Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Tefeci cep bayileri' Maliye kıskacında PDF Yazdır e-Posta
06 Nisan 2012
Image

Maliye Bakanlığı, cep telefonu distribütörlerine gönderdiği yazı ile en yüksek aylık gelir elde eden bayileri ve unvanlarını istedi.

Bakanlığın böyle bir inceleme başlatmasının altında, bir süreden beri gündemde olan ve 'tefeci bayi' olarak nitelenen problem yatıyor. Bu tür bayiler özellikle, KOBİ'lerin bulunduğu yerlerde iş yapıyor ve nakite sıkışan, vatandaş, tüccar ve küçük esnaf üzerinden iki türlü para kazanıyor.

Maliye Bakanlığı'nın üzerine gittiği ve cep telefonu bayilerinin paradan para kazanma yöntemleri şöyle: "Paraya sıkışan kişi (tüccar, esnaf veya vatandaş) bu tür işleri yapan cep telefonu bayisinin yolunu tutuyor. Bayi kişinin kredi kartına, yüksek maliyetli bir cep telefonu almış gibi taksitli satış işlemi yapıyor. Her bir cep telefonu için genellikle 2 bin liralık işlem yapılıyor. Buna karşılık ilgili kişiye pazarlık sonucu 400-600 lira nakit veriliyor. Kalan fark bayinin cebinde kalıyor. Bayi, bununla da kalmıyor. Yüksek fiyatı satmış gibi gösterdiği cep telefonu, daha sonra ikinci el olarak, küçük bir indirimle bir başkasına satıyor." Maliye Bakanlığı'nın bu yöndeki girişimlerini cep telefonları operatörleri de destekliyor. Operatörlerin ortak kanaati Maliye'nin işi sonuçlandıracağı yönünde.

Diğer yandan Vergi Denetim Kurulu İstanbul Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı'nın 29 Mart tarihinde cep telefonu distribütörlerine gönderdiği yazıda, şirketlerden, bayilerinin POS cihazları üzerinden yaptığı satışla ilgili 15 gün içinde ayrıntılı bilgi vermeleri istendi. En yüksek aylık satışı yapan 100 bayinin isim ve unvanları ile şu bilgi ve belgeler operatörlerden istendi: "Şirketinizin, üretici firmalar Apple, Nokia ve Samsung dışında 2010 ve 2011 yıllarında cep telefonu aldığı firmaların isim ve unvanları, vergi kimlik numaraları, söz konusu firmalardan aylık bazda alım tutarınız ve alım nedeniniz nedir? POS makinesi kullandırdığınız (POS cihazı distribütörlerinin sahipliğinde) cep telefonu bayilerinin unvanları, kimlik numaraları nedir? POS makinelerinden yıllık satış tutarı en yüksek 100 bayiin adı ve unvanı nedir? Bu bayilerdeki POS cihazlarının (sanal POS, VPOS, fiziki POS, mobil POS, sabit POS gibi) türü ve ait olduğu banka adı nedir? Bu POS cihazlarının tanımlandığı kod numarası nedir? Bu POS cihazlarından yapılan aylık işlem tutarı ve aylık işlem sayısı (POS cihazı kullanan bayi nezdinde) nedir? Şirketinizin, distribütörü olduğu üretici firmaların isim ve unvanları nedir?"

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1269420&title=tefeci-cep-bayileri-maliye-kiskacinda

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.