Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi borcu olan patronun uçak ve yatına haciz PDF Yazdır e-Posta
12 Şubat 2012
Image

Mükelleflerden alacağını tahsil etmek için seferberlik ilan eden Maliye Bakanlığı, elektronik hacizin kapsamını genişletiyor.

4 milyon araç sahibine MTV ve trafik para cezası borcunu ödemesi için mektup göndermeye hazırlanan Gelir İdaresi Başkanlığı, rotayı patronlara çevirdi. Vergi borcu olduğu halde yatı, villası, helikopteri ve uçağı bulunanların gayrimenkul ve araçlarına otomatik el konulacak. Helikopter ve uçaklar için havaalanlarına, yat ve gemiler için ise limanlara talimat gönderilecek. Öncelik vergi borç yapılandırmasından cayanlara verilecek.

Yaklaşık 4-5 milyar liralık yapılandırma barışının bozulduğuna dikkat çeken Maliye kaynakları, 2012 yılında cebri tahsilatın hem hızlandırılacağını hem de daha etkin hale getirileceğini kaydetti. Vergi ve diğer malî yükümlülüklerin zamanında ödenmesini sağlamak amacıyla vergisini zamanında ödemeyenlerin tespit edilerek süresinde ödenmeyen vergi ve cezaların cebren tahsil edildiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili, borçlulara ait kara, hava ve deniz taşıtlarının elektronik ortamda haczine ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Edinilen bilgilere göre bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile yazışmalar devam ediyor.

Uygulamanın yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. İlgili kurum ve kuruluşlarla ortak bir sistem kurulması üzerinde çalışıldığını aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Mevcut uygulamada örneğin 10 milyon lira vergi borcu olan bir patron için kağıt ortamında mal varlığı araştırması gönderiliyor. Sonuç tespit edilirse haciz işlemi yapılması isteniyor. Ancak yeni dönemde havaalanında ortak sistem sayesinde vergi borçlusu anında görülebilecek. Eğer özel uçak veya helikopteri varsa hemen el konulacak." dedi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın üzerinde çalıştığı haciz uygulamaları '2012 Yılı Performans Programı' kapsamında yürütülüyor. Geçen ay sonunda yayımlanan program ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımı hedefleniyor.

Hacizli mallar hızlı satılacak

Elektronik haczin kapsamını genişletme çalışmalarını hızlandıran Gelir İdaresi Başkanlığı, el konulan malları da kısa sürede elden çıkarmanın hesaplarını yapıyor. Kamunun gelir kaynaklarını artırmak ve vergi tahsilatını güçlendirmek amacıyla haciz yapılan malların satışını hızlandıracak sistem kurulacak. İdare'nin konuya ilişkin 2012 yılında izleyeceği strateji, performans programında masaya yatırıldı. Bu kapsamda vadesinde ödenmeyen vergi ve diğer amme alacakları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yer alan cebri takip ve tahsil esaslarına göre yürütülecek. Hacizli malların satışının kısa sürede gerçekleşmesine yönelik çalışmalar devam edecek. Performans programında konuya ilişkin şu değerlendirmede bulunuldu: "Malî disiplinin sağlanabilmesinde önemli yeri bulunan vergi gelirleri hedeflerine ulaşabilmek ve kamu alacaklarının takibinin gecikmeksizin sağlanması için sorunun erken tespitine yönelik bilgi teknolojisi temelli analiz ve takip işlemleri gerçekleştirilerek borç takip ve değerlendirme sisteminin etkinliği artırılacak ve cebri tahsilat süreci hızlandırılacaktır."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1243904&title=vergi-borcu-olan-patronun-ucak-ve-yatina-haciz

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.