Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Süper teşvikli" iki endüstri bölgesi kuruluyor PDF Yazdır e-Posta
09 Temmuz 2012

Image

Konya-Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi 8.5 milyar euro yatırım çekecek Filyos Endüstri Bölgesi'ne ise 10.5 milyar dolarlık yatırım bekleniyor.

Yeni yatırım teşviklerine ek teşviklerin uygulanacak iki yeni endüstri bölgesi kurulması için çalışmalara başlandı. Konya-Karapınar Enerji ıhtisas Endüstri Bölgesi 8.5 milyar Avro yatırım çekecek Filyos Endüstri Bölgesi'ne ise 10.5 milyar dolarlık yatırım bekleniyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Filyos ve Konya-Karapınar endüstri bölgelerinin kuruluşuyla ilgili çalışmaları Başbakanlığa sundu. Bakanlar Kurulu 2007 yılında Adana'da enerjiyle ilgili endüstri bölgesi kurulmasına yönelik karar almıştı. Aradan geçen 5 yılda bölge henüz faaliyete geçmedi.

Türkiye teşvik belgeli yatırımlara sağlanan avantajlar yanı sıra altyapı ve kamulaştırma harcamalarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın karşılayacağı iki yeni endüstri bölgesi kurmaya hazırlanıyor. Bu amaçla bakanlık bünyesinde bir süredir devam eden çalışmalar Bakanlar Kurulu Kararı hazırlanması amacıyla Başbakanlığa gönderildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün çalışmayı 'iki önemli stratejik adım' olarak nitelendirirken, Filyos Karma Endüstri Bölgesi'nin Marmara bölgesindeki sanayi yatırımlarına yakın olması sebebiyle büyük yatırımlar açısından önemli olduğunu bildirdi. Artan sanayi yatırımlarının yeni enerji arzına olan ihtiyacı da arttırdığını söyleyen Ergün, bu alanda yapılacak her yatırımın stratejik olduğunu söyledi.

Ek teşvikler gelecek

Endüstri bölgelerinde yapılacak yatırımlar için yeni teşvik unsurlarının Bakanlar Kurulu Kararı ile genişletileceğinin altını çizen Nihat Ergün, ÇED dahil bütün ruhsatların üç ay gibi kısa sürede alınacağını bildirdi. Bölgelerin kamulaştırma ve altyapı bedellerinin de Bakanlık bütçesinden karşılanacağını ifade eden Ergün, Endüstri Bölgesi Koordinasyon Kurulu'nun iki bölgenin endüstri bölgesi olarak ilan edilmesiyle ilgili karar aldığını, bu kararın Başbakanlığa sunulduğunu söyledi.

Filyos' un avantajı deniz ulaşımı

Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi'nin 1'inci kısmı olan 733 hektarlık alanın 400 hektarlık bölümünde sanayi alanı olarak planlanacak. Özellikle Filyos Limanı Projesi'nin tamamlanmasının ardından deniz ulaşımında avantajlı konuma gelecek bölgede, özellikle;  demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santralleri gibi konularda 10.5 milyar dolarlık yatırım gelmesi bekleniyor.

Konya-Karapınar'da güneş enerjisi yatırımları öne çıkacak

Konya Karapınar'da kurulması planlanan Enerji ıhtisas Endüstri Bölgesi'nde güneş enerjisinden elektrik üretecek yatırımların ön plana çıkması bekleniyor. Toplam 5 bin 971 hektar alanda diğer enerji sektörleri dahil toplam 8.5 milyar dolarlık yatırım beklentisi bulunuyor.  Bölgede ayrıca doğalgaz çevrim santrallerinin kurulması da düşünülüyor.


Türkiye de yatırım ortamının sürekli geliştirildiğini belirten Bakan Ergün, enerji sektörünün güçlenmesiyle diğer sektörlerin de tetikleneceğini ve yatırımların hızla artacağını söyledi. Yerli yabancı tüm yatırım düşüncesinde olan girişimcilerin tereddüt etmeden çalışmalara başlaması gerektiğini söyleyen Nihat Ergün, yerli ve yabancı yatırımcı arasında bir fark bulunmadığını dile getirdi.

Ceyhan 5 yıldır faaliyete geçmedi

Adana'nın Ceyhan ilçesini Rotterdam gibi enerji merkezi haline getirmesi öngörüsüyle Bakanlar Kurulu Kararı ile 2007 yılında Enerji ıhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilen Adana-Ceyhan bölgesinde, resmi faaliyetler henüz başlamadı. Bakan Ergün, bu bölgenin çalışmalarının bu yıl daha da hızlandırılacağını belirtirken, buranın Türkiye ve bölgenin enerji üssü haline geleceğini bildirdi.

Yatırım beklentisi nasıl hesaplandı?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yeni kurulacak iki endüstri bölgesinde toplam 19 milyar dolarlık yatırım bekliyor. 195 hektarlık bir alanda 21 MW'lık güneş enerji yatırımının 300 milyon Avro olduğundan yola çıkılarak Konya-/Karapınar'da 5 bin 900 hektar alanda 590 MW kurulu güç için 8.5 milyar dolarlık yatırım yapılacağı hesaplanıyor.


Filyos Endüstri Bölgesi'nde ise 400 hektarlık alanda HES yatırım projelerine göre yatırım tutarı hesaplanıyor. 1 MW kurulu güç için 1.6 milyon dolarlık yatırım yanı sıra, 50 hektarlık bir demir çelik sektörü yatırımı için ise 1.5 milyar dolarlık maliyet öngörülüyor. Böylece Filyos bölgesine de 10.5 milyar dolarlık yatırım yapılabileceği öngörülüyor.

http://www.dunya.com/super-tesvikli-iki-endustri-bolgesi-kuruluyor-159201h.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.