Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım teşviki gümrük tebliği yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
14 Mayıs 2012
Image

Yatırım teşvike ilişkin gümrük genel tebliğinde (seri no 11) düzenlemeler yapıldı.

Resmi Gazete'nin 12 Mayıs tarihli sayısında yer alan gümrük genel tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğle, tebliğin 9. maddesinin 3. ve 4. fıkralarında yapılan düzenleme uyarınca, baskı, basım, matbaa, tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve vinç hizmetleri yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış makine ve teçhizatın ithal edilemeyeceği hüküm altına alındı.

Yeni düzenlemeye göre, kullanılmış olarak ithal edilen makine ve teçhizatın amacı dışında kullanılması veya bu tebliğin 10. madde hükmü saklı kalmak üzere satılması halinde, sağlanan destek unsurları ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınacak.

Söz konusu makine ve teçhizat, kullanılmış komple tesis kapsamında temin edilmiş ise 4 ay içerisinde ihraç edilecek veya gümrüklerce yapılacak tüm masraflar yatırımcı tarafından karşılanmak suretiyle tasfiye edilmek üzere gümrüklere terk edilecek.

Yatırım teşvik belgesi kapsamında ithal edilen makine ve teçhizata ait istisna uygulanmış katma değer vergisi, teşvik belgesinin iptal edilmesi veya makine ve teçhizatın teşvik belgesi kapsamından çıkarılması nedeniyle tahsil edilirken, Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca alınması gereken gecikme faizine, amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun hükümleri uygulanacak.

Ekonomi Bakanlığı tarafından herhangi bir nedenle teşvik belgesinin iptal edilmesi halinde gümrük idarelerince; iptal edilen yatırım teşvik belgesine istinaden Ekonomi Bakanlığınca onaylanan makine ve teçhizat listesi kapsamında gümrüklerinden yapılan ithalat işlemleri tespit edilerek, sağlanan destek unsurları da amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun çerçevesinde geri alınacak.

 

http://www.dunya.com/yatirim-tesviki-gumruk-tebligi-yayimlandi-154172h.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.