Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV düşürmek için film çevirenlere telefon Defterini al da gel! PDF Yazdır e-Posta
03 Ekim 2012
http://im.haberturk.com/2012/10/02/781781_detay.jpg?1349230427

40 grey market sahibi cep telefonundan Maliye'ye davet edildi

Lüks otomobildeki vergi kaybının peşine düşen Maliye Bakanlığı 40 grey marketin patronunu cep telefonundan buldu ve “Defterini al  bir an önce Maliye’ye gel” daveti yaptı. Amaç 1,5 milyarı bulan ÖTV kaybının kökünü kurutmak.

Maliye Bakanlığı İstanbul’da faaliyet gösteren 40 kadar özel lüks otomobil ithalatçısını 2008–2012 yılları arasındaki işlemlerini incelemek üzere İstanbul Şişli Bomonti’ deki Hisar Vergi Dairesi’ne davet etti. Maliye, zamanaşımına girmeyen son beş yıl içindeki distribütör dışı lüks araç ithalatında ibraz edilen faturaları ve bu faturalar üzerinden ödenen ÖTV miktarını tespit etmeye çalıştığı operasyonda yaklaşık 1.5 milyar TL’lik bir ÖTV matrahına ulaşma peşinde.

SATIŞLAR PATLADI VERGİ ARTMADI

Türkiye’ye özel ithalat yoluyla yılda yaklaşık 5 bin lüks araç ithal ediliyor. Bu rakam otomobil satışlarının patladığı 2010 yılında 9 bin adetlere kadar ulaştı. Maliye Bakanlığı ithal edilen otomobil sayısı ve tahsilatı yapılan ÖTV miktarı arasındaki uçurumun fark edilmesiyle birlikte son beş içinde lüks araç ithal eden, kapanmış ve çalışmaya devam eden şirketlerin sahiplerini teker teker ‘defterleriyle birlikte’  görüşmeye davet etti. 

Mektup yazılarak çağrılan yükümlülere aynı zamanda cep telefonlarından da ulaşılarak görüşmeye gelmeleri söylendi.

ARAÇ BAŞINA EN AZ 100 BİN TL KAZANÇ

İthal ettikleri lüks araçları yüksek iskontolarla, önce kimsesizler, sokak çocukları ya da çobanların üzerine kurdukları paravan şirketlere yüksek iskontolarla devreden, ardından özellikle Güneydoğu Anadolu’da deneyimli elemanı bulunmayan vergi dairelerinden ÖTV’sini yatırarak trafiğe kaydettiren ‘uyanık’ ithalatçılar bu yolla araç başına 100 bin TL’nin üzerinde kazanç elde ediyorlar. Özel Tüketim Vergisi düşük faturayla yatırılan bu araçlar, resmi ithalatçıların satış fiyatının yüzde 30 düşüğüne rahatlıkla müşteri bulabiliyor. Bu yolla satılan araçların bir kısım ödemesi tüketici tarafından ‘açıktan’ 

Yapıldığından araç sahibi de kendisine verilen faturada görünen araç fiyatının ‘gerçek fiyatı’ olmadığını biliyor. Ancak daha düşük vergi ödemek için buna razı oluyor.

Araç başına en az 90 bin TL kayıp var

Bakanlık bazı lüks araçların 100 bin TL’nin üzerinde ÖTV ödenerek tüketiciye satılması gerekirken, 13 bin TL gibi çok düşük rakamlar ödenerek plakalandığını tespit etti. 8 Aralık 2011 tarihli Habertürk’ te yer alan haberde yayınlanan bir faturada, distribütör satış fiyatı 170 bin TL olan Mercedes E 250 CGI Coupe’ nin, fiyatının 57 bin 400 TL’ye kadar düşürüldüğü görülüyordu.

 http://im.haberturk.com/2012/10/02/781781_97833819a36f105e7bf34e53fdbb7331.jpg?1349230427

http://ekonomi.haberturk.com/otomotiv/haber/781781-defterini-al-da-gel

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.