Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişiklik Başbakan'a sunulacak PDF Yazdır e-Posta
17 Haziran 2012
Image

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) değişiklik öngören düzenlemede Bakan imzalarının tamamlandığını ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulacağını açıkladı.

"Ekonomik hayatın aktörleri ticari faaliyetlerini 55 yıllık bir kanunla yürütüyor." diyen Yazıcı, 55 yılda dünyanın ve ekonomik anlamda kullanılan ticari enstrümanların değiştiğini, yöntemlerin farklılaştığını, teknolojinin devreye girdiğini, e-ticaretin ve küresel rekabetin yoğunlaştığını anlattı. AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı tarafından organize edilen 'Geleneksel İş Adamları Yemeği'nde konuşan Yazıcı, yeni TTK'nın müteşebbislerin rekabet gücünü artırdığını kaydetti. Şirket ortağının, şirketten borç alabilmesine kriter getirdiklerini ifade eden Yazıcı, düzenleme hakkında şu bilgileri verdi: "Şirketlerin hangi denetim, bağımsız denetim kurulu ya da bağımsız denetçi tarafından denetleneceğine ilişkin husus şirketlerin sermaye yapıları, büyüklükleri dikkate alınmak suretiyle yapılacak. Küçük işletmeler şeklinde belirleme yetkisi de Bakanlar Kurulu'na veriliyor. İnternet sitesi kurma yükümlülüğü bağımsız denetime tabi olacak şekiller açısından uygulanacak. Bağımsız denetim kategorisinde değilse, internet sitesi kurma yükümlülüğü olmayacak."

Türkiye'de kayıtlara göre şu anda yaklaşık 800 bin şirket olduğunu, bunların 98 binin anonim şirket, diğerlerinin limitet, komandit vesair şirketlerden oluştuğunu belirten Yazıcı, "Ama bunların içerisinde 247 bin tanesi beyanname vermeyen gayrifaal şirket. Tabiri caizse bunların beyin ölümleri gerçekleşmiş ama, hukuki varlıkları devam ediyor. Bunların fişinin çekilmesi lazım. Bu kanuna eklediğimiz bir geçici madde ile bu durumda olan şirketlerin kolayca, seri şekilde tasfiye edilmesine imkan sağlayacak bir düzenleme de getiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1304834&title=yeni-turk-ticaret-kanunundaki-degisiklik-basbakana-sunulacak

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.