Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çek Garanti Tutarlarında Değişiklik Yapıldı. PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2012
Image

31 Ocak 2012 tarihli ve 28190 sayılı Resmi Gazete'de Çek Defterlerinin Baskı Şekline, Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktar ile Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açma Yasağı Kararlarının Bildirilmesine ve Duyurulmasına İlişkin Tebliğ (Sayı: 2010/2)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2012/1) yayımlandı.

Söz konusu Tebliğ ile

1. Yukarıda anılan tebliğin "Bankanın sorumlu olduğu miktar" başlıklı 4 üncü maddesinde yer alan "altıyüzellibeş Türk Lirası" ibareleri "yediyüzyirmibeş Türk Lirası" olarak değiştirilmiştir.

Yeni düzenleme ile ilgili madde metni aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bankanın sorumlu olduğu miktar

MADDE 4 – (1) Muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için;

a) Karşılığının hiç bulunmaması halinde,

1) Çek bedeli yediyüzyirmibeş Türk Lirası veya üzerinde ise yediyüzyirmibeş Türk Lirası,

2) Çek bedeli yediyüzyirmibeş Türk Lirasının altında ise çek bedelini,

b) Karşılığının kısmen bulunması halinde,

1) Çek bedeli yediyüzyirmibeş Türk Lirası veya altında ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığı yediyüzyirmibeş Türk Lirasına tamamlayacak bir miktarı,

2) Çek bedeli yediyüzyirmibeş Türk Lirasının üzerinde ise çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığa ilave olarak yediyüzyirmibeş Türk Lirasını

ödemekle yükümlüdür.

2. Aynı Tebliğin geçici 2 nci maddesinde yer alan "beşyüzkırkbeş Türk Lirası" ibareleri "altıyüz Türk Lirası" olarak değiştirilmiştir.

Yeni düzenleme ile ilgili madde metni aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Tebliğden önce yayımlanan Tebliğlere göre bastırılan çeklerden ötürü muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için altıyüz Türk Lirasına kadar ve kısmen karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı her çek yaprağı için altıyüz Türk Lirasına tamamlayacak biçimde ödeme yapmakla yükümlüdür.

İlgili Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.