Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şükrü Kızılot - Vergide neler değişiyor (06.02.08) PDF Yazdır e-Posta
06 Şubat 2008

BAZI vergi yasalarında değişiklik yapılıyor. Bununla ilgili tasarı, Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek, Meclis’e sevk edildi.

16 maddeden olu
şan değişiklikler, ağırlıklı olarak; Kamu Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerle ilgili. Bu arada Gelir Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi, Harçlar ve Katma Değer Vergisi Kanunu ile Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu ile ilgili (Değişiklik tasarısının tam metni için Bkz. www.yaklasim.com)

De
ğişikliklerden bazıları, aşağıda açıklanmıştır.

ŞİRKET DEVİR ALIRKEN DİKKAT

Limited şirketlerde, ortağın hissesini devretmesi durumunda, limited şirketten tahsil edilemeyen kamu alacakları konusunda, hisseyi devreden ve devir alan şahıslar, devir tarihi öncesine ait vergi ve sosyal sigortalar primi borcundan, birlikte sorumlu olacaklar.

Buna göre, limited şirket hissesini devir alanların, şirketin geçmiş yıllara ilişkin bu tür borçlarını araştırmalarında, varsa borçları ödettirip hisseyi devir almalarında yarar var.

YURTDI
ŞI YASAĞI YUMUŞATILDI

Yurt dışı yasağı, tüm kamu alacakları için değil yalnızca Vergi Usul Kanunu ve Gümrük Kanunu kapsamına giren alacaklar için uygulanabilecek.

Borç tutar
ı 25 bin YTL’yi aşmıyorsa, "yurt dışı çıkış yasağı" uygulanamayacak. Aşıyorsa, borçlunun teminat göstermesi ya da borcun tecil yolu ile taksite bağlanması durumunda, borçlu yurt dışına çıkabilecek. Hastalık ya da iş bağlantısı halinde de yasak uygulanamayacak.

UÇANLAR VE DALI
Ş YAPANLAR

Uçuş hizmetleri ve denize dalış yapanlara, dalış hizmetlerinde, fiilen yapılan uçuş ve dalış süreleri ile sınırlı olmak üzere, yapılan ödemeler, gelir vergisinden müstesna tutulacak.

TE
ŞVİKLİ İLLERDE

GEÇ
İM İNDİRİMİ

5084 sayılı yasa ile teşvik kapsamına alınan illerde çalışan ve asgari geçim indiriminden yararlanamayan 150 bin işçiye de asgari geçim indiriminin yüzde 40’ından yararlanma olanağı sağlanıyor. Bu düzenleme, geriye dönük olarak 1 Ocak 2008’den itibaren yürürlüğe girecek.

FUTBOLCULAR UNUTULMADI

Tasar
ıda, sporculara yapılan ödemelerin vergilendirilmesi konusunda da bazı ayrıcalıklar getiriliyor. Bunlara yapılan ödemelerin, vergi kesintisine (stopaja) tabi olacağı belirtildikten sonra, kesinti oranını belirleme konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki veriliyor.

CENAZE VERG
İSİ KALKIYOR

19 Kasım 2006 tarihli Hürriyet’te, yurt dışından gelen cenazelerin, "eşya gibi" değerlendirilip, 15 Euro karşılığı damga vergisi ödenmeden, cenaze sahibine teslim edilmediğini yazmıştık. Ölüden vergi istenmesinin, cenaze sahiplerinin psikolojik durumlarını olumsuz etkilediğini ve etik de olmadığını belirterek, cenaze vergisinin kaldırılmasını önermiştik.

Yeni yasa ile bu anlams
ız uygulamaya son veriliyor.

M
İRASÇILARA MÜJDE

Ölüm halinde, intikal eden malların, mirasçılar adına tescil edilmesi başka bir anlatımla, tapusunun alınabilmesi için, veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vatandaşların çoğu (özellikle köylerdeki araziler için) böyle bir beyanname verileceğini bilmiyorlar. Gayrimenkul de dedenin hatta dedenin de dedesinin adına kayıtlı gözüküyordu. Bir çok mirasçı ev, dükkan, arsa ya da arazinin tapusunu alamıyordu.

Yeni tasar
ıda, bu durumda olanlara müjde var. Pratik bir çözüm bulunuyor ve 1 Ocak 1983 tarihinden önce miras ya da bağış olarak intikal eden gayrimenkuller için, veraset ve intikal vergisi aranmayacak. İlgili memurlar da bu vergiyi aramadan, tapu işlemlerini yapacaklar.

KDV
İADESİNE FREN

Vergi oranı indirilen mal ve hizmetler ile sektörler itibariyle, amortismana tabi kıymetler (demirbaş, makine vs.) için yüklenilen KDV’nin iade hakkını kaldırma konusunda, Bakanlar Kurulu yetki veriliyor.

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8174749.asp?yazarid=82