Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketlere nakit para sınırlaması PDF Yazdır e-Posta
19 Şubat 2012
Image

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele için harekete geçti. Bakanlık, '2012 Yılı Performans Programı' kapsamında ödemelerde nakit kullanımına yıl sonuna kadar sınırlama getiriyor. Elektronik ödeme sistemi geliştirilerek, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde olduğu gibi çok sayıda vergi ödemesi banka kartı ya da kredi kartı yoluyla tahsil edilecek.

Kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadeleye hazırlanan Maliye Bakanlığı, nakit para ile yapılan ödeme işlemlerini sınırlandırıcı adımlar atıyor. Elektronik ödeme sistemleri geliştirilirken, ödemelerde nakit kullanımı yılsonuna kadar azaltılacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) olduğu gibi çok sayıda vergi ödemesi ile idari para ve denetim cezasının banka kartı veya kredi kartı yoluyla tahsil edilmesine imkân sağlayacak sistem kurulacak. Kamuya tüm ödemelerin bankacılık sistemi üzerinden yapılması hedefleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) ile konuya ilişkin çalışması sürüyor. BKM, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi gibi büyük çaplı ödemelerin kredi kartı ile yapılmasına sıcak bakmazken, küçük çaplı vergi ve idari para cezalarına ise olumlu yaklaşıyor. Banka kartının yaygınlaştırılması ile vergi ve diğer ödemelerde taksit imkânı sunulmasının nakit para kullanımını azaltacağı belirtiliyor. Ödemelerde nakit kullanımının azaltılmasının yanı sıra Maliye'nin bir diğer hedefi ise internet üzerinden yapılan ticareti kayıt altına almak.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) 2012 Yılı Performans Programı kapsamında yıl sonuna kadar kayıt dışı ile mücadele için toplumsal bir katılım sağlanması hedefleniyor. Program kapsamında öncelikli olarak kayıt dışı ekonomik faaliyetleri önlemeye yönelik tüm tüzel kişilikleri içeren tek numaraya dayalı bir bilgi sistemi oluşturulacak. Ticari defterler elektronik ortamda tutulurken, e-ihale, elektronik fatura ve elektronik ödeme sistemleri geliştirilecek. Mali işlemler ve tapu kayıtlarına ilişkin veri tabanları oluşturulacak. Ödemelerde nakit kullanımını azaltıcı tedbirler geliştirilecek. Vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele sonucunda oluşacak ilave kaynakların, işlem vergileri başta olmak üzere vergi oranlarının ve sosyal güvenlik primlerinin indiriminde kullanılması planlanıyor.

Vergi dairelerinin iş yükünün azaltılması ve mükelleflere sunulan hizmet kalitesinin artırılması amacıyla e-beyanname ile vergi beyannameleri ve beyanname ekinde istenen bildirim, bilanço gibi belgelerin internet vergi dairesi üzerinden alınması uygulamasına mükellef büyük ilgi gösterdi. e-beyanname sistemi ile beyanname gönderme oranı yüzde 99'a çıkarken, internet vergi dairesi kullanıcı sayısı da 1 milyonu aştı. Aynı rakam önceki yıl sonunda 737 bin idi. İdare'nin internet sayfasına erişim sayısı 9 milyonu aşarken, kullanıcı memnuniyet oranı önceki yıl yüzde 60 iken geçen yıl sonunda yüzde 73'e yükseldi. GİB'in elektronik ortamda sunulan hizmetleri çeşitlendirme çalışması da devam ediyor. e-arşiv uygulamasının hukuki çerçeveyi oluşturacak olan genel tebliğin yürürlüğe girmesi ile 2012 yılında tam olarak hayata geçirilmesi ve 170 mükellefin bu uygulamadan yararlanması hedefleniyor. Elektronik defterden ise yıl sonuna kadar 160 bin mükellefin yararlanması planlanıyor. Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı yıl sonuna kadar 4 bin 500 uzmanı daha kadrosuna katacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1247495&title=sirketlere-nakit-para-sinirlamasi

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.