Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Esnafın borcu, eş ve çocukların sağlık hizmetini engellemeyecek PDF Yazdır e-Posta
25 Ocak 2012
Image

SGK, ocakta yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili gelen talep üzerine bir rehber hazırladı. Yaklaşık 50 soruya cevap verilen rehbere göre Prim borçlusu esnafın eş ve çocuklarına sağlık hizmeti hakkı geliyor. Böylece borçlu kişinin eş ve çocuğu, sağlık hizmetinden mahrum olmayacak. Borcun mağduriyetini kişinin kendisi yaşayacak.

60 günden fazla prim borcu bulunduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan Bağ-Kur'lulara yeni bir hak geldi. Bu kişilerin eş ve çocukları, zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilecek. Kişinin prim borcunun olması, ailesinin gelir testine başvurmasına engel olmayacak. Gelir testine başvuran eş ve çocuklar, ailenin geliri düşükse prim ödemeden, yüksekse belli oranda sağlık primi ödeyerek sağlık hizmeti alabilecek. Halen çok sayıda esnaf ve tarım Bağ-Kurlunun SGK'ya prim borcu bulunuyor. Bu kişilerden borcu 60 günden fazla olanlar sağlık hizmeti alamıyor. Borcu bulunan kişilerin sağlık provizyonu aktif olmadığı için eş ve çocukları da sağlık hizmeti alamıyor. Genel sağlık sigortası borcu bulunan kişilerin eş ve çocukları, gelir testi yaptırmak suretiyle sağlık hizmeti alabilecek. Böylece borçlu kişinin eş ve çocuğu, sağlık hizmetinden mahrum olmayacak. Borcunun mağduriyetini yalnız kişinin kendisi yaşayacak.

Ocak ayında yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili hem vatandaştan hem de kamu kurumlarından yüzlerce soru geldi. SGK, çareyi GSS rehberi hazırlamakta buldu. Kurum, yeni sigorta sistemi konusunda merak edilenlere 50 soruda cevap verdi. Rehberde, "Kimler gelir testi yaptıracak, kim ne kadar prim ödeyecek, borcu olan sigortadan yararlanmaya devam edecek mi, emekli olan ama yaşı bekleyenler gelir testi yaptıracak mı, 1 yıl ücretsiz izin alan memur sağlık sigortasını kullanabilecek mi, yurtdışında olan Türk vatandaşlarına test zorunluluğu var mı, adres değişikliğini yakınları yaptırabilecek mi?" sorularına cevap veriliyor.

Öte yandan ay onsuna kadar gelir testi yaptırılması zorunlu. Gelir testi yaptırmak istemeyenler, SGK'ya gelir testi yaptırmak istemediklerine ilişkin yazılı beyan üzerine asgari ücretin iki katı üzerinden prim ödeyerek genel sağlık yardımlarından kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler yararlanabilirler. 65 yaş veya özürlü aylığı alanlar herhangi bir vize ve gelir testi işlemine tabi olmaksızın aylık aldıkları sürece kendileri ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, genel sağlık sigortasından yararlanacaklar. Geçici köy korucusu olan veya bu kanuna göre aylık alanlar, sigortalı sayılacaklar. Gelir testine ve vize işlemine tabi olmaksızın geçici köy korucusu olarak görevleri devam ettiği sürece, aylık alanlar ise aylıkları devam ettiği sürece genel sağlık sigortalısı sayılacaklar. Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek kişiler ise her ayın primini, takip eden ayın sonuna kadar SGK'nın anlaşmalı olduğu Ziraat Bankası, Halk Bankası veya Vakıfbank'a ödeyecekler. Avukatlık stajı yapan kişilerin primi ise Türkiye Barolar Birliği tarafından karşılanacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1234891&title=esnafin-borcu-es-ve-cocuklarin-saglik-hizmetini-engellemeyecek

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.