Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticariye K belgesi darbesi PDF Yazdır e-Posta
14 Mayıs 2012
Image

İki yıl önce çıkan ancak denetimleri son dönemlerde sıklaştırılan K belgesinin, hafif ticari araç segmentindeki düşüşün ana sebeplerinden biri olduğu belirtildi.

Bu yılın ilk dört ayında yüzde 33 düzeyinde düşen hafif ticari araç pazarında yaşanan gerilemenin tek sebebinin ÖTV’de yapılan artış olmadığı belirtildi. Yaklaşık iki yıl önce başlayan eşya taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişilere verilen K belgesi uygulamasının rüzgarı asıl şimdi ‘sert esmeye’ başladı.

Maliye Bakanlığı, bir tür ‘yola çıkış izin belgesi’ olarak tanımlanabilecek K belgesi için son dönemde denetimlerini olağanüstü düzeyde sıkılaştırdı. Denetimlerin artmasıyla birlikte K belgesi almak için yapılan başvurular da artarken, yaklaşık bin 500 lira masrafı bulunan bu uygulama hafif ticari araç pazarında yeni araç alımlarını da etkiledi.

K belgesinin yanı sıra SRC denilen mesleki yeterlilik belgesinin de periyodik olarak alınması zorunluluğu pazardaki düşüşü hızlandırdı.

Kafaları karıştırdı

Citroen Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, hafif ticari araç pazarını son dönemde yavaşlamanın sebeplerinden birinin de bu uygulamaların yarattığı kafa karışıklıkları olduğu belirtti. Düzenlemelerin tam olarak anlaşılamadığını ifade eden Tatoğlu “Bin ile bin 500 lira arasında K belgesi alma masrafı var. K belgesinin yanı sıra periyodik olarak SRC belgesi de almak gerekiyor. Tek bir SRC yeterli değil, aracı kullanan her sürücü için ayrı ayrı almak gerekiyor. Ne olduğu, uygulamaların nasıl olacağı konusu kullanıcı tarafından tam olarak anlaşılamadı” diye konuştu.

Citroen hedef büyüttü

2011 yılını 30 bin 500 adetlik satışla kapatan Citroen, yeni modelleriyle 40 binlik satışı yakalamayı hedefliyor. Bu yıl toplam satışlarda yüzde 10’luk düşüş beklentisine rağmen büyümeyi ve satışlarını 32 bin adet düzeyine çıkarmayı planlayan Citroen, 2013 yılından itibaren 40 bin adetlik satışa ulaşmanın hesaplarını yapıyor. Bu hedefte sonbaharda satışa sunulacak olan M43 kodlu B sedan otomobilin büyük rol almasını beklediklerini kaydeden Citroen Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, bu modelin tek başına 8 bine yakın yeni talebe ulaşabileceğini belirtti. C segmentinde önemli aktörlerden biri haline geldiklerini kaydeden Tatoğlu, “Pazar payımız yüzde 3.40. Hedef yüzde 3.8’e çıkarmak. Bu yıl, son çeyrekle birlikte yüzde 4’e yükselmeye çalışacağız. Marka olarak yüzde 6 büyüme hedefliyoruz. 2013 ile ilgili hedef netleşmedi. Yüzde 4.4-4.5 pazar payı hedefliyoruz. Toplamda 40 bine ulaşabiliriz” diye konuştu.

Tahminler yukarı revize edildi

Bu yılki satış hedeflerini yukarı doğru revize ettiklerine dikkat çeken Tatoğlu, şunları söyledi: “2012 yılı toplam satış beklentimiz 780 bin adet. Yüzde 10’luk bir düşüş öngörüyoruz. Binekte yüzde 5-6 civarında düşüşle 557 bin adetlik toplam satış bekliyoruz. Ticari araçta gerileme beklentimiz ise yüzde 20. Toplam pazarla ilgili ilk öngörümüz 760 bindi. Ama 780 bin olarak revize ettik. Beklenti 800 bine çıkabilir. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) de revize edebilir. Çünkü ocak ve şubat aylarındaki gerçekleşmeler beklentiler doğrultusundaydı, ama mart ve nisan aylarında beklentilerin üzerine çıktı. Mart 60 bin bekleniyordu 65 bin oldu. Nisanda 60 bin barajı aşılarak 63 bin adet oldu. Ağustostan itibaren de geçen yılın büyüklüklerine ulaşılabilir.”

http://www.dunya.com/ticariye-k-belgesi-darbesi-154168h.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.