Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mensucat ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatına ilişkin düzenleme PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2012
Image

2011/2203 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararına Ek Kararında değişiklik yapılmasına ilişkin 3188 sayılı Kararnamenin Eki Karar, 1 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girmiştir.

2012/3188 sayılı Karar ile, İthalat Rejimi Kararına Ek Kararın 3 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Değişiklik Yapılan Madde

Değişiklik Öncesi İthalat Rejimi Kararına Ek Karar

3188 sayılı BKK sonrası İthalat Rejimi Kararına Ek Karar

3/1

Ekli tablolarda yer alan ve A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilen Avrupa Birliği ve Türk menşeli olmayan eşyadan "Diğer Ülkeler" sütununda belirtilen oran üzerinden ilave gümrük vergisi alınır.

Ekli tablolarda yer alan ve A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilen Avrupa Birliği ve Türk menşeli olmayan eşyadan "Diğer Ülkeler" sütununda belirtilen oran üzerinden ilave gümrük vergisi alınır. Ancak, Türkiye'nin taraf olduğu serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde bir çapraz menşe kümülasyon sistemine dahil ülkeler menşeli eşyadan tercihli menşeinin tevsiki halinde ilave gümrük vergisi alınmaz.

3/2

Bu Kararın uygulanmasında eşyanın AB menşeli olarak beyan edilmesinden ithalatçı sorumludur.

Bu Kararın uygulanmasında eşyanın menşeinin doğru beyan edilmesinden ithalatçı sorumludur.


2011/2203 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile karar ekinde belirtilen listelerde (EK 1 ve EK 2) yer alan mensucat ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında ilave gümrük vergisi uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Bahsedilen ilave gümrük vergisinin, AB ve Türkiye menşeli olmayan eşya için, eşya A.TR belgesi eşliğinde ithal edilse dahi,  "diğer ülkeler" için geçerli vergi oranı üzerinden hesaplanması öngörülmekteydi.

2012/3188 sayılı BKK ile yapılan değişiklik ile, serbest ticaret anlaşması kapsamında olan ülke menşeli ürünler AB üzerinden ATR ile ülkeye ithal edilmesi durumunda ilave gümrük vergisi alınmamasına karar verilmiştir.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.