Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
5205 tarife pozisyonuna ilişkin ithalatta kota ve tarife kontenjanına ilişkin tebliğ yayımlandı. PDF Yazdır e-Posta
22 Şubat 2012
Image

22.02.2012 günlü 28212 sayılı resmi gazete ile Ekonomi Bakanlığınca İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı daresine İlişkin 2012/1 sayılı Tebliğ yayınlanmıştır. Bu Tebliğ, 52.05 gümrük tarife pozisyonunda yer alan pamuk ipliği  (dikiş ipliği hariç) (ağırlık itibariyle % 85 veya daha fazla pamuk içeren ve perakende olarak satılacak hale getirilmemiş olanlar) ithalatında 28/1/2012 tarihli ve 28187 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2012/2721 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde açılan tarife kontenjanının başvuru ve dağıtım ile kullanım usul ve esaslarını içermektedir.

Başvuru

Tarife kontenjanı başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için EK-1’de yer alan İthal Lisansı Başvuru Formunun usulüne uygun bir şekilde doldurularak EK-2’de istenen belgelerle birlikte tam ve eksiksiz bir şekilde Ekonomi Bakanlığına gönderilmesi gerekmektedir. Bir başvuruda ancak bir ithal lisansı talep edilebilir.

 Bu Tebliğ kapsamında yapılan beyanın doğruluğuyla ve ithal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya Bakanlık yetkilidir. Başvuruda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık olduğu durumlarda söz konusu tutarsızlık başvuru sahibi tarafından giderilinceye kadar talep karşılanmaz. Bakanlık, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belge isteyebilir.

Tarife kontenjanının dağıtılması

Tarife kontenjanı, 14/4/2010 tarihli ve 2010/339 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Kararın 4 üncü maddesi çerçevesinde, başvuru sırasına göre ilk gelen ilk alır yöntemiyle dağıtılacaktır. Başvuru sırasının belirlenmesinde Bakanlık genel evrak giriş tarih ve numarası esas olup, postadaki gecikmeler dikkate alınmayacağı ve bir ithal lisansında verilebilecek tarife kontenjanı miktarı 20.000 kilogramı (net) geçmeyeceği belirtilmiştir.

İthal lisansına ve ithal lisansının kullanımına ait bilgiler

Tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalatta Bakanlıkça düzenlenen ithal lisansı ve eşyanın tercihli menşeini gösterir belge gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak olup, ithal lisansının bir kopyası gümrük beyannamesine eklenmesi gerekmektedir.  

Bu tebliğ 22.02.2012 tarihi itibari ile yürürlüğe girecektir.

EK-1:  İthal Lisansı Başvuru Formu

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.