Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticaret Kanunu'nun 40-50 maddesi sıkıntılı, değiştiremezsek ertelenir PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2012

Image

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi beklenen yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) tasarısında 40-50 maddenin değişmesi gerektiğini söyledi.

"Kanun bu haliyle ticaret hayatında çok önemli sıkıntıları beraberinde getirebilir." diyen Babacan, değişikliklerin bir ayda tamamlanmaması halinde uygulama tarihinin öteleneceğini belirtti.

Temmuzda yürürlüğe girmesi beklenen Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) birçok maddesine iş dünyasından tepki gelince, ekonomi yönetimi olaya el attı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda değişmesi gereken 40-50 madde olduğunu ve değişikliklerle birlikte kanunun yürürlüğe girişini 1 Temmuz'a yetiştirmek istediklerini ancak mutabakat sağlanamaması durumunda tarihin ötelenmesi gerekeceğini söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin 55. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Babacan, "Eğer değişiklikler yetişirse, kanunun 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yetiştirilemezse, o zaman 1 Temmuz tarihinin koşulsuz ötelenmesi gerekecek. Çünkü mevcut haliyle yürürlüğe girmesinin çok önemli sakıncaları var. Bizim şu anki hedefimiz değişiklikleri bitirip 1 Temmuz'a yetiştirmek." diye konuştu. Değişmesi gereken maddeler için bir örnek veren Babacan, "Örneğin, her türlü yazışmada, 'şirketle ilgili her türlü bilgi yazılır' gibi maddeler var. Zaten firmaların internet sitesi, sicil numarası var. Dolayısıyla sicil numarası, internet sitesi varsa, merak edilen konulara oralardan bakılabilir. Her belgeye o bilgileri tek tek basmak yerine, böyle bir kolay yöntem düşünülebilir." dedi. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun da en kısa zamanda tamamlanmasını istediklerini aktaran Babacan, Meclis kapanmadan geçmesini arzu ettiklerini ancak zamanlama veremeyeceğini söyledi. Bankacılık sistemi için ihtisas mahkemeleri oluşturulmasını yeni SPK yasasına koyduklarını kaydeden Babacan, yargı sistemi içerisinde belirli mahkemeleri ihtisas mahkemeleri olarak belirleyeceklerini ifade etti. Babacan, ayrıca görev sürelerinin dolmasının ardından, yeni BDDK ve TMSF başkanlarını atama sürecinde olduklarını belirterek, "Kararlarımızı verdiğimiz zaman paylaşacağız." dedi.

KREDİLERDE YÜZDE 15–18 BÜYÜME

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ise bu yıl kredilerdeki büyümenin yüzde 15-18 dolayında olacağının tahmin edildiğini söyledi. Bankacılık sektörünün sağlıklı bir yapıya kavuştuğuna dikkat çeken Aydın, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda kamu kesiminin borçlanma gereğinin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 10,6'dan yüzde 1'e gerilediğini, kamu kesimi borç stokunun GSYH'ya oranının yüzde 69'dan yüzde 40'ın altına düştüğünü anlattı. Bu dönemde enflasyonun yüzde 30'dan yüzde 10'a indiğini ifade eden Aydın, portföy ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının 346 milyon dolardan 35 milyar dolara sıçradığını bildirdi.

900 bin öğretmene performansa göre maaş

Sağlıkta performans sistemi uyguladıklarını hatırlatan Babacan, "Eğitim tarafında da devletten 900 bin öğretmen maaş alıyor. Çok çalışan ve başarı ortaya koyan hocalar var. Başarı ortaya koyanla başarı ortaya koyamayan arasında bir fark olması gerekiyor. Performansa göre değerlendirme olması gerektiğine inanıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı'mız bu konuları inceliyor ama herhangi bir karar yok." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1296564&title=ticaret-kanununun-4050-maddesi-sikintili-degistiremezsek-ertelenir

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.