Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş dünyasının 'eş krizi' sona eriyor PDF Yazdır e-Posta
21 Eylül 2012

Image

İş dünyası tarafından tepkiyle karşılanan Borçlar Kanunu'nun kefil olurken 'eş izni aranması' şartı kaldırılıyor. Madde 1 Ekim'de Meclis gündemine gelecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı' nın, Borçlar Kanunu'nda yapılacak değişiklikle kaldırılacağını açıkladığı 'kefil olurken eş izni aranması' şartına ilişkin değişiklik ekim ayında gerçekleştirilecek.

1 Temmuz'da yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nda, iş dünyasının en çok tepki gösterdiği 'eş rızası' zorunluluğu sona eriyor. Borçlar Kanununda değişikliğin ekim ayında yapılması planlanıyor. 1 Ekim'de yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte Meclis önce süresi 17 Ekim'de sona eren ve Hükümete sınır ötesi harekat için yetki veren tezkerenin süresini bir yıl daha uzatacak. AK Parti Grubu ardından yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'de yapılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini gündeme getirmeyi ve 12 Ekim'e kadar yasalaştırmayı hedefliyor. İş dünyasının beklentileri doğrultusunda, Borçlar Kanunu'nda kefalette eş izni isteyen maddenin kaldırılmasını öngörün düzenlemenin de Ekim ayında,  gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

İş dünyası sahte boşanmalar konusunda uyarmıştı

İş dünyasından gelen talepler üzerine son dakikada Türk Ticaret Kanunu değiştirilerek yürürlüğe girmiş ancak aynı dönemde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile ilgili olarak iş dünyasından bir talep gelmemişti. Fakat, Borçlar Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte yaz aylarında iş dünyasının eleştirileri  Kanunun 'Eşin Rızası' başlıklı 584. maddesi üzerinde yoğunlaştı. İş dünyası söz konusu iznin eşler arasında sorun yarattığı, iş hayatını aksattığını dile getirerek, 'bu düzenleme sahte boşanmaları" artırır uyarısında bulundu. 

Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Borçlar Kanununun değişmemesi durumunda iş dünyasında sahte boşanmaların başlayacağını belirterek, "Hepimiz TTK'ya yüklendik ama Borçlar Kanunu'nu ihmal ettik. Şimdi bu kanunda iki ayaklı bir problem var, eşlerin kefaleti. Düzeltileceği yönünde bize teminat verildi ama düzelmezse maalesef sahte boşanmaların iş aleminde konuşulmaya başlandığına şahit oluyoruz. Sistem, eşinizi finansman müdürü yapıyor. Her kredide eşin ayrıca yazılı muvafakati isteniyor. Bu, toplumun aile yapısını da başka bir yere doğru götürecektir" demişti. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş  ise  "Bu kanun tüm evli tacirleri zora sokacak gibi görünüyor. Rızası istenen eşin kendi adına malı varsa kefalete rıza talebi o eşlerde çok önemli endişe ve kararsızlığa sebep olacak. Hele acil durumda stresli bir işadamının eşinden imza talep etmesinin nelere mal olabileceği konusunda hiç de iyimser değilim" demişti.

http://www.dunya.com/is-dunyasinin-es-krizi-sona-eriyor-166189h.htm

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.