Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
‘Tek Pencere’ sistemi ile ilgili 2012/6 sayılı Başbakanlık genelgesi yayımlandı. PDF Yazdır e-Posta
20 Mart 2012
Image

Başbakanlık tarafından 20 Mart 2012 tarihinde 2012/6 sayılı genelge yayımlanmıştır. Bu genelge ile liman işlemleri, gümrük işlemleri, teknik kontroller ve belgelendirme gibi işlemlerden kaynaklanan maliyetlerin daha rekabetçi bir düzeye çekilebilmesi, gümrüklerde ortaya çıkan zaman kaybını ve bu maliyetleri azaltmak için, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında entegre bir yönetim sistemi tesis edecek olan “Tek Pencere” sisteminin kurulması gerektiği belirtilmiştir.

 “Tek Pencere” sisteminin kurulması ile birlikte; uluslararası ticarete ve taşımacılığa konu olan eşya için gerekli bilgi ve belgeler, söz konusu ticaretin ilgilileri ve taşıyıcılar tarafından uluslararası geçerliliği olan standart bir formatta, tek bir başvuru noktasına sunulabilecektir. Bu kapsamda gerekli onaylar, elektronik ortamda yine aynı başvuru noktasına iletilebilecek, eşyanın kontrollerinin de koordinasyon ve işbirliği içerisinde, ilgili kurum ve kuruluşlarca aynı yer ve zamanda yapılması sağlanmış olacaktır.

Ayrıca, 450/2008 sayılı AB Konsey Tüzüğü ile kabul edilen Modernize Gümrük Kodunda yer alan “Tek Pencere” sistemine ilişkin hükümler, 2013’te tüm AB üyesi ülkelerde uygulamaya girecektir. “Tek Pencere” sisteminin ülkemizde de uygulamaya konulması için yapılacak çalışmaların, sistemin kurulması ve işletilmesine ilişkin iş ve işlemlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülmesi uygun görülmüştür.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.