Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. PDF Yazdır e-Posta
03 Eylül 2012
Image

Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 01 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve aynı gün yürürlüğe girmiştir.  Yapılan değişikliklerden öne çıkanlar aşağıdaki şekilde özetlenebilmektedir.

10 000 TL'den az olan gümrük vergileri ve cezaları için Uzlaşma Komisyonu toplanmayacaktır.

Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinin 7 nci maddesine, " Uzlaşma Komisyonları, 10.000 TL'den az olan uzlaşma talepleri için toplanamaz. Birden fazla yükümlünün başvurusunun 10.000 TL'yi aşması halinde, bu talepler tek bir Uzlaşma Komisyonu tarafından sonuçlandırılabilir." fıkrası eklenmiştir. Böylece, uzlaşma komisyonlarının toplanabilmesi için asgari bir tutar belirlenmiştir. 

Uzlaşmaya başvuruda son tebligat tarihi esas alınacaktır.

Yönetmeliğin11 inci maddesine " Gümrük vergileri ve cezalarının tebliğ tarihlerinin farklı olması halinde, uzlaşma başvurusunda, gümrük vergileri veya cezalara ilişkin en son tebliğ tarihi esas alınır." ibaresi eklenmiştir. Böylece, gümrük vergi ve cezasının farklı tarihlerde tebliğ edilmesi durumunda son tebligat tarihi esas alınarak uzlaşma başvurusu yapılabilecektir.

Temsilci veya Gümrük Müşavirleri de uzlaşma talebinde bulunup toplantılara katılabileceklerdir.

Yönetmeliğin12 inci maddesi "Yükümlünün kendisi, temsilcisi veya özel vekâletname verilmesi şartıyla gümrük müşaviri; veli ya da vasi veya aynı gümrük vergilerinin ödenmesinden yükümlü ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olması halinde gümrük müşavirleri uzlaşma talebinde bulunabilir."

Yönetmeliğin 15 nci maddesi "(1) Uzlaşma komisyonu görüşmelerine yükümlünün veya veli ya da vasinin bizzat katılması esastır. Yükümlünün toplantıya katılmaması halinde, temsilcisi veya vekâletnamede özel yetki verilmesi şartıyla, gümrük müşaviri de yükümlü adına görüşmelere katılabilir ve tutanakları imzalayabilir. Ayrıca, aynı gümrük vergilerinin ödenmesinden yükümlü ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu durumlarda uzlaşma başvurusunda bulunan ve görüşmelere kendisi ve/veya yükümlü ile birlikte katılan gümrük müşaviri de tutanakları imzalayabilir.

(2) Yükümlü, uzlaşma komisyonu toplantılarında görüşlerini açıklamak üzere gümrük müşaviri bulundurabilir.

(3) Uzlaşma komisyonlarına, yükümlü dâhil, katılacak kişi sayısı üçü geçemez. Tutanaklara imza atma yetkisi olan kişi veya kişilerin yanında uzlaşma komisyonu toplantılarına katılan diğer kişi veya kişiler, görüşmede hazır bulunanlar olarak, uzlaşma tutanağına imza atarlar."

şeklinde değiştirilmiştir.

Hatalı tebligatları Uzlaşma Komisyonunu resen dikkate alacaktır.

Yönetmeliğin 13 üncü maddesine eklenen 7 inci fıkra ile, uzlaşma talebinde bulunulan alacağın hatalı olduğunun tespit edilmesi halinde, durum gerekçesi ile birlikte yükümlüye bildirileceği ve uzlaşma görüşmeleri düzeltilmiş tutar üzerinden yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda gümrük uzlaşma yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ana hatları ile özetlenmiş olup, değişikliklerin tamamına http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/09/20120901-2.htm web sayfasından ulaşmak mümkündür. E&Y

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.