Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Kıdem tazminatı" nda yeni model... Ne getiriyor, ne götürüyor?.. PDF Yazdır e-Posta
29 Nisan 2012

Image

Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, yeni kıdem tazminatı düzenlemesinin bu alanda çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Okuyucularımız, bu "çok önemli adım"ın çalışanlar açısından anlamına, getirisine götürüsüne ilişkin çok sayıda soru göndermiş...

Öyleyse...

Meseleye yakından bakalım:

Dünyada Avusturya Modeli olarak ifade edilen yeni sistem, yürürlükte olan kıdem tazminatı sisteminden ne gibi farklılıklar içeriyor?..

Öncelikle, yeni sistemde kıdem tazminatı adı altında toplanan paranın bir fon tarafından yönetilecek ve kişiye özel hesaplarda korunacak olmasından bahsetmek gerekir.

Bu iyi bir model...

Yeni sistem ile yapılacak işlemlerin daha şeffaf hale gelmesi ve süreç içinde gerçekleşen hesap hareketlerinin çalışanlar tarafından izlenebilmesi sağlanıyor.

Birçok istismarın söz konusu olabildiği bu alanda, şeffaflık istismarları büyük ölçüde önleyecek.


Bu önemli bir fayda...

İşveren üzerindeki mali yükün azaltılması, üretim maliyetlerini düşürecek ve dışa karşı rekabet gücümüzü artıracak.

Yeni sistem, işsizlik oranının azalmasına da katkıda bulunacak.

Yeni kıdem tazminatı sisteminin çalışanlar, işverenler ve ülkemiz açısından faydalı olacağını düşünüyorum.
www.ozdogrular.com

"Gelişmiş ülkelerde kıdem tazminatı yok" söylemi doğru değil!..

Kimi çevreler "kıdem tazminatı" na tamamen karşı çıkarken, "Gelişmiş ülkelerde kıdem tazminatı yok" iddiasına sarılıyor.

Hayır, bu doğru değil.

Kıdem tazminatı sistemi birçok gelişmiş ülkede uygulanıyor.

Başta ABD olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde çalışanlara verilecek kıdem tazminatı şartları, ülkemizde olduğu gibi kanun ile düzenlenmiyor...

Bu konunun esasları, toplu iş sözleşmeleri veya işveren-işçi kesimleri arasındaki karşılıklı anlaşmalar ile belirleniyor.

Yani, gelişmiş ülkelerde de kıdem tazminatı var!..

Kıdem tazminatının yükü

Türkiye'de 2010 yılında hesaplanan kıdem tazminatı yükü, 23.8 milyar TL büyüklüğünde olmakla birlikte, bu rakama toplu iş sözleşmesi düzeni dışında kalan kesim de eklenince, toplam 55 milyar TL'yi aşan bir maliyet ortaya çıkmaktadır.

Verilen tabloda da görüldüğü üzere, Türkiye kıdem tazminatı seviyeleri bakımından cömert ülkeler arasında yer almaktadır.

Tablo 1'de seçilen ülkelerde uygulanan kıdem tazminatı ödemeleri çalışılan süreye karşın haftalık ücret bazında verilmiştir.

Örneğin, mevcut kıdem tazminatı uygulamasıyla Türkiye'de 20 yıl çalışan bir kişi 86,7 haftalık ücret karşılığı kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Kıdem tazminatı seviyeleri gelişmekte olan ülkeler açısından bakıldığında 20 yıllık çalışma süresi için Brezilya'da 33,3, Rusya'da 8,7, Hindistan'da 42,9, Güney Afrika'da 20 ve Çek Cumhuriyeti'nde 13 haftalık ücret karşılığı şeklindedir.

Kıdem tazminatının hesaplanması ve tazminata hak kazanma koşulları karşılaştırmalı olarak incelendiğinde ülkeler arasında önemli farklılıklar söz konusudur. Avrupa Birliği'nde yer alan ülkeler arasında bile kıdem tazminatı seviyelerinde büyük farklılıklar görülmektedir. Örneğin Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de kıdem tazminatı oranları diğer Avrupa ülkelerine göre daha yüksektir. www.ozdogrular.com

İşsizlik sigortaları iyi

Sonuç olarak, ülkemizde yasal çerçeveler ile belirlenmiş olan kıdem tazminatı seviyeleri dünya ortalamalarının üzerindedir. Yüksek gelir gurubuna dahil ülkelerde ve OECD ülkelerinde ödenen kıdem tazminatlarına bakıldığında oranların daha düşük seviyelerde olduğu gözükmektedir.

Fakat bahsi geçen ülkelerde sağlanan işsizlik sigortası seviyelerinin kişilerin hayatlarını sürdürmesini sağlayacak miktarda olduğu da unutulmamalıdır.

Netice itibariyle, yeni düzenlemeler ile kıdem tazminatı uygulamasının daha şeffaf hale getirilmesi, çalışan açısından faydalı olacağı gibi ülke ekonomisi de düşen maliyetler ve artan rekabet gücü ile olumlu yönde etkilenecektir.
www.ozdogrular.com

http://ekonomi.bugun.com.tr/kidem-tazminatinda-yeni-model-ne-getiriyor-ne-goturuyor-190974-makalesi.aspx

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.