Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvikler eski yatırıma yansıyacak, vergi indirimi ‘kazma’yla başlayacak PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2012
http://www.hurriyet.com.tr/_np/2204/15872204.jpg

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni teşvik paketin, yeni yatırım yapan işadamının eski yatırımına da vergi indirimi imkanı sağlanacak.

Yatırım indirimi, yatırıma kazma vurulduğu andan itibaren başlayacak. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, teşvik sisteminin olgunlaştığını belirterek, “Yatırım indirimini değişik dozajlarda yeniden uygulayacağız. İthalat payı yüksek sektörleri Türkiye’nin neresinde olursa olsun destekleyeceğiz. Paketin esas vurgusu cari açığın önlenmesi olacak” dedi. Yılmaz, şunları söyledi:

Siyasi tercih yapılacak
Teşvik sistemi olgunlaştı. Bundan sonrası Başbakan düzeyinde, siyasi değerlendirmeler olacak. Siyasi tercihler yapılacak. Esas vurgusu bu dönem cari açık meselesi. Stratejik sektörler tayin edip, ithalat payı yüksek sektörleri tespit edip belli ölçeğin üzerindeki sektörleri Türkiye’nin neresinde olursa olsun destekleyeceğiz. En geri kalmış bölgelere biraz daha ilave teşvikler getiren bir yapı oluşturuyoruz. Gerisi yine geçmişteki teşvikle aynı yapıya sahip. 2009’da ilan ettiğimiz sistemle özel sektör yatırımlarında ciddi artışlar oldu. Özel sektör yatırımları daha hızlı şekilde arttı. Bizim burada aradığımız yatırım hacminin ötesinde yapılacak yatırımların daha fazla cari açığı azaltması ve bölgesel dengesizlikleri azaltması.

4. ayak stratejik sektörler
Mevcut teşvik sistemi üç ayak üzerine oturuyor. Genel teşvik, bölgesel teşvik ve büyük yatırımlar olarak sıralanıyor. Yeni sistemde bir dördüncü boyut geldi. Bu da stratejik sektörler. Bu sektörler ithalat yoğunluğu yüksek sektörler. Aslında stratejik sektörden öte stratejik ürün demek lazım. Çünkü detaya inen bir birşey olacak. Sektörün ötesinde bir ürün diyelim belli bir dozajın üzerinde ithalat bağımlılığı gösteriyorsa katma değeri yüksekse ona daha özel teşvikler vermiş olacağız. İki ana hedefi var yeni sistemin. Birincisi cari açıkla mücadele boyutunu, ikincisi bölgesel boyutu güçlendirmek. KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, belli bölgelerde faiz desteği gibi teşvik enstürümanlarımız var. Bunlara yatırım indirimini de dahil edeceğiz.

Doğu’da turizm planlarken en çok piknik alanı istendi

KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan insanların rekreasyon alanlarının azlığından yakındığını ve piknik alanı istediklerini söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu: “GAP’la ilgili turizm master planı yaptırdık. İlginç bir şey çıktı. Tahmin etmediğimiz bir öncelik çıktı analizlerden. Yörede yaşayan insanların rekreasyon ihtiyaçları olduğunu gördük. Gidip piknik yapabileceği, stres atabileceği, eğlenebileceği alanlar daha doğrusu. Gaziantep’te varmış bu. Turizm falan derken Urfa’da Diyarbakır’da birçok ilde en ciddi ihtiyaç olarak bu çıktı mesela.”

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19962996.asp

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.