Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bazı tür ayakkabı ithalatına TAREKS uygulaması getirildi. PDF Yazdır e-Posta
04 Ekim 2012
Image

04 Ekim 2012 günlü 28431 sayılı resmi Gazete ile, Ekonomi Bakanlığından Bazı Tüketici Ürünlerinin İthalat Denetim Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2012/30) yayınlanmıştır.

 

Bu Tebliğin amacı, tebliğ ekinde belirtilen bazı ayakkabı cinsi ürünlerin serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulmasında insan sağlığı, can ve mal güvenliği, çevre ve tüketicinin korunması yönünden ilgili mevzuata uygunluğunun denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

 

TAREKS ve firma tanımlaması

Bu Tebliğ kapsamı ürünleri ithal etmek isteyen firmaların, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53) çerçevesinde TAREKS'te tanımlanması ve firma adına TAREKS'te işlem yapacak en az bir kullanıcının yetkilendirilmiş olması gerekmektedir.

 

İthalatçının başvurusu

Bu Tebliğ kapsamı denetimler 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde gümrük beyannamesinin tescili öncesinde yapılacaktır.

 

Firma adına işlem yapmak üzere yetkilendirilen kullanıcı, Bakanlık internet sayfasının E-İmza Uygulamaları kısmında yer alan E-İmza Uygulamalarına Giriş bölümünü kullanarak TAREKS üzerinden ithal partisine ilişkin verileri girerek başvurusunu yapacak ve bu başvuru üzerine, TAREKS tarafından firmaya sadece Grup Başkanlığı nezdindeki işlemlerini takip edebilmesi amacıyla bir başvuru numarası verilecektir. 

 

Muafiyetler ve istisnalar

A.TR belgeli, şahsi eşya, numune veya kapsam dışı olduğu kullanıcı tarafından TAREKS'te beyan edilen ürünler için ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulacak ve bu uygulama dışında değerlendirilecektir. Ancak, risk analizine göre yapılacak değerlendirmede gerekli görülmesi halinde, bu ürünleri de fiili denetime tabi tutulabilmek mümkün olabilecektir. 

 

Risk analizi

Firma adına işlem yapan kullanıcılar tarafından TAREKS üzerinden beyan edilen bilgiler çerçevesinde, fiili denetime tabi tutulacak ürünler TAREKS aracılığıyla yapılacak risk analizine göre belirlenecektir. Dolayısıyla, bu kapsamda ithal edilecek her ürün fiili denetime tabi tutulmayacaktır.

 

Fiili denetim

Fiili denetime tabi tutulmasına karar verilen ürünler için Tebliğ ekinde (2 nolu ek) yer alan başvuru formu ve eki belgeler, firma adına yetkilendirilen kullanıcı tarafından başvuru günü dahil olmak üzere başvuru tarihinden itibaren iki iş günü içinde elektronik ortamda TAREKS'e yüklenecek veya Tebliğ'in 3 nolu ekinde belirtilen ilgili Grup Başkanlığı'na sunulacaktır. Firmanın önceden yazılı bildirimde bulunması durumunda Grup Başkanlığınca ilave süre verilebilecek ve ilgili belgelerin kullanıcı tarafından sisteme süresi içerisinde yüklenmemesi veya ilgili Grup Başkanlığı'na sunulmaması halinde başvuru iptal edilebilecektir.

 

Fiili denetim sonucunda ilgili mevzuata aykırılık tespit edilmemesi ya da ürünün kapsam dışı olduğunun tespiti durumlarında, ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası oluşturulacaktır.

 

İlgili mevzuata aykırılık tespit edilmesi veya ithalatçıdan talep edilen ek bilgi ve belgelerin süresi içinde ilgili Grup Başkanlığı'na sunulmaması durumlarında, fiili denetim olumsuz olarak sonuçlandırılacak ve denetimin sonucu TAREKS'te ilan edilecektir.

 

TAREKS referans numarasının gümrüklere beyanı

Ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarasının firma tarafından gümrük beyannamesinin ilgili hanesine kaydedilmesi zorunlu olacak ve aksi takdirde ürünün ithaline izin verilmeyecektir.

 

Ayrıca ithalatçılar, bu Tebliğ kapsamında denetlensin veya denetlenmesin, ithal ettikleri bütün ürünlerin her halükârda ilgili tüm mevzuata uygun ve güvenli olmasından, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun uyarınca sorumlu tutulacaklardır. E&Y

 

Bu Tebliğ yayımı tarihinden 30 gün sonra yürürlüğe girecek olup bu uygulamaya yönelik eşya listesine ulaşmak için tıklayınız...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.