Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İntibak yasalaştı, emeklinin maaşı 2013'te yükselecek PDF Yazdır e-Posta
03 Mart 2012

http://medya.zaman.com.tr/2012/03/03/tablo2.jpg

2000 yılından önce emekli olanların maaşlarında adaletsizliği sona erdirecek intibak düzenlemesi Meclis'te kabul edildi.

1 milyon 913 bin SSK ve 12 bin Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yasa çerçevesinde, uzun süre yüksek prim ödeyenlerin maaşları artırılacak. İlk zamlı maaş, gelecek ocak ayında verilecek. Geriye dönük ödeme yapılmayacak.

Yıllardır gündemde olan intibak düzenlemesi, önceki gün Meclis'ten geçerek yasalaştı. Yasadan, 2000 yılından önce emekli olan 1 milyon 913 bin SSK emeklisi ile 12 bin Bağ-Kur emeklisi faydalanacak. Bu kişilerin maaşında 339 liraya kadar artış oldu. Düzenleme ile halen emekli olanlar ile vefat eden emeklilerin eş ve çocuklarının yanı sıra malullük maaşı alanların da aylığı artırıldı. Ancak geçmişe dönük kayıplar telafi edilmedi. Ayrıca gelişme hızının yüzde 75 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Eğer gelişme hızı yüzde yüz olarak uygulansaydı kapsam daha da genişleyecek ve 700 bin emekli daha intibaktan faydalanabilecekti. İntibak düzenlemesi, 2000 yılından öncesi için geçerli. Ancak bu kapsamda toplam 2 milyon 743 bin 371 emekli var. Gelişme hızının yüzde 75 olarak belirlenmesi sebebiyle 1,9 milyon kişi intibak kapsamına dahil oldu. Dolayısıyla intibak tartışması düşük yoğunluklu da olsa sürmeye devam edecek.

Düzenlemeyle emeklinin büyük bölümü 100 liranın üzerinde zam alacak. Yasa 1 Ocak 2013'ten itibaren geçerli olacak. Emekli, ilk intibak zammını ocak ayında alacak. Geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak. Düzenlemenin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) maliyeti ise yıllık 3 milyar lira olacak. İntibak Yasası'nın Meclis'ten geçmesiyle kapsama girenlerin emekli maaşları teker teker hesaplanacak. Hesaplama yapılırken prim gün sayısı ve prim miktarını dikkate alınacak. Uzun süre yüksek prim ödeyerek çalışanlara, yüksek maaş verilecek. Üst gelir grubundan 3 bin 600 gün prim ödeyerek emekli olan bir kişinin aylığı 118 lira arttı. Aynı şekilde 5 bin gün prim ödeyen emeklinin aylığına 149 lira, 6 bin bin gün prim ödeyerek emekli olanın aylığına ise 174 lira zam geliyor. 7 bin 400 gün prim ödeyen emeklinin aylığı 212 lira, 9 bin gün prim ödeyen emeklinin aylığı ise 247 lira attı. 9 bin günün üzerinde prim ödeyenlerin maaşında ise 339 liraya kadar artış olacak. Türkiye'nin uzun süredir tartıştığı intibak düzenlemesi, SSK'da maaş bağlama sisteminde yıllar içinde yapılan değişiklik sebebiyle oluşan adaletsizliği giderecek. 2000 yılı öncesinde SSK'da iki ayrı gösterge tablosunun uygulanması ve 1987 sonrası intibakların yapılmaması sonucu emekli aylıklarında farklılıklar oluştu. 1950'den 1978'e kadar son üç yıldaki prime esas kazançlar ortalaması üzerinden yüzde 70 aylık bağlama oranıyla SSK emekli aylıkları belirlenirken 1978'de katsayı ve gösterge sistemine geçildi. 1982'de ise aylık bağlama oranı yükseltilirken eski emekliler için intibak yapılmadı. İlk fark o tarihte doğdu.

1987'de ise kamuoyunda 'süper emeklilik' olarak bilinen düzenleme yapıldı. Bu durum emekli aylıklarında yeni bir dengesizliğe yol açtı. 1999 yılında kabul edilen yasa ile 1 Ocak 2000'den itibaren aylık hesaplama yöntemi yeniden değiştirildi. 2000 öncesi emekli aylıklarının aylık TÜFE artışına endekslenmesi sonucu büyük bir eşitsizlik oluştu. Bu ve benzeri müdahaleler sonucu işçi emeklileri arasında önemli maaş farkları meydana geldi. Önceki gün Meclis'te kabul edilen yasa ile bu karmaşaya son verildi. Emekli aylıkları prim gün ve prim miktarına göre yeniden hesaplanacak.

İntibakta, 'eşit işe eşit ücret' uygulamasında olduğu gibi eşit gün ve eşit prime eşit maaş formülü uygulandı. Yeni hesaplamada emeklilerin maaşı, ödedikleri prim gün sayısı ve prim miktarı esas alınarak belirlenecek. Mevcut durumda, yüksek prim ödeyenle az prim ödeyenler aynı maaşı alıyor. Yüksek pirimle emekli olanla asgari ücret üzerinden prim ödeyerek emekli olanların aynı maaşı alması gibi durum da söz konusu. Düzenlemeyle bu çarpıklık sona erdi. Artık daha uzun süre çalışıp, daha fazla prim ödeyen veya asgari ücret yerine yüksek prim ödeyen, fazla emekli maaşı alacak.

Devlet 9,9 milyon emekliye 5 kategoride maaş ödüyor

Türkiye, dünyada en fazla emekliye sahip ülkelerin başında geliyor. Sosyal güvenlik sistemiyle çok sık oynanmış olması yüzünden kişiler halen çok genç yaşlarda emekli oluyor. Bu sebeple toplam 9 milyon 928 bin kişi emekli maaşı alıyor. Bu kişilere 5 ayrı kategoride maaş ödeniyor. Bu kategoriler, SSK, SSK Tarım, Bağ-Kur esnaf, Bağ-Kur tarım ve memur emeklilerinden oluşuyor. 9 milyon 928 bin emeklinin en büyük bölümü de SSK'dan maaş alıyor. Emeklilerin 5 milyon 727 bini SSK'dan maaş alırken SSK tarım emeklisi sayısı 49 bin. Bağ-Kur esnaf emeklisi 1 milyon 760 bin kişi. Bağ-Kur tarım emeklisi de 534 bin. Memur emeklilerinin sayısı 1 milyon 856 bin kişi. Devlet 2011 yılı itibarıyla bu kişilere toplam 91 milyar 600 milyon lira ödeme yaptı. 2012'de ise bu rakamın 105 milyar lirayı bulması bekleniyor.

http://medya.zaman.com.tr/2012/03/03/tablo2.jpg
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1253829&title=intibak-yasalasti-emeklinin-maasi-2013te-yukselecek&haberSayfa=1

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.