Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük işlemlerinde onay süresi bir haftaya iniyor PDF Yazdır e-Posta
15 Haziran 2012
Image

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ihracatçının gümrükleme sürelerini bir haftaya indirecek yeni uygulamayı devreye almaya hazırlanıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, tek pencere adı verilen sisteme geçildiğinde konteyner başına 990 dolar olan maliyetin 650 dolara inmesinin söz konusu olduğunu belirterek, bakanlık olarak yerinde gümrükleme sistemine geçileceğini kaydetti. Böylece ihracatçının fiziken gümrük alanında işlem yapma sorunundan kurtulacağını belirten Altunyaldız, "Gümrükte geçen süreler çok az ama pek çok bakanlıktan kurum ve kuruluşlardan alınan onaylar ihracatta 14 gün ithalatta 15 günlük bir süreyi gerektiriyor. İhracatçı kendi deposunda gümrüklemesini yapacak ve ihracatını 7 gün 24 saate yaymış olacak. Gece gündüz ihracat yapar hale gelecek. Zaman sınırı, bürokrasi sınırı yok." dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında veri paylaşımı için protokol imzalandı.

Söz konusu protokolün, Türkiye ihracatının rekabetçi bir düzeye getirilmesine yönelik önemli bir adım olduğunu ifade eden Altunyaldız, şu bilgileri verdi: "Tüm verilerin elektronik ortamda değişimi, süreçlerin ve bürokrasinin kısaltılması, ihracatçının tüm belgelerdeki işlemlerinin kâğıt ortamından elektronik ortama taşınması gerçekleştirilecek. Tek Pencere Sistemi, bugün itibarıyla 9 AB ülkesinde uygulanan 2013 yılında tüm AB ülkelerinin geçeceği bir sistem. Bu ihracatçının tek noktaya başvurması, bu başvuru sonucunda tüm paydaşların entegre olması ve sistemin tüm süreçleri çek etmesi, ihracatçının o noktadan onayını alarak ihracatını yapmasını sağlıyor. 40 belgeyi kapı kapı dolaşmadan, zaman kaybı olmadan, bürokrasiye kurban gitmeden süreçlerin online olarak hızlı bir şekilde yürütülmesi. Bu protokol, aslında Tek Pencere Sistemi'ni başlattığımız ilk protokoldür." Altunyaldız, yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasına bu yıl içerisinde geçmek istediklerini dile getirdi.

İhracat ürünlerini taşıyan araç mühürlenmesi için gümrüğe uğruyor. Bunun şehir trafiğinde kuyruklara sebep olduğunu, beklemelerin maliyetleri artırdığını anlatan müsteşar Altunyaldız, izinli gönderici diye bir statü getireceklerini, bu yöntemle hem taşıyıcıya hem de ihracatçıya statü vereceklerini ifade etti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu yıl 150 milyar dolar ihracat hedeflendiğini ve ilk 5 ayda ihracatın yüzde 10,5 artış gösterdiğini dün itibarıyla ihracatın 62 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Geçen yıl ihracat artarken, ithalatın da yükseldiğini söyleyen Büyükekşi, bu dönemde ihracat artarken, ithalatın azalmaya başladığını kaydetti. İhracatçıların artık rekabet güçlerini yükselterek, 236 gümrük bölgesinde dünya ile yarıştığını anlatan Büyükekşi, ihracatçıların 236 gümrük bölgesindeki rekabet gücünü yükseltebilmesi için yeniliğe açık olunmasının, kurumsal altyapının iyileştirilmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1303932&title=gumruk-islemlerinde-onay-suresi-bir-haftaya-iniyor

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.