Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticaret Kanunu'nda değişiklik yapılacak PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2012
Image

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk Ticaret Kanunu'nda problemlerin olduğunun farkında olduklarını belirterek, ''O düzeltmeleri yapacağız, ama bir ertelemeyi düşünmüyoruz'' dedi.

Babacan, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Gündem Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türk Ticaret Kanunu'nu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) ele alacalarını bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve diğer kuruluşlardan gelen görüşler doğrultusunda düzeltmeler yapacaklarını kaydeden Babacan, şöyle devam etti:

''Problemlerin olduğunun farkındayız, o düzeltmeleri yapacağız. Ama bir ertelemeyi düşünmüyoruz. '1 Temmuz'da başlamasın da daha sonra başlasın' demeyeceğiz. Belki geçiş süreçleri koyacağız, belki rahatlatıcı adımlar olacak bu değişiklik paketinin içerisinde. Ama bir erteleme söz konusu olmayacak.''

''Otomatiğe bağlamak, Türkiye'nin bugünkü kayıt dışılık ortamında problem olur diye düşünüyoruz''

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de kayıtdışılığın hala bir gerçek olduğunu belirterek, ''Girdi faturaları üzerindeki KDV'yi ödedi mi, ödemedi mi Maliye Bakanlığımızın kuşkuları var. Otomatiğe bağlamak, Türkiye'nin bugünkü kayıt dışılık ortamında problem olur diye düşünüyoruz'' dedi.

Babacan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Gündem Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de kayıt dışılığın hala bir gerçek olduğunu kaydederek, ''Onun için bir kontrol, iyice emin olma, ondan sonra KDV iadesi'' diye konuştu.

Yeni Teşvik Sistemi

Babacan, Yeni Teşvik Sisteminin, sadece yatırım teşviği olduğunu, her türlü teşviğin bu programın içinde olmadığını söyledi.

Teşvik programının en önemli özelliklerinden bir tanesinin bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak ve sosyo ekonomik olarak geride kalan illere daha çok teşvik vermek olduğunu kaydeden Babacan, amacın teşviklerin etkinliğini artırmak, sonuç verici hale getirmek ve istihdam oluşturmak olduğunun altını çizdi.

Babacan, önceki teşvik sisteminde bölge esası bulunduğunu hatırlatarak, aynı bölgedeki farklı illerin, ''biz o kadar gelişmiş değiliz, bizim bölgedeki falanca il ortalamamızı yükseltiyor'' dediğini ve bu nedenle, yeni Teşvik Sisteminde, ile dönüldüğünü belirtti.

Teşvik Sistemi kapsamında bir genel teşvik sistemi bulunduğunu ve burada ağırlıklı olarak gümrük vergisi ve KDV istisnasının söz konusu olduğunu kaydeden Babacan, bunun, her bölgede uygulanan standart ve genel bir teşvik olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, bölgesel teşvikte, hem bölge faktörünün hem de sektörlerin devreye girdiğini kaydederek, her bölgede bir sektörler listesi olacağını, o bölgede, o listedeki sektörlerin yatırım yapması durumunda teşviklerden istifade edebileceğini kaydetti.

Büyük ölçekli 10 kadar yatırıma biraz daha yoğunlaştırılmış teşvik uygulanacağını da belirten Babacan, ''Yeni bir unsur ekledik, stratejik sektör, stratejik yatırım kavramını getirdik. Amaç, sadece ithal ikamesi değil...Yüzde 40'lık katma değer önemli'' dedi.

Organize sanayi bölgelerine ilave unsur

Başbakan Yardımcısı Babacan, organize sanayi bölgeleri için ilave unsur getirildiğini ve organize sanayi bölgelerinin bir alt bölgedeki teşviklerden faydalanacağını kaydetti. Babacan, ''Ankara'nın alacağı teşvik, 2. bölgenin teşviği olacak'' diye konuştu.

Yatırımlarla alakalı olarak, kurumlar vergisi matrahından indirimlerin söz konusu olduğunu da ifade eden Babacan, 6. bölgede artık net asgari ücret neyse işverenin maliyetinin o olacağını ve bunun 6. bölgedeki illerin istihdamını artıracak önemli bir adım olacağının altını çizdi.

İş dünyası, kendi görüşlerini ortaya koymalı

Başbakan Yardımcısı Babacan, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde olduğunu ama henüz görüşülmediğini hatırlattı. Babacan, bu aşamada hem Bakanlık nezdinde, hem komisyon nezdinde girişimlerde bulunmanın son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

İş dünyasının yasal düzenlemeler konusunda daha etkin, daha yüksek bir sesle kendi görüşlerini ortaya koyması gerektiğini belirten Babacan, ''Bu bir ihtiyaç'' dedi.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/04/11/ticaret-kanununda-degisiklik-yapilacak

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.