Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Merakla beklenen teşvik paketi belli oldu PDF Yazdır e-Posta
22 Şubat 2012

Image

Terör mağduru Hakkâri, Şırnak gibi illerde yatırımın artması için daha çok teşvik verilecek.

Yeni sistemde iki komşu şehir arasındaki teşvikten yararlanma dengesizliği de bitirilecek.

EKONOMİ yönetimi tarafından çalışmaları tamamlanan yeni teşvik paketinde, illerin yaklaşık yarısının ‘teşvik bölgesi’ değişti. Yeni pakette, Güneydoğu’daki iller yeni oluşturulan 5. bölgede toplanırken, son 8 yılda gelişmişlik düzeyi yükselen iller de teşvik oranlarının daha düşük tutulduğu üst bölgelere kaydırıldı. Herkesin merakla beklediği yeni teşvik paketinin detayları belli oldu. Yerli ve yabancı yatırımcıların merakla beklediği yeni teşvik paketinde en büyük değişiklik, illerin teşvik bölgelerinde ve stratejik ürünlerde yapıldı.

Pakette, stratejik ürün olarak nitelendirilen yerli otomobil gibi ürünlere ‘özel’ teşvikler verilmesi öngörüldü. Yine pakette, illerin bölgeleri de değiştirildi. Mevcut teşvik sisteminde, Türkiye’deki 81 il 4 teşvik bölgesinde toplandı. İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli gibi gelişmiş iller 1. teşvik bölgesinde, Antalya, Adana, Mersin gibi iller de ikinci teşvik bölgesinde toplandı.

Manisa, Gaziantep, Konya gibi illerde az gelişmiş iller olarak kabul edilerek üçüncü teşvik bölgesine alındı. Son olarak Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan iller ise 4. teşvik bölgesinde yer aldı. Ekonomi bürokratları, mevcut teşvik sisteminde, komşu illerin teşvikten yararlanma bölgelerinin farklı olmasının, yatırımların belirli bölgelerde toplanmasına yol açtığını bildirdiler. Örneğin, halen Adana 2., Osmaniye ise 3. bölgede yer alıyor. Dolayısıyla, yatırımcılar da daha fazla teşviğin verildiği Osmaniye’yi tercih ediyor. Yine Trabzon, Sinop, Çankırı, Kastamonu gibi iller de Hakkari ve Şırnak illerinin bulunduğu 4. bölgede yer alıyor. Bu nedenle, yatırımcı Hakkari yerine Çankırı veya Trabzon gibi illerde yatırım yapmayı tercih ediyor.

Paket Başbakan’a gelecek hafta sunulacak

Teşvik paketinin bu hafta içinde Başbakan Erdoğan’a sunulması planlanıyordu. Ancak Başbakan’ın rahatsızlığı nedeniyle paketin sunumu gelecek hafta yapılacak. Sunumun ardından da paket kamuoyuna açıklanacak. Bu arada, ekonomi bakanları, milletvekillerinden illerden baskı gelmesi için, illerin yeni teşvik bölgelerini gizli tutuyor. Ekonomi kulislerinde, listenin bakanların kasalarında saklandığı konuşuluyor.

Aslan payını 5. bölge alacak 

YENİ teşvik sisteminde illerin bölgeleri değiştirildi. Kalkınma Bakanlığı, illerin gelişmişlik düzeylerini yeniden belirledi. Yeni oluşturulan endekste kişi başına düşen geliri artan iller, bir üst bölgeye kaydırıldı. Gelir düzeyi düşük olan iller ise bir alt seviye olan bölgeye geçti. Ekonomi yönetimi, Güneydoğu illerini de gelişmekte olan illerden ayırdı. Buna göre, terörden olumsuz etkilenen Hakkari ve Şırnak gibi iller için bir bölge daha oluşturuldu. Yeni bölgeye, Güneydoğu illerinin tamamı alınmadı. Yeni oluşturulan 5. bölgeye daha çok yatırımın gelmesi için diğer bölgelerden daha fazla teşvik verilmesi kararlaştırıldı. 
Hüseyin Özay / Star

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.