Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvik paketi 5. ve 6. bölgelerde 'Yeşil Kartlı' engeline takıldı PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2012
http://www.dunya.com/d/news/16153.jpg

İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, 5. ve 6. bölgelerde yeşil kartlarını kaybetme korkusuyla çalışmak istemeyenlerin olduğunu belirtirken, TGSD Başkanı Cem Negrin ise "Sorun çözülür" dedi.

Yeni teşvik paketine, lojistik, enerji ve altyapı eksikliklerinden sonra Yeşil Kart sisteminin de engel oluşturduğu belirtildi. Özellikle 5. ve 6. bölgede yatırım yapmak isteyen şirketler, Yeşil Kart nedeniyle çalıştıracak işçi bulma konusunda endişelenirken bölgede yaşayan ve çalışmak isteyenler ise sahip oldukları Yeşil Kart imkanlarını kaybetme kaygısı taşıyor. Yatırım yapılacak fabrikalarda uzun süre çalışıp çalışamayacakları konusunda endişelenen işçiler, istihdam edilme imkanı bulsalar da yeşil kartlarından olmak istemiyor. Türkiye genelinde 7 milyon 917 bin 891 kişi yeşil kart kullanıyor. Geçtiğimiz yıl bu rakam, 9 milyon 395 bin 185 idi.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, pek çok yatırımcının özellikle 5. bölgede yer alan Kilis'te yatırım yapmak istediğini ancak işgücü temini konusunda soru işareti taşıdıklarını belirtti. Hem 5. hem 6. bölgede özellikle el halısı dokuma atölyelerinde çalışacak dokuyucu bulmakta sıkıntı çektiklerini ifade eden Yılmaz, "Çalışma potansiyeli olanlar da yeşil kart nedeniyle işçi olmaya sıcak bakmıyor. Yeşil kartlılar, sosyal güvenlik kapsamında çalıştıkları takdirde yeşil kartları ellerinden alındığı için çalışmayı tercih etmiyorlar" dedi. Yılmaz, halıcılık için teşvik paketinin handikaplarını ise şu sözlerle açıkladı: "Özellikle Kilis'te yapılacak Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım yapmak için halı sektörü heyecanlı bir bekleyiş içinde. Ancak bu bölgedeki yol, su, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçların çok hızlı bir şekilde sağlanması gerekiyor. Bu ihtiyaçların karşılanması yaklaşık 4-5 yılı alacak gibi görünüyor. Bu da sektörün faydalanması acısından çok uzun bir süreç."

'Yeşil Kart sorgulanmalı'

Teşvik paketi kapsamında Şanlıurfa'da yatırım kararı alan Ziylan Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan da "Bölge insanı yeşil karttan vazgeçmemek adına fabrikalarda çalışmaktan kaçınıyorlar. Burada da sistemi sorgulamak lazım" değerlendirmesini yaptı. Devletin şimdiye kadar, daha iyi yaşam standartları için yeşil kart verdiğini, bölgede yatırım ve sanayi eksikliğinin yeşil kart kullanıcılarını artırdığını söyleyen Ziylan, "Önceden çalışacak yerler yoktu. Artık insanların kolay yoldan değil de çalışarak kazanması lazım. İnsanlar çalışmadan hayatını sürdürmek varken, neden çalışmak zorunda kalsın. Bu da bir soru işareti. Devletin bu durumu inceleyip, gereğini yapacağını düşünüyorum" diye konuştu.

'Riskleri almamız lazım'

Bu anlamda pek çok yatırımcının yatırım kararı almadan önce ince eleyip, sık dokuduğunu hatırlatan Ziylan, "Bizim en büyük beklentimiz çalışacak işçi bulmak. Gereken yatırımı biz yapıyoruz zaten. O yüzden nüfusça kalabalık yerleri tercih ediyoruz. Gideceğimiz yerleri aşiretten, nüfus yoğunluğuna kadar inceliyoruz" dedi. Ziylan sözlerini şöyle sürdürdü, "Teşvikler bölgeyi geliştirmek için yapıldı, biz de muhakkak destek vereceğiz. Bu kadar faydalı bir teşvik şimdiye kadar çıkmadı. Bu fırsatı değerlendirmemiz lazım. Bu riskleri almamız lazım. Teşvik 12 yılı kapsıyor. Bu kısa bir süre değil. Oraya yatırım yapacak sanayicinin 6 ay gibi bir sürede geri dönme gibi bir durumu yok. Orada aradıklarını ve yeterince çalışacak kişi bulamazsa yatırımcı da başının çaresine bakar."

'Sorun çözülür'

TGSD Başkanı Cem Negrin Ekonomi  Bakanlığı'nın konuyla ilgili yeni bir çalışma yaptığını ve sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti ve "Bölgede Yeşil Kart sorunu bildiğimiz bir konuydu. Bakanlık nezdinde yapılacak çalışmalarla sorun bir şekilde düzelecek. İnsanların çalışsalar da bu haklarının kaybolmadığı bir sistem  getirilir sanıyorum. Görünürde insanlar çalışmadan bir para alıyorsa çalışmaları için bir sebep yok. Hiçbir şey yapılmazsa ikna etmek zor olur" değerlendirmesini yaptı.

http://www.dunya.com/tesvik-paketi-5.-ve-6.-bolgelerde-yesil-kartli-engeline-takildi-161055h.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.