Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük Yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2012

Image

31.03.2012 günlü 28250 sayılı Resmi Gazete ile 4458 sayılı Gümrük Kanununun uygulanmasına ilişkin Gümrük Yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklikler yapılmış ve resmi gazetenin yayımı tarihinde bu değişiklikler yürürlüğe girmiştir.

İstisnai Kıymet Uygulaması

Gümrük Yönetmeliğinin 53 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(6) İstisnai kıymetle beyana ilişkin tamamlayıcı beyanların süresi içerisinde verilmemesi nedeniyle zamanında ödenmeyen gümrük vergileri için eşyanın serbest dolaşıma girişine ilişkin beyannamenin tescil tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre belirlenen gecikme zammı oranında gecikme faizi tahsil edilir ve Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılır."

Bu düzenleme ile, istisnai kıymet uygulamasında tamamlayıcı beyanın süresinde verilmemesinden dolayı zamanında ödenmeyen gümrük vergileri için öğrenilme tarihi değil serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil tarihi esas alınarak gecikme faizinin hesaplanacağı hüküm altına alınmıştır.   

Özet beyan

Yönetmeliğin 63 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapan araç içerisinde özet beyan verilmeksizin eşya getirildiğinin, eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesine getiren ya da taşıma sorumluluğunu üstlenen kişi tarafından, 67 nci maddede belirtilen (özet beyan verme süreleri) sürelerden sonra, eşyanın boşaltılmasına izin verilmesinden önce bildirilmesi durumunda, bu kişilerce bu kapsamdaki eşya için özet beyan verilir."

Bu düzenleme ile, taşıyıcının özet beyan vermeden eşya getirdiği durumlarda, özet beyan verme süresi içinde ve eşyanın boşaltılmasına izin verilmeden önce taşıyıcı tarafından bildirim yapılarak bu eşyalar için özet beyan verilmesinin önü açılmıştır. Ancak bu imkan sadece taşıyıcıya sağlanmış olup eşya sahibinin bu gibi durumlar için beyanname verme durumu söz konusu değildir.                

Geçici ithalatta ve dâhilde işlemede sözlü beyana tabi eşya

Yönetmeliğin 171 inci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

 "(4) Dâhilde işleme izni kapsamında, ithalatını müteakip, ihraç ürünlerinin elde edilmesinde kullanılmak üzere Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen elyaf, iplik, ham ve mamul mensucat (astar dâhil) gibi temel tekstil hammaddeleri ile tekstil ve deri kimyasal maddeleri dışında kalan tela, etiket, düğme, fermuar, çıtçıt, rivet, askı, kuşgözü, şerit, kordela ve lastik gibi yardımcı maddeler gümrük idarelerine sözlü olarak beyan edilebilir.

(5) Dâhilde işleme izni kapsamında sözlü olarak beyan edilebilecek eşyaya ilişkin kıymet ve/veya miktar Bakanlıkça belirlenir.

(6) Dâhilde işleme izni kapsamında sözlü beyan, sözlü olarak beyan edilebilecek eşyanın sadece Türkiye Gümrük Bölgesine girişinde kullanılabilir."

Geçici İthalat Rejimi

Yönetmeliğin 380 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(4) Geçici ithal edilen eşyanın yurt dışı edilmesi ya da gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması için dış ticaret mevzuatı ya da sair mevzuat gereğince ibraz edilmesi gereken uygunluk belgesi, kontrol belgesi, ithal lisansı, izin yazısı, gözetim belgesi, tahlil raporu gibi belgelerin alınması veya buna ilişkin işlemlerin yerine getirilmesi ya da kiralama kapsamı hava taşıtlarının iadesi için gereken teknik bakım süreci sırasında geçen süreler, işlem tarihinin başladığı tarihte durdurularak rejimde kalış süresinin hesaplanmasında göz önünde bulundurulmaz ve işlemin sonuçlandığı tarihten itibaren kalan süre verilir."

Yönetmeliğin 386 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(6) Tam muafiyet suretiyle geçici ithalat izni verilen ticari kullanıma mahsus taşıtların serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulması durumunda eşyanın gümrük kıymeti, Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde tespit edilecek değerdir. Söz konusu standartlara göre tespit edilecek kıymet, taşıt araçlarının emsal kıymetinden düşük olamaz."

Ekler

Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-10 T.C. Gümrük Özet Beyan Formu'nun "Özet Beyan Formu Kutularına İlişkin Açıklama Notları" bölümünde yer alan 27 nci satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(27) Nakliye Ücretinin ödeme şekli: Bilinmesi halinde nakliye ücretinin ödeme şekli, aşağıdaki kodlar kullanılarak girilir.

A- Nakit ödeme

B- Kredi kartıyla ödeme

C- Çekle ödeme

D- Diğerleri (Nakit hesabına doğrudan ödeme gibi)

H- Elektronik kredi transferi

Y- Taşıyıcı ile olan cari hesap

Z- Ön ödemeli değil"

İlgili yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız...

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.