Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticari kredi kartı vadeli çekin yerini alıyor PDF Yazdır e-Posta
18 Ekim 2012
Image

Piyasa dinamikleri, piyasadaki sorunları çözmeyi çok iyi biliyor.

Yıllar önce vadeli ödeme aracı senet idi. Fakat senetlerin ödenmemesi durumunda kanuni takip uzun süre aldığı ve yaptırım olmadığı için senedin yerini vadeli çek aldı.

Banka çeki ibrazında ödenmesi gereken bir ödeme aracı olduğu halde çek kullananlar vadeli çek yazmaya, bankalar da bunu kabul etmeye başladı. Çünkü vadeli çekin ödenmemesi halinde yaptırım hapis idi.

Vadeli çek yüzünden hapse girenlerin sayıları artınca kanun ile hapis yaptırımı kaldırıldı.

Bu durumda vadeli çek de yaptırımsız kaldı.

Şimdi öğreniliyor ki, piyasa güçleri vadeli çekten, ticari banka kredi kartı kullanımına dönmüşler.

2011 yılının 12 ayında ticari (kurumsal) kredi kartı harcamaları 2.4 milyar TL iken, 2012 yılının ilk 9 ayında 5.2 milyar TL'ye yükselmiş.

Ticari kredi kartında vade farkı ödendiğinde işletmelerin ödemelerini istedikleri gibi vadeye yayabilmeleri hem kart kullanıcısı hem de alacaklı bakımından önemli.

Ticarette çarkın işlemesi için senet önemli bir araç.

Biz senet sistemini piyasa şartlarına göre iyi işletemediğimiz için alternatif ödeme araçlarına başvuruluyor. Alternatifler ise sistemi zorluyor.

Akılcı olan senet sistemini işler hale getirmektir.

Senet sistemi nasıl akılcı hale getirilir? Geriye dönerek senet sisteminin işlememesine yol açan boşluklar belirlenir ve alacaklının hakları güvenceye alınır ise sorun çözülür..

Tabii ki yaptırım çok önemli. Her senedin tahsil edilememesi halinde ayrı bir davanın açılması, davaların yıllarca sürmesi, borçlunun kötü niyetli olması halinde borç yükünden kurtulabilmesi sistemin çalışmasını önleyen sorunlar olmuştur.

Nasıl vadeli çek sistemi bir süre sonra iyi bir ödeme aracı olma niteliğini kaybetti ise zorlama bir ödeme aracı olarak kullanılmaya başlanan ticari (kurumsal) kredi kartı uygulaması da kısa bir süre sonra ciddi sorunlar ortaya çıkaracak ve sistem işlemez hale gelecektir.

İşte bunun içindir ki, en kısa zamanda senet sistemini işler hale getirmek zorunludur.

Vadeli ödeme aracı olmadan toptan ticarette de perakende ticarette de çarklar durur.

Zorlama vadeli ödeme araçları çarkları belki döndürür ama zor döndürür. Sorunlara yol açar. Tevfik Güngör

http://www.dunya.com/ticari-kredi-karti-vadeli-cekin-yerini-aliyor-149916yy.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.