Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ümit Günışıldar - Doktorlara POS cihazı kullanım zorunluluğu geldi (18.01.08) PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2008

05 Ocak 2008 tarih ve 26747 sayılı Resmi Gazete'de, 379 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı.

Söz konusu tebliğin; serbest olarak çalışmakta olan doktorlarla ilgili olan bölümü yazımızın konusunu oluşturmaktadır.

b) Tebliğ hükümleri :

379 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin 2'nci maddesinde "serbest meslek faaliyeti icra eden hekimlerin (diş hekimleri ile veteriner hekimler dahil), iş yerlerinde bu tebliğde belirtilen özellikleri haiz kredi kartı okuyucularından (bundan böyle POS -Point of Sale- olarak anılacaktır) bulundurmaları ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde bu cihazları kullanmaları zorunluluğu getirilmiş ve bu cihazlarla düzenlenecek POS fişlerinin, anılan mükelleflerce yürütülen serbest meslek faaliyetlerinde Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmiş "serbest meslek makbuzu" olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür" hükmüne yer verilmiştir.

Tebliğ hükümlerini özetlemek gerekirse;

a)Serbest meslek faaliyetinde bulunan bütün doktorlara POS cihazı kullanım zorunluluğu getirilmiştir.

b)POS cihazında çıkan belge üzerinde

b1) Mükellef bilgileri

b2) Tarih, saat, sıra no

b3) Hizmetin cinsi, vergi dahil tutarı gibi bilgilerin bulunması zorunluluğu getirilmiştir.

c) POS cihazlarından da günlük kapanış raporu (Z raporu) alınacaktır.

d) POS cihazlarında kullanılan kağıtların tebliğdeki teknik şartlara uygun olmak zorundadır.

e) Tebliğ hükümlerine uygun olarak basılmayan POS fişleri, serbest meslek makbuzu yerine geçmeyecektir.

c) Bir eleştiri :

Tebliğin içeriğini dikkatle incelediğimizde, "günlük kapanış raporu alınabilecektir" ibaresi ile Ceza Hükümleri bölümündeki "günlük kapanış raporu almadığı tespit edilen mükelleflere ise her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, Vergi Usul Kanunu'nun 352/II-7'nci maddesine göre ikinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir" ibarelerinin birbiri ile çeliştiğini görmekteyiz. Tebliğdeki keyfiyet hükmü ile ceza hükmü bölümündeki kesinlik tartışmaya açık nokta bırakmaktadır. Vergi mahkemelerinin gereksiz yere meşgul etmeye mahal bırakmadan yeni bir tebliğ ile gerekli düzenlemenin yapılması uygun olacaktır.

d) Uygulama ve sonuç:

Serbest meslek faaliyetinde bulunan hekimlerin muayene ve tedavi bedellerini kredi kartı ile tahsil etmeleri durumunda POS cihazından çıkan ödeme belgesi serbest meslek makbuzu yerine geçecek. Ayrıca serbest meslek makbuzu düzenlenmeyecek. Ancak nakit/havale/çek şeklindeki tahsilat için serbest meslek makbuzu düzenlenmeye devam edilecek.

Devrim niteliğindeki bu uygulama doktorlara büyük kolaylık sağlamış olacaktır.

Şirket olarak faaliyet göstermekte olan doktorların ise almış olduğu bedellere fatura düzenleyeceği ise çok açıktır.

Uygulamaya 01 Haziran 2008 den itibaren geçilmiş olacaktır. Doktorların kliniklerinde bulunan mevcut cihazları bu tarihe kadar değiştirmesi veya eldeki bu cihazların bankalar tarafından tebliğdeki teknik şartlara uygun hale getirmesi gerekmektedir.

01 Haziran 2008 den itibaren, VUK'nın 379 sıra nolu tebliğde belirtilen cihazların kullanılmadığının tespit edilmesi halinde VUK'nın 355/1 md. hükmüne göre özel usulsüzlük cezası, tebliğdeki teknik şartlara uygun kağıt ruloların kullanılmadığının ve günlük kapanış raporu alınmadığının tespit edilmesi halinde ise VUK'nın 352/II-7'nci maddesine göre 2'nci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.

Bu modern uygulamanın serbest meslek faaliyetinde bulunan hekimlerle sınırlı kalmayıp uygulamanın diğer sektörlere de yansıtılması halinde, POS cihazları birer ödeme kaydedici cihaz haline gelecek ve vergilendirme hedeflenen düzeyde gerçekleşmiş olacaktır.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=341715&dept_id=80