye-inceleme-baslatti/2010172.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.