Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hayvansal ürün ithalatına ilişkin 2012/12 ile 2012/13 sayılı tebliğler yayınlandı. PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2012
Image

19.02.2012 günlü 28209 sayılı Resmi Gazete ile, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “Hayvansal Ürün İthalatında Kontrol Belgesi Onaylanması ve İthalat Aşamasında Sunulması Gereken Belgeler Hakkında” 2012/12 ile “Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin” 2012/13 sayılı tebliğler yayınlanmıştır.

Bu düzenlemeler ile, 21/12/2011 tarihli ve 28149 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamındaki hayvansal ürünlerin ithalatında kontrol belgesi onay işlemlerinin usul ve esasları ile ithalat aşamasında sunulması gereken belgeleri ve sığır eti ithalatına ilişkin sağlık ve teknik şartlar ile bu ürünlerin ithalatında Kontrol Belgesi düzenlenmesi ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir.

Kontrol belgesinin onaylanması aşamasında gerekli belgeler(2012/12)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğinin Ek-1/A sayılı listesinde yer alan hayvansal ürünlerin ithalatında kontrol belgesi onaylanması aşamasında, ithalatçı veya yetkilisi, aşağıdaki belgelerin eklendiği dilekçe ile Bakanlık yetkili il müdürlüklerine başvurmalıdır:

a) Kontrol belgesi.

b) Proforma fatura veya fatura.

c) Örnek veteriner sağlık sertifikası.

ç) Orijin belgesi.

d) Firmayı temsile yetkili kişi/kişilerin noter onaylı imza sirküleri.

e) Ticaret Sicil Gazetesi veya faaliyet belgesi.

f) CITES kapsamındaki ürünler için, CITES Belgesi.

g) Sığır eti için teknik ve sağlık şartnamesine uygun olarak;

  1.  Taahhütname.
  2.  Gerektiği durumda, ithalat izni bulunan işletmeler ile bu işletmeler  adına ithalat yapan firmalar arasındaki noter onaylı sözleşme veya  taahhütname.
  3.  İthalat yapma izni bulunan işletmelere Bakanlığımızca verilen çalışma izin belgesinin/onay belgesinin güncel tarihli, onaylanmış sureti.

ğ) Mavi Yüzgeçli Orkinos Balıkları (Thymusthynnus) için ICCAT Belgesi.

h) Bileşen listesi.

ı) Sadece özel beslenme amaçlı gıdalar, takviye edici gıdalar ve ürün ile ilgili ulusal mevzuatı olmayan ürünler ve yem için spesifikasyon/özellik belgesi.

i) Etiket/etiket taslağı.

j) Tebliğin 1 nolu eki olan etiket taahhütnamesi.

k) 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelik kapsamında onaya tabi olan yemler için söz konusu Yönetmeliğe göre Bakanlıktan alınmış belge.

l) Bakanlıkça istenecek diğer belgeler.

İthalat aşamasında gerekli belgeler(2012/12)

(1) İthalatçı veya sevkiyattan sorumlu kişi tarafından veteriner giriş belgesi ile ön bildirimde bulunulması üzerine ithal edilmek istenen hayvansal ürün için Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe göre veteriner kontrollerine başlanılacaktır.

(2) Kontrol belgesine tabi olsun veya olmasın, veteriner kontrolleri sonucunda ithal edilmek istenen hayvansal ürünün mevzuata uygunluğunun tespit edilmesi halinde ithalatına izin verilecektir.

(3) İthalatçı veya sevkiyattan sorumlu kişi, kontrol belgesine tabi hayvansal ürünler için ithalat aşamasında aşağıdaki belgeleri sunmalıdır:

            a) Veteriner giriş belgesi.

            b) Yetkili il müdürlüklerince onaylanmış kontrol belgesi ve ekleri.

            c) Orijinal veteriner sağlık sertifikası.

            ç) Orijin belgesi.

            d) Bakanlıkça istenecek diğer belgeler.

(4) İthalatçı veya sevkiyattan sorumlu kişi, kontrol belgesine tabi olmayan hayvansal ürünler için ithalat aşamasında aşağıdaki belgeleri sunmalıdır:

            a) Veteriner giriş belgesi.

            b) Orijinal veteriner sağlık sertifikası.

            c) Orijin belgesi.

            ç) Bileşen listesi.

             d) Sadece özel beslenme amaçlı gıdalar, takviye edici gıdalar ve ürün ile ilgili ulusal mevzuatı olmayan ürünler ve yem için spesifikasyon/özellik belgesi.

            e) Ek-1’de örneği verilen etiket taahhütnamesi.

            f) Ticaret Sicil Gazetesi veya faaliyet belgesi.

            g) Bakanlıkça istenecek diğer belgeler.

Sığır eti için Sağlık ve teknik şartlar(2012/13)

(1)Sığır eti ithalatında Bakanlıktan Kontrol Belgesi alınmasında aşağıdaki şartlar aranacaktır:

a) Kontrol Belgesi başvurusu sırasında, 19/2/2012 tarihli ve 28209 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal Ürün İthalatında Kontrol Belgesi Onaylanması ve İthalat Aşamasında Sunulması Gereken Belgeler Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2012/12)’de belirtilen evraklar ibraz edilmelidir.

b) Sığır eti, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü ile 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa uygun olarak Bakanlıktan gerekli izinleri almış olan kesimhaneleri, et/et ürünleri parçalama ve işleme tesisleri, soğuk hava deposu olan et satış yerleri ile yemek fabrikalarına sahip kişi/kuruluşlar veya bu işletmeler adına ithalat yapacak firmalar tarafından ithal edilmelidir.

c) Sığır etleri bütün, yarım veya çeyrek gövde (karkas) halinde olacak, proforma faturalarında bu hususlar belirtilecektir. İthal edilecek sığır etleri taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olacaktır.

(2) İthal edilecek sığır etleri, ihracatçı ülkede Bakanlık elemanlarınca incelenmiş ve kontrol edilmiş, inceleme ve kontrol sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından ulusal mevzuatımıza uygun bulunmuş kesimhanelerden elde edilmelidir.

(3) Bakanlık elemanlarınca uygun bulunmayan kesimhaneden gelen veya Bakanlık elemanlarınca inceleme ve kontrolün yapılmasından önce kesilmiş etlerin ithalatına izin verilmeyecektir.

(4) İthal edilecek sığır etleri, Bakanlıkça görevlendirilen resmî veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılan ve ülkemiz örf ve adetlerine uygun olarak Bakanlık tarafından belirlenecek usullere göre kesimi gerçekleştirilen sığırlardan elde edilmelidir.

(5) İthal edilecek sığır etleri, kesimi yapılan hayvanların bireysel kimlik numaraları ile işaretlenmiş olmalıdır.

(6) Sığır etlerinin Bakanlıkça sığır eti ithalatına izin verilen ülkelerdeki sağlıklı hayvanlardan elde edildiğini gösteren veteriner sağlık sertifikası, ihracatçı ülkenin resmî veteriner hekimi tarafından tasdik edilmiş olmalıdır.

(7) Bakanlıkça belirlenecek şartlara göre etlerin elde edildiği sığırların BSE'den (deli dana) ari olduğuna dair test belgesi fiili ithalat sırasında ibraz edilecektir. Ancak daha önce BSE vakası görülmeyen ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatının (OIE) sınıflandırmasına göre ihmal edilebilir ve kontrol edilebilir statüde yer alan ülkelerden yapılacak ithalatta bu belge aranmayacaktır.

(8) Bu Tebliğ hükümlerini yerine getirmeyen ithalatçılara ikinci bir kontrol belgesi düzenlenmeyecektir.

Bu düzenlenmeler 19.02.2012 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir.E&Y

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.