Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kaçak çalışan işyerine elektrik ve su yok PDF Yazdır e-Posta
31 Ekim 2012
http://cdncms.zaman.com.tr/2012/10/31/mehmetsimsek.jpg

Maliye, kayıt dışıyla mücadele için yeni tedbirler alıyor. Kaçak çalışan işyerlerine elektrik, su ve doğalgaz verilmeyecek. Banka POS cihazları ile yazarkasalar uyumlu hale getirilecek. Bu cihazdan geçen her alışverişin fişi otomatik olarak kesilecek. Maliye’nin Sağlık Bakanlığı ile yaptığı işbirliği çerçevesinde kozmetik ürünleri de yakın takibe alındı.

Ekonomi yönetimi, kayıt dışıyla mücadele kapsamında önemli bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Kaçak çalışan işyerlerinin kayıt altına alınması amacıyla doğalgaz, elektrik ve su abonesi verilerinden faydalanılacak. İşyerleri için elektrik, su ve doğalgaz aboneliği sırasında mükellefiyet kaydının aranması şart koşulacak. Maliye Bakanlığı’nın bu konuda uygulamaya koyacağı bir başka yöntem ise POS cihazlarına yönelik. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından banka POS cihazları ile yazarkasalar uyumlu hale getiriliyor. Bu kapsamda POS’tan geçen her alışverişin fişi otomatik olarak kesilecek. Yine kayıt dışı ile mücadele kapsamında araçların ithalat veya imalat ile nihai tüketiciye satış aşamaları da sıkı denetimden geçirilecek. Kayıt dışı ile mücadele kapsamında Maliye ile Sağlık Bakanlığı arasındaki çalışmalar arttı. Öncelikli olarak kozmetik ürünlerde takip sistemi hayata geçirildi. Maliye kayıt dışı olup olmadığını, Sağlık Bakanlığı ise sağlık açısından zararlı olup olmadığını kontrol edecek.

    2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasa-rısı’nın görüşmeleri, dün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in görüşmelerde yaptığı açıklamaya göre, inşaat sektöründeki faaliyetler elektronik sistemlerle yakından takip ediliyor. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’nin de kapsamı genişletiliyor. Bu sene kira geliri elde eden mükelleflerin beyannameleri önceden hazırlanırken 370 bin yeni gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bulundu. Alınan beyanname sayısı yüzde 33, ilk mükellefiyet tesisi yüzde 144, beyan edilen toplam kira geliri yüzde 29, beyan edilen matrah ile hesaplanan Gelir Vergisi ise yüzde 25 oranında artış gösterdi.

    Maliye Bakanı Şimşek, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’na ilişkin sunumunda küresel krize değindi. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), küresel kriz sonrası kırılgan bir yapıda devam eden toparlanma sürecinin 2018 yılına kadar süreceğini tahmin ettiğini aktaran Şimşek, küresel ekonominin önündeki temel risklerin; Euro Bölgesi’nde devam eden borç sarmalı ile ABD’deki mali dengesizlikler ve gelişmekte olan ülkelerdeki büyümenin sert şekilde yavaşlaması olduğunu ifade etti.

    CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, 2013 yılı bütçe kanunu tasarısının görüşmeleri öncesinde, ‘limonlu’ protestoda bulundu. Aslanoğlu, üzerinde, ‘Artık çorba için değil, göz için de limon’, ‘Bu limonlar İçişleri Bakanı’na bedava’, ‘Artık hem ayılana hem de bayılana bedava’ yazılı limon filelerini, oturduğu sıranın önüne bıraktı. Aslanoğlu, ayrıca, komisyonun duvarına da ‘Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinde biber gazı ödeneğine son’ yazılı dövizler astı.

Yerel yönetimlere destek artıyor

2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’na göre, küresel kriz sebebiyle kamu yatırımlarında frene basılan 2013 yılı bütçesinde yerel yönetimler mali açıdan güçlendiriliyor. Önümüzdeki yıl mahalli idarelere 37,7 milyar liralık destek sağlanıyor. Bu desteğin 33,4 milyar lirası 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nden ayrılan paylardan oluşuyor. Bu rakam 2012 yılına göre yüzde 18’lik artışa karşılık geliyor. Önümüzdeki yıl köylere ve daha az gelişmiş yerlere toplamda 1,8 milyar liralık kaynak aktarılacak. Köylerin Altyapısının Desteklenmesi (KÖYDES) Projesi’ne 578 milyon liralık kaynak aktarılırken, Su, Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) için 525 milyon lira, Kalkınma Ajansları için 473 milyon lira, Sosyal Destek Programı (SODES) için ise 210 milyon liralık destek sağlanacak. 2013 yılı bütçesinden kentsel dönüşüme de 1 milyar liralık kaynak aktarılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Ankara ve İstanbul metro inşaatları önümüzdeki yıl da devam edecek. Bu projelerin toplam tutarı 7,3 milyar lira iken, önümüzdeki yıl 1,2 milyar liralık ödenek ayrıldı. Bu sene 803 milyon lira ödenek ayrılan Fatih Projesi’ne önümüzdeki yıl 1,4 milyar lira kaynak aktarılacak.

http://cmsmedya.zaman.com.tr/2012/10/31/mehmetsimsek2.jpg

http://www.zaman.com.tr/ekonomi/kacak-calisan-isyerine-elektrik-ve-su-yok/2009236.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.