Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sanayinin çarklarına Anadolu damgası PDF Yazdır e-Posta
25 Temmuz 2012
http://www.dunya.com/d/news/25858.jpg

500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ndan 294’ü Anadolu’dan. Anadolu, küresel ekonomik krizin derinleştiği 2008 yılından bu yana, İSO tarafından düzenlen listedeki etkinliğini hızla artırmaya devam ediyor.

 

iso500_g7.jpg

iso500_g4.jpg

 

http://www.dunya.com/d/other/iso500_g2.jpg

Türk sanayisinin devler liginde Anadolu yükseliyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 2011 verilerine göre Anadolu’dan Ankara hariç 267 firma yer aldı. Başkent’in 27 firmasıyla birlikte bu rakam 294’e ulaşıyor. Bir önceki sene Ankara dahil 273firması listede yer alan Anadolu, 2011 yılında listedeki etkinliğini yüzde 7.6 artırdı. İstanbul sanayisi ise listede kan kaybetmeye devam ediyor. 2008 yılında 227 firma ile listeye ağırlığını koyan İstanbul, ilerleyen yıllarda gücünü Anadolu ile paylaşmaya başladı. 2009 yılında 210 firmanın yer aldığı listede 2010’da bir nebzede olsa toparlanan İstanbul 215 firma ile yer almıştı.

Ancak bu yıl İstanbul’dan sadece 193 firma listeye adını yazdırdı. Küresel finans krizinin Türkiye’yi etkilemeye başladığı 2008 yılından itibaren İstanbul’un listedeki kan kaybı ise toplamda 34 şirket. Oransal olarak da İstanbul’un geçen bu süre içinde listede yüzde 15 kan kaybettiği görülüyor. İlk 100 firmaya bakıldığında ise İstanbul’un 49 firma ile neredeyse listenin yarısını oluşturduğu görülüyor.

http://www.dunya.com/d/other/iso500_g3.jpg

İSO İlk 500 Listesi’nde göze çarpan bir başka önemli gelişme ise kent sayısının çeşitlenmesi. İSO’nun açıkladığı son listede 48 kent yer alırken, bir önceki sene 44 şehir listedeydi. 2011 verilerine göre yeni açıklanan listede dikkate değer bir diğer unsur da hiçbir kentin bir önceki sene listede olmasına rağmen yeni açıklanan listeden düşmemesiydi. Listeye bu yıl 4 yeni kent de ‘merhaba’ dedi. Bu sene listeye giren kentler; Isparta, Osmaniye, Rize ve Yalova oldu. Listede 12 kent ise firma sayısını artırarak yükseldi. Gaziantep, Giresun, Hatay, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Muğla, Samsun, Tokat, Trabzon ve Zonguldak yükselen kentler arasında yer aldı. Listede firma sayısı bakımından kan kaybeden iller ise Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Kahramanmaraş, Manisa ve Ordu. Ancak yükselen kentlerin yıldızları Gaziantep ve Kocaeli oldu. Gaziantep bir önceki yıl 16 firma ile listede yer alırken, yeni listede rakamı 19’a çıkarttı. Kocaeli ise 29 olan firma sayısını 35’e ulaştırdı. Türkiye’nin 33 kenti listeye ismini hiç yazdıramazken, 16 şehir ise sadece birer firma ile İSO 500 Büyük’te temsil edildi. Tek firma ile listeye ismini yazdıran kentler, Bilecik, Burdur, Çankırı, Düzce, Elazığ, Erzurum, Isparta, Kastamonu, Kırşehir, Mardin, Malatya, Osmaniye, Rize, Siirt, Uşak ve Yalova oldu.

Kentlerinin ismini listeye yazdıran firmalar kimdi?

Kentlerinin isimlerinin listeye yazdırılmasını sağlayan firmalar ise şöyle: Demirer Kablo/Bilecik, As Çimento/Burdur, Aytaç Gıda/Çankırı, Oltan Fındık/Düzce, Eti Krom/Elazığ, Aşkale Çimento/Erzurum, Göltaş Göller Bölgesi Çimento/Isparta, Eti Bakır/Kastamonu, Petlas/Kırşehir, Mardin Çimento/Mardin, Anateks Anadolu Tekstil Fabrikaları/Malatya, Yolbulan Baştuğ Metalurji/Osmaniye, Çayeli Bakır İşletmeleri/Rize, Limak Çimento/Siirt, Gedik Tavukçuluk/Uşak, Beşiktaş Gemi İnşa/Yalova.

GAZİANTEP, HEM FİRMA BAZINDA HEM SIRALAMADA YÜKSELDİ

 

Geçen sene 16 firma ile listede yer alan Gaziantep, bu yıl 19 firmasının ismini listeye yazdırdı. Ancak Antep’in başarısı sadece firma sayısını artırması da olmadı. Gaziantep’in firmalarının büyük bir kısmı sıralamada da yerlerini yükselttiler. Sanko Tekstil, Gülsan Sentetik, Tiryaki Agro Gıda, Naksan Plastik, Merinos, Çimko Çimento, Şölen Çikolata, Süper Film Ambalaj, Kadooğlu Yağ, Köksan Pet ve Plastik, Lidersan Sağlık, Beşler Makarna, Gürteks İplik, Selçuk İplik, Şireci Tekstil, Oba Makarna, Akteks, Royal Halı ve Beşler Gıda listedeki isimler oldu. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise listeye giren Gaziantepli firmaların sayısının artmasını memnuniyet verici olduğunu kaydederek, “Gaziantep sanayisi inanıyorum ki, 2023 yılı hedefinde aynı heyecan ve hız ile yoluna devam edecek ve önümüzdeki dönemde bu listede daha çok başarılara imza atacaktır” dedi.

Kentteki sanayicinin bu başarısını kutlayan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, “Krizin pazarları daraltmasına karşın sanayicilerimiz olağanüstü bir gayret göstererek yeni başarılara imza attılar. Olumsuz gelişmelere rağmen 19 firma ile listede olmak bizi gururlandırıyor. Elde edilen bu başarı, yeni başarılar için Gaziantep açısından önemli bir motivasyon aracı olacak” diye konuştu.

KONYA İHRACATININ YÜZDE 77’Sİ SANAYİDEN

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına bu yıl Konya’dan 8 firmanın girmesinin kendilerini son derece mutlu ettiği söyledi. 2010 yılında 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 7 Konyalı firma olduğu, bu yıl ise sayının 8’e yükseldiği bilgisini veren Büyükhelvacıgil, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen listede yer almayı başaran firma yöneticilerini ve çalışanlarını kutladı. Büyükhelvacıgil, ”Bu yıl listede Konya Şeker 49, Tümosan 185, isminin açıklanmasını istemeyen bir firmamız 201, Pakpen 226, Konya Çimento 349, Akova Süt 422, Ova Un 438, Helvacızade Gıda 459’uncu sırada yer almışlardır. Firmalarımızın başarısı, Konya ve ülke ekonomisinin geleceğine yönelik önemli bir başarı olup, istikrarlı büyümenin de bir göstergesidir. Firmalarımızın başarısı ile gurur duyuyoruz” dedi. Ülkelerin kalkınması için güçlü bir özel sektörün şart olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, Konya’nın artık bir sanayi şehri olduğunu, 2012 yılının ilk 6 ayında Konya ihracatının yüzde 77’lik kısmının sanayi mamullerinden oluşmasının bunun bir göstergesi olduğunu
söyledi.

GİRESUN’DA HAVALİMANI BİTERSE DAHA ÇOK FİRMA LİSTEDE YER ALIR

Geçen sene ismini listeye sadece bir firma ile yazdıran Giresun’un bu yıl 2 firma ile İlk 500 arasında yer aldığını kaydeden Giresun TSO Başkanı Hasan  Çakırmelikoğlu, “Şehrimizin geleceği parlak ve aydınlık. İki firmamızı da canı gönülden kutluyorum. Havalimanı projesinin hayata geçmesiyle Giresun ilimizden önümüzde ki ilk 5 yılda yeni firmalar inanıyorum ki ilk 500 firma arasına girecek” açıklamasını yaptı.

KAYSERİ’NİN 12 FİRMASI LİSTEYE GİRDİ

 

Kayseri ise listedeki istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Geçen sene 10 firma ile listede yer alan kentten bu yıl listede 12 firma  bulunuyor. Sanayi Odası ise listeye merkezi İstanbul’da olan ancak Kayseri’de üretim yapan firmaları da ekliyor. Bir önceki yıl 13 olan listedeki firma sayısı 14’e yükseldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, “Açıklanan sonuçlara göre İSO ilk 500 listesinde 14 Kayserili firma yer aldı. Geçen yıl Kayseri sıralamasında birinci olan HES Hacılar Elektrik San. ve Tic. A.Ş. Türkiye genelinde 59. sıraya yükselerek Kayseri sıralamasındaki yerini korudu. Bu sene listeye giren üye sayımızın geçen yıla oranla bir tane artarak 14 olduğunu görmekteyiz. Listede yer alan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir üyemizle birlikte bu sene 14 firmamız İSO ilk 500’de yerini aldı. Ben başta HES Hacılar olmak üzere bu listede yer alan üyelerimizi en kalbi duygularımla kutluyor başarılarının devamını diliyorum. İlk üç sırada HES Hacılar Elektrik, Boytaş Mobilya ve Kayseri Şeker yer aldı. Bu listelere girmenin önemli ancak karlı bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor olmak çok daha önemli. Kayseri’nin ilk 500 sıralamasında 14 -
18 aralığında bir standart yakaladı” dedi.

ADANA’DAKİ İSTİKRAR DEVAM EDİYOR

Adana’dan bir önceki yıl 12 firmanın  yer aldığı listede, yeni listede‘istikrar’ vardı. Adana yine 12 firmasıyla listede yer aldı. Advansa Sasa 69., Temsa Global 147., Beyteks Tekstil 184., Marsa Yağ 203., Elita Gıda 223., Artenius Turkpet 228., Bossa 240., Adana Çimento 251., adının açıklanmasını istemeyen firma 256., Güney Çelik Hasır 355., Wavin TR Plastik 429., Özmaya ise 474. sırada yer aldı.

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ise “Bu yıl da 12 sanayi firması listede yer aldı. Bu da, Adana sanayisinde istikrarın devam ettiğini göstermektedir. Firmalarımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

ŞİRKETLER NE DİYOR

ÖZDİLEK 468’İNCİ SIRADAN LİSTEYE ‘MERHABA’ DEDİ

Özdilek Ev Tekstil Hüseyin Özdilek/Yönetim Kurulu Başkanı Özdilek AVM ve Tekstil AŞ olarak yıllardır İSO listelerinde yer alıyoruz. Toplam ciromuz geçen sene 750 milyon TL’ydi. AVM ve Tekstil şirketlerimizi ayırdık. Tekstil ayrı, AVM ayrı şirketlerle temsil ediliyor. İSO 500 içerisinde 168 milyon TL ciro ile Özdilek Ev Tekstil Sanayi olarak yer alıyoruz. Yaklaşık 550 milyon TL de AVM ciromuz var. Dolayısıyla İSO 500 içerisinde ilk kez yer alıyoruz gibi bir algı oluşması yanlış olur.

B-PLAS OTOMOTİV SANAYİ İLE YÜKSELDİ

B-Plas Celal Gökçen/Yönetim Kurulu Başkanı Bursa’da faaliyet gösteriyoruz. İSO 500’e 273. sıradan ilk kez giriş yaptık. Çok sevindim. Umarım önümüzdeki yıl ilk 250’de yer alır, sonra da daha ileri gideriz. Bunu yaparken de hedefimiz inovatif bir firma olup, örnek çalışmalar yapmak. B-Plas olarak otomotiv yan sanayi alanında faaliyet gösteriyoruz. Otomotiv geliştikçe, biz de onunla birlikte gelişiyoruz. Listeye girebilmemizdeki asıl neden bu.

TİRYAKİ AGRO LİSTEYE 121’İNCİ SIRADAN GİRDİ

Tiryaki Agro Gıda Ahmet Tiryakioğlu/Yönetim Kurulu Bşk. Bu sene ilk defa girdiğimiz İSO 500 listesinde 121. sırada bulunmamız bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bundan sonra amacımız bu sıralamada ilk 50’ye girmektir. Bunu da kısa sürede başaracağımıza inanıyorum. Tiryaki Agro Gıda olarak sanayileşme adına ileriye dönük ciddi yatırımlarımız var. Bu yatırımlar faaliyete geçtiğinde büyük bir katma değer yaratacağımıza inanıyorum. Şirket olarak ana hedefimiz halen 1.000 olan istihdam sayımızı artırmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır.

ENERJİ, HAS ÇELİK’E 87 SIRA ATLATTI

Has Çelik Halit Özkaya/Genel Müdür 2010 yılı listesinde 317. sırada yer alırken 2011 listesinde 230. sıraya yükselmemizi sürekli kendimizi yenilememize bağlayabiliriz. Has Çelik olarak global bir şirket olma hedefiyle hareket eden bir yapıdayız. Piyasanın ihtiyaçlarını gözlemleyerek yatırımlarımızı şekillendiriyoruz. Ürün gamımızı sürekli olarak yeniliyoruz. Alışılmışın dışında ürünler üretmeye özen gösteriyoruz. Teknolojimizi sürekli yeniliyoruz. Teknoloji yenilerken de sadece yurtdışından teknoloji getirmekle kalmayıp kendi ihtiyaçlarımızı göz önünde bulundurarak özgün üretim teknolojileri de geliştiriyoruz. Kablo sektöründeki firmaların genel olarak büyüdüğünü de söyleyebiliriz. Bunun da nedenini dünyada enerji sektörüne yönelik yatırımların artmasına bağlamak mümkün.

YALOVA’NIN LİSTEDEKİ TEK FİRMASI BEŞİKTAŞ GEMİ

 

Beşiktaş Gemi İnşa Murat Bener /Genel Müdürü Listeye 383. Sıradan girdik. Yalovaya kayıtlı tek firmayız. Yaklaşık 3- 4 senedir gemi inşa ve gemi tamir alanında faaliyet gösteren genç ve dinamik bir firmayız. Yalova’daki tersaneler derin bir krizin içinde olsa da biz özellikle 2011 yılında yoğun bir çalışma temposuna girdik. 2011’de 110 gemi tamiri yaptık. 5 büyük ticari gemi, 2 tane de destek teknesi inşa ettik. Bu yıl da yine benzer adetlerde gemi tamiri yapmak, gemi inşada da benzer ciroları yakalamak için çalışıyoruz. Öncelikli hedefimiz mevcut kapasitelerimizi korumak. Denizcilik sektörünün krizde olduğunu göz önüne alırsak bu noktada büyümeyi düşünmektense olduğumuz büyüklükte kalmayı planlamak daha doğru. Önümüzdeki dönemde benzer cirolarla yürümeyi düşünüyoruz. Yalova’da bizden çok daha büyük, daha kapasiteli firmalar var. Ancak biz Yalova’nın bir sanayi kuruluşu olarak Yalova’ya kayıtlıyız. Bizi öne çıkaran nokta da bu oldu. Listeye girmiş olmaktan dolayı mutluyuz.

HELVACIZADE, KONYA’NIN FİRMA SAYISINI ARTIRDI

Helvacızade Gıda İlaç Kimya Kadir Büyükhelvacıgil/ Yönetim Krl. Üyesi 459’uncu sıradan listeye giriş  yaptık. Konya’daki firma sayısı 7’den 8’e yükselmiş oldu. Helvacızade’nin kuruluşu 1888 yılına dayanıyor. “Ne yaparsak yapalım mükemmel yapalım” ilkemizle gıda ticaretinde kısa sürede güçlü ve güvenilir bir yapı inşa ederek pek çok uluslararası ve ulusal markayı Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırdık ve insanımızla buluşturduk. Zade markalı ürünlerimizi Türkiye’nin yanında, yurt dışında Japonya, Seyşeller, Maldivler, Lübnan ve Irak gibi gibi 5 kıtada 60’dan fazla ülkeye göndermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kadar talep görmemizin ve bugün alanında dünyanın önde gelen kurumlarından biri olmamız biraz önce de ifade ettiğimiz şekilde “güvenilir ve kaliteli ürünler sunmaya adanmışlığımız”

YAVUZ GIDA BAŞARIYI ‘MÜŞTERİ’SİNE BAĞLADI

Yavuz Gıda Kamil Yavuz/ Yönetim Kurulu Başkanı Listeye 475’inci sıradan girdik, Giresun’da faaliyet gösteriyoruz. Firma olarak uzun yıllardır fındık sektöründe istikrarlı büyümemizi sürdürerek ülke ve bölge ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Bundan dolayı da son derece mutluyuz. Başarımızı disiplinli çalışmamıza ve en önemlisi kaliteli ürün üreterek müşteri memnuniyetine borçluyuz.

KARADERE, TEKNOLOJİ YATIRIMLARI İLE YÜKSELDİ

Karadere Fındık Mustafa Karadere/Yönetim Kurulu Başkanı Biz fındıkla büyüyen, fındıkla ekonomisini geçindiren bir şehirde sanayicilik yapıyoruz. Ülke ve bölge ekonomisine katkıda bulunmaktan son derece mutluyuz. Başarımızı yaptığımız teknoloji yatırımlarına borçluyuz. İstiyoruz ki Giresun’dan İlk 500 arasına giren firma sayısı değişik sektörlerde atarak devam etsin.

MERİNOS, İHRACAT RÜZGARI İLE SIRA ATLADI

Merinos Halı Mahmut Erdemoğlu/Yönetim Kurulu Üyesi Dünyanın en büyük halı üreticisi olarak İSO 500 sıralamasına girdiğimiz günden beri her yıl basamak basamak yükseliyoruz. Bu yükselmemizdeki en büyük pay yaptığımız yatırımlar ve ihracattaki artışımızdır. Merinos olarak bundan sonra da hem yatırımlarımız hem de ülke ekonomisine ve istihdama katkımız artarak devam edecektir.

KADOĞLU LİSTEYE 296 SIRADAN GİRDİ

Kadooğlu Yağ Celal Kadooğlu/Genel MüdürÇalışmanın ve işini sevmenin her zaman başarıyı getireceğini söylüyordum. İSO 500 listesine ilk defa hem de 296. sıradan girmemiz çalışmanın ve işimizi severek yapmamızın neticesidir. Bundan sonraki yıllarda hedefimiz daha üst sıralarda yer almaktır.

http://www.dunya.com/sanayinin-carklarina-anadolu-damgasi-160672h-p7.htm

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.