Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kuyumcu ve galerici görünümü altında tefecilik yapıyorlar PDF Yazdır e-Posta
11 Haziran 2012

Image

Tefecilerin, kuyumcu ve galerici kılığına girerek vatandaşlara çek, senet veya gayrimenkul tapusu karşılığında yüksek miktarlarda borç para verdikleri belirlendi.

Bu kişileri takibe alan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), çok sayıda vatandaşın yüksek faizle borçlandırılarak mağdur edildiğini tespit etti. Konuyla ilgili, kurumlara eğitim veriliyor.

Terörün finansmanı ve suç gelirlerinin aklanması faaliyetlerine yoğunlaşan Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK), tefeciliği de mercek altına aldı. 2011 yılında tefeciliği riskli alanlardan biri olarak değerlendiren kuruluş, bu yıl da dolandırıcılık ile birlikte bu kapsamda detaylı incelemeler gerçekleştirecek. Edinilen bilgilere göre geçen yıl denetim birimleri vatandaşa çek, senet veya gayrimenkul tapusu karşılığında önemli miktarda borç para verildiğini tespit etti. Kuyumcu ve galericilik adı altında faaliyet gösteren bu kişilerin çok sayıda vatandaşı yüksek faizle borçlandırarak mağdur duruma düşürdüğü ortaya çıkarıldı.

Tefecilik faaliyetlerinin son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çeken Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, bu konunun Türkiye'nin en önemli problemleri arasında yer aldığını kaydetti. Yetkili, Türkiye'de her yıl binlerce ailenin tefeciler sebebiyle yok olma noktasına geldiğini ifade ederek, 2012 yılında da tefecilik konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Söz konusu gelişme MASAK'ın 2011 Yılı Faaliyet Raporu'na da yansıdı. Geçen yıl 8 bin 739 şüpheli işlem bildirimi alındı. Bu bildirimler arasında tefecilik ve dolandırıcılık ön planda yer alıyor. Özellikle bankacılık sektöründen 8 binin üzerinde şüpheli işlem bildiriminde bulunuldu. MASAK'ın faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre geçen yıl uyuşturucu kaçakçılığı, sigara kaçakçılığı, tefecilik, akaryakıt kaçakçılığı, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı öncül suçlarından elde edilen suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesine yönelik çalışmalara ağırlık verildi. Maliye uzmanları tarafından yürütülen aklama suçuna ilişkin analiz ve değerlendirme dosyalarının sonuçlandırılma oranı 2010 yılında yüzde 58 iken aynı oran geçen yıl yüzde 79'a yükseldi. Aklama suçuna ilişkin yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucunda, diğer kurumların görev alanına giren suçlarla ilgili olduğu tespit edilen dosyalar kapsamında 3 bin 189 kişi hakkında ilgili kurumlara bilgi verildi. Başkanlık tarafından geçen yıl tamamlanan değerlendirme ve incelemeler sonucunda aklama suçunun işlendiği gerekçesiyle 177 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Geçen sene gönderilen adli konuyla ilgili tefeciliğe ilişkin 40 talepte bulunuldu. Analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucunda istihbari bilgilendirme konusunda 965 kişide tefeciliğe ilişkin öncül suç konusu oluştu. 2011'de 24 tefecilik dosyası sonuçlandırıldı. MASAK tarafından finansal kuruluşlara yönelik gerçekleştirilen eğitim ve çalıştay faaliyetleri sonucunda, şüpheli işlem bildiriminde bulunan bankalar dışındaki finansal kuruluş sayısı 2010 yılında 49 iken bu sayı 2011 yılında 91'e ulaştı. Bildirim sisteminin daha etkin hale getirilmesi ve yükümlülüklere uyum denetimlerinin değerlendirilmesi amacıyla bankalar, sigorta şirketleri, sermaye piyasası aracı kurumları, portföy yönetim şirketleri, faktoring şirketleri ve finansal kiralama şirketlerinin uyum görevlileri ve yetkililerine yönelik çalıştaylar düzenlendi.

'POS tefeciliği' yaygınlaşıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tefecilik suçlarına yönelik hazırladığı rapora göre geçen yıl meydana gelen tefecilik suçlarında suç örgütleri, iki farklı yöntem kullanıyor. Klasik yöntemle tefecilik, maddi açıdan zor durumda olan şahsa yakınlık gösterilerek faiz karşılığı para verme işlemi yapılıyor. Bu şekilde tefeci, borç verdiği şahsın kendisine çek, senet veya ipotek vermesini sağlayarak kendisini garanti altına alıyor. Bu durumda, mağdur borcunu ödese dahi, vermiş olduğu çek veya senet icra işlemine konuluyor. Son yıllarda tefecilik suçunun işlenme şekli bakımından 'POS tefeciliği' olarak adlandırılan yeni bir yöntem ortaya çıktı. Bu yöntemde, gerçekte bir ürün satışı yapılmadığı halde, bir ürün satışı yapılmış ve satış ücreti ise kredi kartından ödenmiş gibi gösteriliyor. Bu işlemin sonucunda, kredi kartından çekilen miktardan ortalama yüzde 5 komisyon alınarak kalan tutar nakit olarak kredi kartı sahibine veriliyor. Sonuç olarak POS cihazları ve kredi kartları araç olarak kullanılmak suretiyle tefecilik suçu işleniyor.

Tefecilik suçu ile mücadele çalışmaları kapsamında; 2011 yılı içerisinde il KOM birimlerince 602 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 1.532 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı. 2007'de ise 183 olayda 431 şüpheli, 2008 yılında 248 olayda 548 şüpheli, 2009'da 578 olayda 1.371 şüpheli ve 2010 yılında 587 olayda 1.466 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Geçen sene tefecilik suçlarında özellikle Ankara ve İstanbul ile birlikte Türkiye'nin güney kesimleri öne çıktı. Bunun yanı sıra Batı ve Doğu Karadeniz bölgelerinde bulunan illerde tefecilik suç soruşturmaları yapılmadı. Ankara'da 113, Antalya'da 56, İstanbul ve Hatay'da ise 45 tefecilik olayı yaşandı. Van, Artvin, Bayburt, Bingöl, Gümüşhane ve Ardahan'da ise tefecilik hadisesi olmadı. Bu suçlara yönelik 2007'de 11, 2008'de 14, 2009'da 39, 2010'da 31, 2011'de 69 planlı operasyon yapıldı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1301593&title=kuyumcu-ve-galerici-gorunumu-altinda-tefecilik-yapiyorlar

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.