Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Büyük mükellef kapsamı daraltıldı PDF Yazdır e-Posta
09 Ağustos 2012

Image

Maliye Bakanlığı vergi incelemelerinde uyulacak esasları düzenleyen yönetmeliğin büyük mükellefliğe ilişkin ciro ve asgari sermaye şartlarını belirleyen 24'üncü maddesinde değişiklik yaptı.

Buna göre, yıllık iş hacmi sınırı 21,5 milyon liradan 50 milyon liraya, aktif büyüklüğü 20 milyon liradan 40 milyon liraya, öz sermaye büyüklüğü ise 8 milyon liradan 15 milyon liraya yükseltildi. Maliye Bakanlığı'nın bu miktarları artırma yetkisi ise yüzde 50'den yüzde 300'e çıkarıldı.

Kararın amacının, büyük mükellef sayılmaya ilişkin mali sınırların yükseltilerek, bu kapsama giren işletmelerin sayısını azaltmak olduğu belirtildi. Türkiye'de halen İstanbul'da bir büyük mükellefler vergi dairesi bulunuyor. Bu dairenin de diğer vergi dairelerine göre daha hızlı ve daha yüksek standartta hizmet verdiği, bunun için de çok sayıda mükellefin olmamasının önem taşıdığı vurgulandı.

Büyük mükellef sayılmaya ilişkin mali sınırlar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılıyordu. Maliye Bakanlığı, ara bir yönetmelikle miktarları iki katından fazla artırarak kapsamı daraltmış oldu.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre, büyük mükellef sayılmak için, daha önce 21 milyon 500 bin TL yıllık iş hacmine sahip işletmelerin, iş hacmi alt sınırı 50 milyona, 20 milyon TL olan aktif büyüklüğü 40 milyona, 8 milyon TL olan öz sermaye büyüklüğü de 15 milyona yükseltildi. Maliye Bakanlığı'nın bu büyüklükleri yüzde 50 artırma yetkisi de yüzde 300 olarak değiştirildi. Azaltma yetkisi ise yüzde 50 olarak korundu.

Kar payı avansı dağıtım esaslarında değişiklik yapıldı

Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi olmayan anonim şirketler ile limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin kar payı avansı dağıtımına ilişkin esasları belirleyen tebliğ yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan tebliğe göre, şirketlerin kar payı avansı dağıtabilmeleri için, genel kurulunca karar alınması ve kar payı avansı dağıtılacak hesap döneminde hazırlanan üç, altı veya dokuz aylık ara dönem finansal tablolara göre kar edilmiş olması gerekiyor.

Dağıtılacak kar payı avansı; varsa geçmiş yıllar zararlarının tamamının, vergi, fon ve mali karşılıkların, kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçelerin, varsa imtiyazlı pay sahipleri, intifa senedi sahipleri ve kara katılan diğer kimseler için ayrılacak tutarların, oluşan ara dönem karından indirilmesi suretiyle hesaplanacak. Ödenecek kar payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemeyecek.

Kar payı avansı, kardan imtiyazlı paylara imtiyaz dikkate alınmadan ödenecek. İntifa senedi sahiplerine, ortak olmayan yönetim organı üyelerine ve ortaklar dışında kara katılan diğer kimselere kar payı avansı ödenemeyecek. Sermaye artırımı sonrasında yapılacak kar payı avansı ödemesinde, yeni ortaklara öncelik verilecek.

http://www.dunya.com/buyuk-mukellef-kapsami-daraltildi-162171h.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.