Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışan herkes Kıdem Tazminatı Alabilir PDF Yazdır e-Posta
09 Temmuz 2012
Image

Çalışanlar dikkat! Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı kıdem tazminatı fon sistemine geçiş çalışmasında sona gelindi. Bugün çalışanların sadece yüzde 10'u kıdem tazminatı alırken, yeni sistem herkesi kapsayacak. Doğum, istifa, tayin, sınav kazanma, memurluğa girme gibi nedenlerle işten ayrılanların hak kaybı son bulacak. İşyeri iflas edenden 1 gün sigortalı çalışana kadar herkes kıdem tazminatı alabilecek.

Yaklaşık 17 milyon çalışanın merakla beklediği yeni kıdem tazminatının ayrıntıları şöyle:
* Yeni sistemle bugüne kadar kazanılan haklar korunuyor. Kazanılan kıdem süreleri için, eski sisteme göre tazminat verilecek. Çalışanların yeni sözleşmelerinde eski hakları, bireysel kıdem hesaplarına dâhil edebilecek.

DEVLET GÜVENCESİ

* Kıdem tazminatı almak için 1 yılı doldurma şartı kalkıyor. İşçi 1 gün çalışsa bile kıdem hakkı doğuyor.

* Yeni sistemle istifa eden de kıdem tazminatından yararlanabilecek.
* Fon şeffaf bir yapıya kavuşturulacak. Çalışanlar hesap hareketlerini kendilerine verilen numaradan izleyebilecek.
* Fon'da toplanacak paralara dolaylı olarak devlet güvencesi verilecek. Tazminatlar, öncelikli alacaklar kapsamında yer alacak. Bir şirketin iflası durumunda öncelik çalışanların tazminatlarına verilecek. Fon yönetiminde işçi ve işveren temsilcileri de yer alacak. Fon kaynakları bütçe dışında tutularak başka bir amaç için kullanılmayacak.

MAAŞTAN KESİNTİ YOK

* Kıdem tazminatı işveren tarafından ödenecek. Prim yükü hiçbir şekilde çalışana yansıtılmayacak. Ücretlerden herhangi bir kesinti yapılmayacak.
* Kıdem tazminatı, işçinin prime esas aylık brüt kazancının yüzde 4'ü üzerinden kıdem primi olarak kesilecek. İşveren primi, ay sonunda, Emeklilik Gözetim Merkezi adına açılan hesaba yatıracak.
* Birkaç işyerinde çalışanlar kıdem tazminatı hesabını birleştirebilecek. Aynı anda 2 işte çalışanlar için de 2 hesap söz konusu olabilecek. Kıdem primleri her işyeri için ayrı bir hesaptan izlenebilecek.
* Fon'dan 10 yıl boyunca para çekilemeyecek. Her ay SGK prim belgeleri ile kıdem primi bildirilecek. Hazal ATEŞ

http://www.takvim.com.tr/Ekonomi/2012/07/09/garanti-tazminat

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.